fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 9 september 2019 06:08

Europese beurzen openen hoger

 De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. 

IG Markets voorziet een openingswinst van 25 punten voor de Duitse DAX, een verlies van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 26 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen schommelden vrijdag rond hun hoogste niveau in bijna een maand, waarmee de verliezen sinds half augustus in reactie op het handelsconflict zijn goedgemaakt. De markt ziet zich gesteund door plannen van de regering Trump om de onderhandelingen met China te hervatten en de verwachting dat de Europese Centrale Bank volgende week tijdens zijn rentebesluit met verruimende maatregelen naar buiten komt.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets trok de markt zich met name op aan het feit dat de handelsbesprekingen volgende maand zullen worden hervat.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de groei van de economie in de eurozone in het tweede kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal is vertraagd. Het bruto binnenlands product steeg in het tweede kwartaal op kwartaalbasis met 0,2 procent, tegenover 0,4 procent een kwartaal eerder. Op jaarbasis groeide de economie met 1,2 procent.

De Duitse industriële productie over juli kwam op maandbasis 0,6 procent lager uit, terwijl er vooraf was gerekend op een plusje van 0,1 procent.

De tweede helft van de handelsdag werd volledig gedomineerd door het Amerikaans banenrapport. De werkgelegenheid in de VS steeg in augustus met 130.000 banen, terwijl de markt rekende op een groei van 150.000 banen. Het werkloosheidspercentage noteerde onveranderd op 3,7 procent, terwijl de uurlonen op maandbasis met 0,11 dollar naar 28,11 dollar per uur.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank sprak van een tegenvallend rapport. De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten in augustus valt tegen en komt nog lager uit als het cijfer wordt gecorrigeerd voor de tijdelijke banen bij de overheid voor het uitvoeren van een volkstelling, merkte de analist op.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen en het Zweedse Northvolt willen vanaf eind 2023 of begin 2024 beginnen met de productie van batterijen via hun joint venture in een nieuw te bouwen fabriek in het Duitse Salzgitter. De koers van het aandeel Volkswagen sloot vrijdag 0,3 procent lager.

Kone heeft interesse in een overname van de liftentak van Thyssenkrupp. Dit blijkt uit een interview van de Rheinische Post met CEO Henrik Ehrnrooth van Kone. Thyssenkrupp onderzoekt momenteel de strategische opties voor zijn liftentak. Een beursgang behoort tot de mogelijkheden. Thyssenkrupp won vrijdag 4,7 procent.

KPN heeft in Dominique Leroy van Proximus een nieuwe CEO gevonden. Leroy zal op 1 december aan de slag gaan als CEO bij KPN. Het Nederlandse telecombedrijf was op zoek naar een nieuwe CEO, nadat de Italiaan Maximo Ibarra aangaf per 30 september dit jaar te zullen vertrekken. De koers van het aandeel KPN noteerde vrijdag 2,6 procent lager. Proximus daalde 2,5 procent.

Sodexo verloor in Parijs 2,7 procent na een adviesverlaging door Barclays naar Onderwogen.

Het Noorse telecombedrijf Telenor verloor 3,4 procent, nadat het concern meldde dat een mogelijke fusie van de Aziatische activiteiten met concurrent Axiata van de baan is.

Euro STOXX 50          3.495,19 (+0,3%) 
STOXX Europe 600       387,14 (+0,3%) 
DAX                    12.191,73 (+0,5%) 
CAC 40                 5.603,99 (+0,2%) 
FTSE 100               7.282,34 (+0,2%) 
SMI                    10.073,82 (+X,X%) 
AEX                    569,84 (+0,1%) 
BEL 20                 3.617,11 (-0,1%) 
FTSE MIB               21.947,33 (0,0%) 
IBEX 35                8.990,10 (0,0%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag licht hoger gesloten.

De handelsdag stond vrijwel volledig in het teken van het Amerikaans banenrapport. Uit de cijfers van het Amerikaans ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in augustus is gestegen met 130.000 banen, terwijl de markt rekende op een groei van 150.000 banen. De werkloosheid noteerde ongewijzigd op 3,7 procent, terwijl de lonen met 0,11 dollar stegen tot 28,11 dollar en de arbeidsparticipatie 63,2 procent bedroeg.  

Marktanalist Philip Marey van Rabobank sprak van een tegenvallend rapport. De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten in augustus valt tegen en komt nog lager uit als het cijfer wordt gecorrigeerd voor de tijdelijke banen bij de overheid voor het uitvoeren van een volkstelling, merkte de analist op.

"Ik denk dat dit rapport positief zal zijn voor beleggers aangezien het rapport het pleidooi versterkt voor de Federal Reserve om tijdens de volgende beleidsvergadering de rente te verhogen", zei marktanalist Michael Aron van State Street Global Advisors. "Het rapport zal bovendien de regering Trump ervan weerhouden om de handelsspanningen te vergroten, op een moment waarop de arbeidsmarkt tekenen van zwakte laat zien", voegde hij toe.

Trump liet vrijdag ook nog even van zich horen. "Miljarden stromen binnen. Boeren krijgen enorme hoeveelheden dollars van de inkomende tarieven", twitterde Trump, refererend naar het voortslepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. "Goede banendata, geen inflatie", twitterde hij. "China heeft het slechtste jaar in decennia. Er vinden gesprekken plaats, goed voor iedereen", besloot hij.

Daarnaast keek de markt uit naar een vraag-en-antwoordsessie in Zurich met Fed-voorzitter Jerome Powell in de hoop meer inzicht te krijgen in het toekomstig monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank. De Amerikaanse economie draait volgens hem nog altijd goed en de outlook blijft gunstig. Powell herhaalde de risico's waarmee de economie in de Verenigde Staten kampt, namelijk de mondiale groeivertraging, de onzekerheid op handelsgebied en de lagere inflatie. Een recessie verwacht Powell niet. Hij zei opnieuw dat de centrale bank gepast zal handelen om de economie te ondersteunen. 

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,22 dollar hoger, ofwel 0,4 procent, op 56,52 dollar. Op weekbasis steeg de olieprijs 2,6 procent.

Op maandag staat in de verenigde Staten op macro-economisch vlak slechts het Amerikaans consumentenkrediet in juli geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Exxon Mobile verkoopt zijn energie-activiteiten in Noorwegen voor 4 miljard dollar en verlaat daarmee het Scandinavische land. Het aandeel steeg circa 0,8 procent.
 
Lululemon Athletica noteerde ongeveer 7,5 procent hoger nadat het het bedrijf beter dan verwachte cijfers bekend maakte en de outlook verhoogde.

Domo verloor ruim 37,0 procent lager. De cijfers die het bedrijf donderdag nabeurs naar buiten bracht, kon de belegger niet bekoren.

Costco Wholesale heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een hogere omzet behaald. In het afgelopen boekjaar steeg de omzet met 7,9 procent tot een totaal van 149,35 miljard dollar, met een vergelijkbare groei in de VS van 7,8 procent. Het aandeel steeg circa 2,3 procent.

Altice USA gaat in de Verenigde Staten mobiele abonnementen aanbieden. Topman Dexter Goei van Altice USA sprak donderdag de verwachting uit dat de mobiele activiteiten in de VS binnen een jaar winstgevend zullen zijn.
 
De openbare aanklagers van New York en Texas zullen afzonderlijk onderzoek doen naar de invloed en macht van respectievelijk Google en Facebook, zo meldde The Wall Street Journal vrijdag. Facebook daalde 1,7 procent, terwijl de moedermaatschappij van Google, Alphabet, circa 0,6 procent verloor.

S&P 500 index              2.978,71 (+0,1%)
Dow Jones index            26.798,71 (+0,3%)
Nasdaq Composite           8.103,07 (-0,2%) 

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, met een plus van 0,4 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,1 procent voor de Hang Seng index. 

Nikkei 225                     21.291,10 (+0,4%)
Shanghai Composite      3.010,51 (+0,4%)
Hang Seng                    26.663,49 (-0,1%)
 
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1026. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1026 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1042 op de borden. 

USD/JPY Yen   106,89
EUR/USD Euro  1,1026
EUR/JPY Yen   117,85

MACRO-AGENDA:
00:00 Handelsbalans - Augustus (Chi)
01:50 Economische groei - Tweede kwartaal def. (Jap)
06:30 Industriële productie - Juli (NL)
08:00 Handelsbalans - Juli (Dld)
10:30 Industriële productie - Juli (VK)
21:00 Consumentenkrediet - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:30 Air France-KLM - Vervoercijfers augustus (Fra)

De Aandeelhouder TV

februari 24, 2020

Cijfers PostNL overschaduwt door virus | 24 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

AEX week 8 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 20, 2020

AEX 20 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Marakets

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden