fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 6 september 2019 18:45

Europese beurzen hoger gesloten

De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 387,14 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,5 procent op 12.191,73 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 5.603,99 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 7.282,34 punten.

De Europese beurzen schommelden vrijdag rond hun hoogste niveau in bijna een maand, waarmee de verliezen sinds half augustus in reactie op het handelsconflict zijn goedgemaakt. De markt ziet zich gesteund door plannen van de regering Trump om de onderhandelingen met China te hervatten en de verwachting dat de Europese Centrale Bank volgende week tijdens zijn rentebesluit met verruimende maatregelen naar buiten komt.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets trok de markt zich met name op aan het feit dat de handelsbesprekingen volgende maand zullen worden hervat.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de groei van de economie in de eurozone in het tweede kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal is vertraagd. Het bruto binnenlands product steeg in het tweede kwartaal op kwartaalbasis met 0,2 procent, tegenover 0,4 procent een kwartaal eerder. Op jaarbasis groeide de economie met 1,2 procent.

De Duitse industriële productie over juli kwam op maandbasis 0,6 procent lager uit, terwijl er vooraf was gerekend op een plusje van 0,1 procent.

De tweede helft van de handelsdag werd volledig gedomineerd door het Amerikaans banenrapport. De werkgelegenheid in de VS steeg in augustus met 130.000 banen, terwijl de markt rekende op een groei van 150.000 banen. Het werkloosheidspercentage noteerde onveranderd op 3,7 procent, terwijl de uurlonen op maandbasis met 0,11 dollar naar 28,11 dollar per uur.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank sprak van een tegenvallend rapport. De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten in augustus valt tegen en komt nog lager uit als het cijfer wordt gecorrigeerd voor de tijdelijke banen bij de overheid voor het uitvoeren van een volkstelling, merkte de analist op.

De euro/dollar noteerde op 1,1042. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1038 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1033 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,8 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen en het Zweedse Northvolt willen vanaf eind 2023 of begin 2024 beginnen met de productie van batterijen via hun joint venture in een nieuw te bouwen fabriek in het Duitse Salzgitter. De koers van het aandeel Volkswagen sloot vrijdag 0,3 procent lager.

Kone heeft interesse in een overname van de liftentak van Thyssenkrupp. Dit blijkt uit een interview van de Rheinische Post met CEO Henrik Ehrnrooth van Kone. Thyssenkrupp onderzoekt momenteel de strategische opties voor zijn liftentak. Een beursgang behoort tot de mogelijkheden. Thyssenkrupp won vrijdag 4,7 procent.

KPN heeft in Dominique Leroy van Proximus een nieuwe CEO gevonden. Leroy zal op 1 december aan de slag gaan als CEO bij KPN. Het Nederlandse telecombedrijf was op zoek naar een nieuwe CEO, nadat de Italiaan Maximo Ibarra aangaf per 30 september dit jaar te zullen vertrekken. De koers van het aandeel KPN noteerde vrijdag 2,6 procent lager. Proximus daalde 2,5 procent.

Sodexo verloor in Parijs 2,7 procent na een adviesverlaging door Barclays naar Onderwogen.

Het Noorse telecombedrijf Telenor verloor 3,4 procent, nadat het concern meldde dat een mogelijke fusie van de Aziatische activiteiten met concurrent Axiata van de baan is.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.981,27 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

De Aandeelhouder TV

februari 24, 2020

Cijfers PostNL overschaduwt door virus | 24 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

AEX week 8 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 20, 2020

AEX 20 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Marakets

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden