fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 9 september 2019 12:31

Rust op Europese aandelenmarkten

 De aandelenmarkten in Europa noteerden maandag rond het middaguur verdeeld, waarbij geen sprake is van grote bewegingen.

De Stoxx Europe 600 index staat 0,1 procent hoger, de Duitse DAX stijgt 0,4 procent, de Franse CAC stijgt fractioneel en de Britse FTSE 100 daalt 0,3 procent.

Marktanalist David Madden van CMC Markets zag een solide start van de week maandagochtend, waarna de Europese beurzen toch licht terrein prijsgaven.

De markt kijkt maandag vooral naar de laatste Brexit-ontwikkelingen en wacht tegelijkertijd op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag, waarbij wordt gerekend op nieuwe stimuleringsmaatregelen. Madden voorspelt dat er daarom richting het rentebesluit wel enig gevoel van optimisme blijft hangen.

Vandaag stemt het Britse Lagerhuis opnieuw over vervroegde verkiezingen, maar de kans is klein dat er nu wel een twee derde meerderheid komt, aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.

"De oppositie vertrouwt Johnson niet omdat hij teveel rare trucjes toepast. Men wil eerst de zekerheid dat de no-deal Brexit wet die vorige week werd aangenomen, ook echt van kracht wordt." Dat gebeurt vermoedelijk maandag.

De wet verplicht premier Boris Johnson om uitstel te vragen aan de Europese Unie, iets waar hij geen voorstander van is. Daarom zou de Britse regering er voor kunnen kiezen om formeel weliswaar om uitstel te vragen, maar tegelijkertijd duidelijk te maken aan Brussel dat het dat niet wil. Een andere optie is om een gewillig EU-land zijn veto te laten uitspreken voor een verlenging. Het risico van een no-deal Brexit is daarmee niet geweken, volgens Koopman.

Britse macrodata vielen maandag alleszins mee, met een lichte stijging van de industriële productie en een kleine opleving van de economische groei, beide in juli.

Met name het groeicijfer was verrassend, oordeelde analist Simon Harvey van Monex Europe, maar voorzichtigheid blijft geboden en het gevaar voor een recessie is zeker niet geweken, gezien alle Brexit perikelen.

Positieve macro-data waren er ook eindelijk weer eens uit Duitsland. Vorige week bleken zowel de industriële productie als de fabrieksorders in juli gedaald, maar Duitse exportcijfers toonden maandagochtend een iets positiever beeld. De uitvoer van Duitse goederen veerde in juli op, met een stijging van krap vier procent na een daling van 8 procent in juni.

Toch noemde econoom Carsten Brzeski van ING dit niet meer dan een waterig zonnetje. "Wat de Duitse export momenteel het meeste raakt is niet de directe impact van het Amerikaans-Chinese handelsconflict, maar de onzekerheid, die zich wereldwijd verspreidt en verlammend werkt voor veel Europese economieën”, meent Brzeski.

De euro/dollar handelde maandag rond lunchtijd licht hoger op 1,1040. Olie werd een procent duurder.

Stijgers en dalers

Luchtvaartaandelen maakten maandag een duikvlucht in Europa. Air France-KLM maakte in zijn maandelijkse vervoerscijfers bekend dat het aantal boekingen onder druk staat vanwege het verzwakte macro-economische klimaat. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern vervoerde in augustus wel meer passagiers, terwijl het vrachtvervoer afnam. Verder melden Franse media dat onderdeel Air France mogelijk een bod wil uitbrengen op het failliete Aigle Azur.

Slecht nieuws was er ook al voor British Airways, dat bijna al zijn vluchten voor vandaag en morgen heeft geannuleerd vanwege een 48 uur durende pilotenstaking.

Het aandeel Air France-KLM verloor maandag rond lunchtijd 8,3 procent en het moederbedrijf van British Airways, International Consolidated Airlines, daalde 2,0 procent. Deutsche Lufthansa hield de schade beperkt en leverde 0,3 procent in. Prijsvechters Ryanair en easyJet noteerden respectievelijk 0,6 en 2,4 procent lager.

Lloyds Banking Group meldde maandagochtend dat het meer geld kwijt is aan claims van klanten aan wie de Britse bank in het verleden onterecht kredietverzekeringen verkocht. Het aandeel daalde licht.

ProSiebenSat1. Media stijgt 5,5 procent nadat UBS het aandeel maandag op de kooplijst zette.

Aandelen van Associated British Foods worden rond lunchtijd 3 procent minder waard nadat het moederbedrijf van kledingketen Primark maandagochtend met een trading update kwam. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets is het verontrustend dat de vergelijkbare omzet bij Primark is gedaald.

Mijnbouwers staan in Londen licht onder druk, nadat dit weekend uit Chinese overheidscijfers opnieuw een daling van de import bleek. Ook de export nam af, in het bijzonder naar de VS. Dit is het gevolg van de aanhoudende Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Rio Tinto daalde 0,6 procent en zowel Glencore als Anglo American leverden 0,2 procent in.

Futures Wall Street  

De Amerikaanse futures wijzen maandag op een groene opening voor Wall Street. De S&P 500 index gaat daarbij een 0,3 procent hogere opening tegemoet.

Vrijdag sloten de beurzen in New York verdeeld. De S&P 500 index steeg 0,1 procent op een slot van 2.978,71 punten, de Dow Jones index steeg 0,3 procent tot 26.797,46 punten en de Nasdaq daalde 0,2 procent tot 8.103,07 punten. 

De Aandeelhouder TV

februari 24, 2020

Cijfers PostNL overschaduwt door virus | 24 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

AEX week 8 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 20, 2020

AEX 20 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Marakets

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden