Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 9 september 2019 18:48

Europese beurzen verdeeld gesloten

 De Europese beurzen zijn maandag verdeeld gesloten.  De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent tot 386,06 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 12.226,10 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,3 procent op 5.588,95 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 7.235,81 punten.

De komende handelsweek wordt met name uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag, waarbij wordt gerekend op nieuwe stimuleringsmaatregelen.

"Vorige week zagen we een opleving op de wereldwijde aandelenmarkten, omdat de spanningen in Hong Kong enigszins afnamen en de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China ook enigszins verbeterde", zei marktanalist David Madden van CMC markets. "Carrie Lam, de president van Hong Kong, riep op tot de intrekking van de controversiële uitleveringswet en dat ondersteunde het sentiment wereldwijd. De handelsbesprekingen tussen de VS en China zijn gepland in oktober en dat gaf de beurzen vorige week ook een stevige impuls" voegde Madden toe.

Een tweede punt van focus blijven de Brexit-ontwikkelingen. Vandaag stemt het Britse Lagerhuis opnieuw over vervroegde verkiezingen, hoewel de kans volgens analisten klein is dat er nu wel een twee derde meerderheid komt.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de export in Duitsland in juli deels is hersteld na een flinke daling in juni. De export steeg in juli op jaarbasis met 3,8 procent terwijl de import op jaarbasis met 0,9 procent daalde. Het overschot op de Duitse handelsbalans bedroeg in juli 21,4 miljard euro nadat deze 16,6 miljard euro bedroeg in juni.

Britse macrodata vielen maandag mee, met een lichte stijging van de industriële productie en een kleine opleving van de economische groei, beide in juli.

De euro/dollar noteerde op 1,1060. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1029 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1027 op de borden. 

Olie noteerde maandag tot 2,5 procent hoger. 

Bedrijfsnieuws

Luchtvaartaandelen stonden maandag onder druk. Air France-KLM maakte in zijn maandelijkse vervoerscijfers bekend dat het aantal boekingen onder druk staat vanwege het verzwakte macro-economische klimaat. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern vervoerde in augustus wel meer passagiers terwijl het vrachtvervoer dan weer afnam. Verder melden Franse media dat het onderdeel Air France mogelijk een bod wil uitbrengen op het failliete Aigle Azur. 

Slecht nieuws was er ook voor British Airways, dat bijna al zijn vluchten voor vandaag en morgen heeft geannuleerd vanwege een 48 uur durende pilotenstaking.

Het aandeel Air France-KLM daalde 9,8 procent en het moederbedrijf van British Airways, International Consolidated Airlines, daalde 1,5 procent. Deutsche Lufthansa verloor 0,3 procent. Prijsvechters Ryanair en easyJet noteerden respectievelijk 1,0 en 0,6 procent lager.

Lloyds Banking Group meldde maandag dat het meer geld kwijt is aan claims van klanten aan wie de Britse bank in het verleden onterecht kredietverzekeringen verkocht. Het aandeel won 0,3 procent.

ProSiebenSat1. Media steeg 4,8 procent nadat UBS het aandeel maandag op de kooplijst zette.

Aandelen van Associated British Foods noteerden 2,1 procent lager, nadat het moederbedrijf van kledingketen Primark maandagochtend met een trading update kwam. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets is het verontrustend dat de vergelijkbare omzet bij Primark is gedaald.

Mijnbouwers stonden in Londen licht onder druk, maar herstelden in de loop van de dag grotendeels. Dit nadat dit weekend uit Chinese overheidscijfers opnieuw een daling van de import bleek. Ook de export nam af, in het bijzonder naar de VS. Dit is het gevolg van de aanhoudende Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Rio Tinto daalde 0,4 procent en Glencore als Anglo American stegen respectievelijk 0,5 procent en 0,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.981,67 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.  

De Aandeelhouder TV

augustus 14, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

augustus 14, 2020

Flow Traders profiteert van onrust | 14 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

AEX 13 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

Geen fijne tijd voor financials | 13 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:22

  TA: ‘Haperend ASML Holding’

 • 08:36

  S&P 500 blijft hangen onder all-time high en mogelijke fraude bij iQiyi

 • 08:47

  V-shape recovery & jobless claims

 • 17:24

  TA: ‘Uitgewerkte speculatiedrift?’

 • 10:20

  ETF van de week: iShares US Financial ETF (QDVH)

 • 09:07

  Goudprijs verwachting 2020 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 08:11

  S&P 500 schrikt van all-time high & goud en zilver worden verpletterd

 • 17:34

  TA: ‘Wall Street raakt overgekocht’

 • 11:09

  Beursgang Ant Financial Services Group: Chinese betaalreus naar beurs in Azië

Masterclasses

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
14 aug 10:40 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk