fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 11 september 2019 22:09

Techaandelen helpen Wall Street aan winst

 De beurzen op Wall Street zijn woensdag hoger gesloten. De S&P 500 eindigde 0,7 procent op 3.000,93 punten, de Dow Jones index won 0,9 procent en sloot op 27.137,04 punten en de Nasdaq steeg 1,1 procent tot 8.169,68 punten.

China kondigde woensdag aan dat zestien productcategorieën zullen worden vrijgesteld van de eerste ronde van verhoogde importheffingen. Nieuwe Amerikaans-Chinese onderhandelingen op een hoog niveau staan gepland voor oktober. 

Een kleine handreiking door Beijing, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. "Dit is een stap in de goede richting voor de handelsrelatie tussen de VS en China en zou een soortgelijke actie in Washington kunnen bewerkstelligen."

Verder riep de Amerikaanse president Donald Trump de Federal Reserve op om de monetaire beleidsrente te verlagen naar nul, of zelfs daaronder, in reactie op de lage rentes in Europa, waar de Europese Centrale Bank op het punt staat de rente zelfs nog verder te verlagen. De Federal Reserve maakt het rentebesluit volgende week bekend.

Olie werd woensdag goedkoper door de berichten dat Trump met zijn adviseurs heeft gesproken over het versoepelen van sancties op Iran om zo een ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rouhani veilig te stellen. "We zien wel wat er gebeurt", zei Trump woensdag in reactie op de berichten.

De stap volgt een dag nadat de Amerikaanse president aankondigde dat zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton opstapt. Bolton wilde de olie-export van Iran tot nul terugbrengen.

"Eén oorlogshavik minder", zei analist Stephen Innes van Axitrader over het vertrek van Bolton. Vanuit een geopolitiek perspectief betekent het vertrek van Bolton volgens Innes "een lagere risicopremie met het oog op een oorlog", met name in Syrië, Venezuela en Iran.

Een versoepeling van de Iraanse sancties kan leiden tot een hoger olie-aanbod. Recent waren het juist de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten die een bodem hielden onder de olieprijzen, te midden van een dalende groeivraag.

Op macro-economisch vlak was het woensdag rustig. De producentenprijzen in de VS zijn in augustus 0,1 procent gestegen, waar een stabiele prijsontwikkeling werd verwacht. De kernproducentenprijzen stegen zelfs met 0,4 procent, na een lichte daling in juli. De groothandelsvoorraden in de VS zijn in juli conform de verwachting licht gestegen.

De euro/dollar noteerde woensdagavond rond het slot van de beurzen in New York 0,3 procent lager op 1,1010.

Bedrijfsnieuws

Apple onthulde dinsdagavond een drietal opgewaardeerde iPhones, waaronder ook een lager geprijsd model, en kondigde plannen aan om de markt voor streaming video's te betreden. Dit betekent nog meer concurrentie voor Netflix. Apple steeg woensdag 3,2 procent en kreeg daarmee voor het eerst in 2019 weer een marktwaarde 1 biljoen dollar. Netflix sloot de dag 0,1 procent in het groen.

Ook andere techaandelen bleken woensdag in trek. Facebook steeg 1,3 procent, Intel won 1,9 procent, Tesla ging 4,9 procent omhoog en Google-moeder Alphabet eindigde 1,2 procent in de plus.

Uber heeft 435 man aan technisch personeel de wacht aan gezegd. Dit maakte de Amerikaanse taxidienst in een interne memo bekend die werd ingezien door The Wall Street Journal. Wereldwijd werken er circa 27.000 man bij Uber, dat in mei van dit jaar naar de beurs ging. Verder zou een nieuwe Californische wet nadelig zijn voor de bedrijfsmodellen van taxidiensten als Uber en Lyft. Volgens The Wall Street Journal wordt nog wel gekeken naar mogelijke vrijstellingen. Het aandeel van Uber steeg woensdag 1,4 procent. Lyft won 2,4 procent.

General Electric geeft zijn meerderheidsbelang in de dienstverlener aan de olie-industrie Baker Hughes op, om zijn schulden verder af te bouwen. De verkoop van aandelen levert 3 miljard aan contanten op, maar ook een boekhoudkundige last van meer dan 7 miljard dollar. Het aandeel steeg 2,2 procent.

Aandelen GameStop verloren woensdag 10,1 procent aan waarde. De retailer van videogames, spelcomputers en andere consumentenelektronica kwam woensdag met teleurstellende kwartaalcijfers en een zwakke outlook. 

De Aandeelhouder TV

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 20, 2020

AEX 20 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Marakets

februari 20, 2020

Kleine dip AEX biedt koopkans

februari 20, 2020

Coronavirus gooit roet in het eten bij Besi

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden