Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 10 september 2019 19:02

Europese beurzen sluiten licht hoger

De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend hoger geëindigd, in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot met een plus van 0,1 procent op 386,44 punten. De Duitse DAX won 0,3 procent tot 12.269 punten. De Franse CAC 40 steeg 0,1  procent tot 5.593 punten. De Britse FTSE 100-index eindigde 0,4 procent hoger op  7.268 punten.

Met de ECB aan zet is het vooral de vraag of, en zo ja, in welke mate het monetaire beleidsorgaan naar meer verruimingsmaatregelen grijpt, om de stagnerende economie weer een zet te geven. Er is speculatie over een renteverlaging en mogelijk een hervatting van het obligatie-opkoopprogramma.

Analisten verwachten gemiddeld dat de ECB zijn rentetarieven met 10 basispunten zal verlagen. Rabobank gaat uit van een verlaging van de depositorente met 10 basispunten tot 0,50 procent negatief, aldus marktanalist Stefan Koopman. "De markt sluit ook een verlaging met 20 basispunten niet uit, maar wij denken dat de ECB zijn renteverlagingen zal uitsmeren over de tijd, waarvan de eerste dus al deze week."

Rabobank voorziet dat de ECB weer een jaar lang voor 40 miljard euro per maand obligaties wil gaan opkopen. Als ze wachten met de start van zo'n opkoopprogramma tot januari, zou dit als teleurstellend kunnen worden opgevat dor de markt, aldus Koopman.

De Federal Reserve komt volgende week bijeen en men rekent op een verlaging van de rentes met 25 basispunten door de Amerikaanse centrale bank.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar beleggers vol vertrouwen zijn over de renteverlaging door de Fed, blijven Europese beleggers sceptisch over hoe agressief de ECB zal uitpakken, zei marktanalist David Madden van CM Markets. Zonder zekerheid over de intenties van de ECB, "is het een beetje afwachten", aldus Madden. "Handelaren aarzelen gewoon een beetje."

Eerder dinsdag bleek dat de Britse werkloosheid in de periode tot en met juli iets daalde, waarmee de kans op een renteverlaging door de Bank of England afneemt. De lonen stegen met 4 procent, het hoogste niveau sinds medio 2008.

Het aantal vacatures in de Verenigde Staten bleef in juli vrijwel gelijk, terwijl het midden- en kleinbedrijf in augustus minder optimistisch werd, zoals economen ook hadden voorspeld.

De industriële productie in Frankrijk groeide in juli iets sterker dan verwacht, met 0,3 procent, na een daling met 2,3 procent in juni. In Italië kromp de productie met 0,7 procent.

De olieprijs steeg. Een oktober-future West Texas Intermediate stond 1,3 procent in het groen op 58,55 dollar, terwijl voor een november-future Brent 63,59 dollar werd betaald, een winst van 1,5 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1048. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1049 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1053 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Financials waren in trek in Europa, met stevige stijgingen voor Banco Santander, dat in Madrid 2,9 procent meer waard werd, terwijl ING 2,5 procent duurder werd en BNP Paribas 1,9 procent. Aegon won 3,7 procent. Mike Holliday-Williams volgt Adrian Grace op als CEO bij Aegon UK. 

Grondstoffen- en energiebedrijf werden ook meer waard. Total en Shell stegen elk ruim  2 procent en staalconcern ArcelorMittal won 3,4 procent. Chemieconcerns Bayer en BASF stonden dinsdag ook bovenin de lijstjes.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco sloot 6 procent hoger.

Vliegtuigbouwer Airbus moest juist een veer laten een sloot 3,6 procent lager in Parijs.

DSM gaf 1,7 procent prijs, ondanks een koersdoelverhoging bij Jefferies van 137,00 naar 147,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel eindigde op 112,70 euro.

Air France-KLM verloor 1 procent. Credit Suisse heeft dinsdag het koersdoel verlaagd van 10,00 naar 9,37 euro met een onveranderd Neutraal advies. De luchtvaarder zou verder inderdaad een bod op een deel van Aigle Azur hebben uitgebracht.

International Consolidated Airlines won 4 procent in Londen. In Frankfurt was Wirecard een opvallende verliezer met een min van dik 4 procent.
 
Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag rond sluitingstijd in Europa licht lager. De S&P 500 index stond 0,2 procent lager op 2.973 punten, de Dow Jones stond vlak op 26.840 punten en de Nasdaq noteerde 0,2  procent lager op 8.070 punten.

De Aandeelhouder TV

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

mei 25, 2020

Laag handelsvolume in Amsterdam | 25 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100

25 mei 12:41 Nico Bakker

POSTNL bulls aan de leiding