Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 9 september 2019 10:16

Valuta: weinig spannende bewegingen

Op de valutamarkten is maandagochtend weinig opvallende beweging te zien, in afwachting van de laatste Brexit ontwikkelingen en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week. Dit zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank maandag tegen ABM Financial News.

Maandag stemt het Britse Lagerhuis opnieuw over vervroegde verkiezingen, maar de kans is klein dat er nu wel een twee derde meerderheid komt, aldus Koopman.

"De oppositie vertrouwt Johnson niet omdat hij teveel rare trucjes toepast. Men wil eerst de zekerheid dat de no-deal Brexit wet die vorige week werd aangenomen, ook echt van kracht wordt." Dat gebeurt vermoedelijk maandag.

De wet verplicht premier Boris Johnson om uitstel te vragen aan de Europese Unie, iets waar hij geen voorstander van is. Daarom zou de Britse regering er voor kunnen kiezen om formeel weliswaar om uitstel te vragen, maar tegelijkertijd duidelijk te maken aan Brussel dat het dat niet wil. Een andere optie is om een gewillig EU-land zijn veto te laten uitspreken voor een verlenging.

Dit zal het vertrouwen in Johnson alleen maar meer schaden, denkt Koopman. Bovendien zorgt dit er ook voor dat een no-deal Brexit mogelijk blijft. Daarom staat het Britse pond, dat vorige week nog flink steeg, maandag ook iets lager. Vooral de aanhoudende onzekerheid is slopend voor de economie en Britse bedrijven, meent Koopman.

Economen van Goldman Sachs sluiten niet uit dat Johnson zijn plan om vervroegde verkiezingen door te duwen, laat varen en alsnog een herziene deal weet te sluiten. Dat scenario wordt mogelijk niet voldoende ingeprijsd, aldus de Amerikaanse zakenbank.

Euro omhoog wanneer ECB teleurstelt 

Een ander belangrijk agendapunt deze week is het rentebesluit van de ECB. Rabobank gaat uit van een verlaging van de depositorente van nu -0,40 procent met 10 basispunten, aldus Koopman. "De markt sluit ook een verlaging met 20 basispunten niet uit, maar wij denken dat de ECB zijn renteverlagingen zal uitsmeren over de tijd, waarvan de eerste dus al deze week."

Daarnaast kondigt voorzitter Mario Draghi mogelijk een nieuwe QE-programma aan. Rabobank houdt rekening met een opkoopprogramma van 40 miljard euro per maand, van maximaal twaalf maanden.

"Het is niet zeker of de ECB hier dan ook in oktober mee begint", aldus Koopman, wijzend op de tegenstand van ECB-bestuurders als Jens Weidmann en Klaas Knot. "Mogelijk stellen ze dit nog even uit omdat er geen unanimiteit is."

Mocht de centrale bank er inderdaad voor kiezen om een QE-programma later in te zetten, dan wordt de markt onzeker, en kan dit druk zetten op de obligatiemarkten", aldus de marktanalist.

Voor de valutamarkten zou een renteverlaging met 10 basispunten in combinatie met het uitstellen van een QE-programma tot bijvoorbeeld januari, mogelijk als teleurstellend gezien kunnen worden. "In dat geval kan de euro stijgen van het huidige niveau richting de 1,11 dollar", aldus Koopman.

De euro/dollar verhandelt maandagochtend vrijwel stabiel op 1,1032. Het Britse pond noteert ten opzichte van de euro licht lager op 1,1137 en stabiel versus de dollar op 1,2286.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken