Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - maandag, 9 september 2019 11:09

Beursupdate: kalmte op Damrak

 De Amsterdamse beurs doet het maandagochtend rustig aan. De AEX index handelde rond elf uur uur vrijwel vlak op 569,80 punten.

"Beleggers zoeken naar rendement", meent analist Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management. 

De markt kon maandag reageren op exportcijfers uit China en Duitsland.

Zondag bleek de Chinese export met een procent gedaald, terwijl de import zelfs met 5,6 procent terugliep, gerekend in dollars. Daarmee was de importkrimp minder sterk dan voorzien, terwijl economen voor de export op een stijging hadden gerekend.

Overigens steeg de export in yuan wel.

De Duitse export veerde in juli juist op, met een stijging van krap vier procent na een daling van 8 procent in juni.

Toch noemde econoom Carsten Brzeski van ING dit niet meer dan een waterig zonnetje. "Wat de Duitse export momenteel het meeste raakt is niet de directe impact van het Amerikaans-Chinese handelsconflict, maar de onzekerheid, die zich wereldwijd verspreidt en verlammend werkt voor veel Europese economieën", meent Brzeski.

De productie in de Nederlandse industrie daalde in juli met 0,2 procent, hetgeen flink minder was dan de krimp in de voorgaande maanden. De Britse industrie wist in juli licht te herstellen en de economische groei ook, wanneer gemeten op maandbasis. 

Veel beter dan verwachte cijfers, oordeelde marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets dan ook, en dit hielp het Britse pond licht te stijgen ten opzichte van de euro en de dollar.

Toch gaat maandag meer aandacht uit naar de laatste Brexit ontwikkelingen, aldus Aslam. Vandaag stemt het Britse Lagerhuis opnieuw over vervroegde verkiezingen, maar de kans is klein dat er nu wel een twee derde meerderheid komt, aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.

"De oppositie vertrouwt Johnson niet omdat hij teveel rare trucjes toepast. Men wil eerst de zekerheid dat de no-deal Brexit wet die vorige week werd aangenomen, ook echt van kracht wordt." Dat gebeurt vermoedelijk maandag.

De wet verplicht premier Boris Johnson om uitstel te vragen aan de Europese Unie, iets waar hij geen voorstander van is. Daarom zou de Britse regering er voor kunnen kiezen om formeel weliswaar om uitstel te vragen, maar tegelijkertijd duidelijk te maken aan Brussel dat het dat niet wil. Een andere optie is om een gewillig EU-land zijn veto te laten uitspreken voor een verlenging. Het risico van een no-deal Brexit is daarmee niet geweken, volgens Koopman. 

De euro/dollar handelde maandagochtend stabiel op 1,1034, in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week. Olie werd een half procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX was ABN AMRO koploper met een koerswinst van 1,9 procent. Morgan Stanley zette het aandeel op de kooplijst, hoewel het koersdoel wel werd verlaagd naar 20,00 euro. De kapitaalbuffer van ABN AMRO wordt over het hoofd gezien, benadrukte Morgan Stanley.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 1,2 procent en ASR Nederland profiteerde van een advies- en koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux en steeg 1,2 procent.

ASML leverde 0,8 procent in en Adyen was met een daling van 1,7 procent de grootste daler in de hoofdindex.

In de Midkap was Altice Europe de uitblinker met een koerswinst van 3,5 procent. JPMorgan zette Altice op de kooplijst. Er is volgens de Amerikaanse zakenbank een grote kans dat de consensus opwaarts wordt bijgesteld.

Verder won TomTom 1,0 procent, maar daalde BAM 0,5 procent. De bouwer heeft de top van zijn Duitse tak vervangen. Jan Wierenga volgt per 6 september Markus Koch op als directievoorzitter bij BAM Deutschland. Financieel directeur Patrick Snippe wordt tegelijkertijd opgevolgd door Wil de Kort

Het grootste verlies in de AMX kwam echter voor rekening van Air France-KLM. Air France-KLM wees er bij de vervoerscijfers over augustus op dat het aantal boekingen zwakker was dan voorzien vanwege het verslechterde macro-economische klimaat. Analist Mark Simpson van Goodbody Stockbrokers denkt dat analisten hun ramingen na deze mededeling van de maatschappij neerwaarts zullen gaan bijstellen. Verder zou Air France kijken naar een overname van Aigle Azur. Het aandeel verloor maandagochtend 8,0 procent aan beurswaarde.

Onder de kleinere aandelen koerste Accell 3,7 procent hoger en won Kendrion 1,5 procent. Accsys daalde daarentegen 2,1 procent. 

De Aandeelhouder TV

januari 16, 2021

In hoeverre betekent de goede eerste beursweek ook een goed 2021?

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 10:56

  ETF van de week: Platinum (VZLA)

 • 08:33

  Aandelen blijven onverschillig bij Amerikaanse politieke situatie en olie zet triomftocht verder

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Pfizer en Moderna resistent tegen koersrisico’s?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
16 jan 13:41 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, Euronav en China

15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis