fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 11 september 2019 18:40

Europese beurzen optimistisch richting ECB rentebesluit

De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag mooi in het groen geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,8 procent op een slot van 389,71 punten, de Duitse DAX won 0,7 procent tot 12.359,07 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,4 procent in de plus op 5.618,06 punten en de Britse FTSE 100 eindigde de handelsdag 1,0 procent hoger op 7.338,03 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets werd het optimisme woensdag gevoed door het nieuws dat China een aantal Amerikaanse producten vrijstelt van hogere importheffingen. "Dit is een stap in de goede richting voor de handelsrelatie tussen de VS en China en zou een soortgelijke actie in Washington kunnen bewerkstelligen", aldus de marktvorser.

Verder was het vandaag vooral een kwestie van vooruitkijken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, dat donderdagmiddag bekend wordt gemaakt. De verwachting is dat de depositorente met 10 basispunten wordt verlaagd naar 0,5 procent negatief en er monetaire verruimingsmaatregelen worden aangekondigd, hoewel de markt over dat laatste twijfelt. Indien voorzitter Mario Draghi niet de gehoopte bazooka afvuurt, kan dit een teleurstelling betekenen voor de markt.
 
"De hoge verwachtingen zijn al iets bijgesteld", volgens marktstrateeg Antoine Bouvet van ING Bank.

"Dit lijkt een van de meest onvoorspelbare rentebesluiten van de ECB sinds jaren te worden maar het zou wel een extreme communicatieblunder zijn wanneer het monetaire beleid niet wordt aangepast", meent marktanalist Marchel Alexandrovich van Jefferies.

Woensdag was er opnieuw slecht nieuws voor de Britse premier Boris Johnson, met het oordeel van de hoogste rechtbank in Schotland dat zijn besluit om het parlement voor enkele weken te schorsen, onwettig is. Daarmee werd een groep Britse parlementsleden in het gelijk gesteld. Het vonnis gaat nu naar de Britse opperrechter, die naar verwachting komende dinsdag een uitspraak doet. Het Britse pond steeg woensdag 0,3 procent ten opzichte van de euro.

De euro/dollar noteert rond het slot in Europa bijna een half procent lager op 1,0999. De greenback werd sterker door het nieuws dinsdagavond, dat de belangrijkste veiligheidsadviseur van president Trump, John Bolton vertrekt. Bolton werd gezien als oorlogszoeker en zijn vertrek zou een positieve stap zijn richting een oplossing voor de crisis met Iran.

Olie werd woensdag goedkoper ondanks opnieuw een daling van de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden. De OPEC stelde de verwachtingen voor de groei van de vraag naar olie in 2019 en 2020 neerwaarts bij in zijn maandelijkse marktrapport. Verder berichtte Bloomberg dat president Donald Trump zou hebben gesproken over versoepeling van de sancties tegen Iran.
 
Bedrijfsnieuws

Hong Kong Exchanges bracht woensdag een bod in aandelen en contanten op de Londen Stock Exchange uit, waarmee de koers van het aandeel 5,9 procent opliep naar 72,06 Britse pond. De slotkoers ligt daarmee onder het overnamebod van 83,61 pond per aandeel.

Merck KGaA verwacht voor de komende jaren winstgevende groei. Het bedrijf heeft verder van de Amerikaanse FDA een positieve beoordeling gekregen voor een behandelingsmethode tegen longkanker. Het aandeel werd woensdag 1,4 procent meer waard.

De Franse retailer Carrefour ontkent dat het een bod overweegt op Groupe Casino, een Franse multinational die tevens gespecialiseerd is in detailhandel. Dat meldde een woordvoerder van Carrefour aan persbureau Reuters. Carrefour zakte woensdag 0,3 procent.

ArcelorMittal zou volgens persbureau Bloomberg overwegen zijn bouwtak voor downstream te verkopen, waar het bedrijf 700 tot 800 miljoen euro voor zou kunnen krijgen. De staalgigant zag de beurswaarde woensdag 2,4 procent toenemen.

Het Spaanse modeconcern Inditex, bekend van merken als Zara en Bershka, heeft over het eerste halfjaar de nettowinst zien oplopen en verwacht voor het gehele boekjaar een omzetstijging op een vergelijkbare basis van circa 5 procent. De koers stond woensdag met 3,9 procent onder druk.

Aandelen van leveranciers aan de halfgeleiderindustrie deden het woensdag goed. STMicroelectronics steeg 3,8 procent in Parijs, Infineon won 3,1 procent in Frankfurt en ASML eindigde 1,8 procent hoger in Amsterdam. UBS zette ASML vandaag op de favorietenlijst.

Beursnieuweling Prosus steeg in Amsterdam op de eerste handelsdag met 27 procent. Daarmee is het direct een van de bedrijven op de Amsterdamse beurs met de hoogste marktkapitalisatie.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren rond het sluiten van de Europese beurzen hoger, met winsten van 0,3 procent voor de S&P 500 en de Dow Jones index. De Nasdaq steeg 0,5 procent.

De Aandeelhouder TV

februari 24, 2020

Cijfers PostNL overschaduwt door virus | 24 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

AEX week 8 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 20, 2020

AEX 20 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Marakets

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden