Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 5 september 2019 08:58

Solvabiliteit Vivat keldert

 Vivat heeft in de eerste helft van het jaar het onderliggende resultaat zien verbeteren, door hoger beleggingsinkomsten en lagere schadeclaims, maar zag tegelijkertijd de solvabiliteitsratio kelderen door de negatieve rente en het wegvallen van een korting op de verplichtingen. Dat maakte de verzekeraar donderdag bekend. 

De onderliggende nettowinst steeg van 115 miljoen naar 161 miljoen euro. De nettowinst bedroeg zelfs 279 miljoen, dankzij een vrijval van kapitaal als gevolg van marktbewegingen. Een jaar eerder werd nog een nettoverlies geleden van 173 miljoen euro, toen de kapitaaldekking juist te laag bleek na marktbewegingen.

De solvabiliteit van de verzekeraar daalde intussen sterk, van 192 naar 151 procent. Dit is vooral het gevolg van een sterk lagere Volatility Adjustment. Dat is een opslag op de rentecurve die verzekeraars in bepaalde gevallen mogen hanteren bij het berekenen van hun verplichtingen. De impact van het wegvallen van deze 'korting' op de kapitaaleis was ongeveer 25 procentpunt, meldde Vivat. Ook de lagere marktrente droeg fors bij aan de lagere solvabiliteit.

Vivat ging verder met het vergroten van de risico's in zijn beleggingsportefeuille. Het percentage staatsleningen daalde sinds het begin van het jaar van 57 naar 52 procent. De verzekeraar ruilt deze in voor obligaties met hogere rendementen.

De eigenaar van Vivat, het Chinese Anbang, is akkoord met de verkoop van Vivat aan Athora, die vervolgens de schadeverzekeringen zal doorverkopen aan NN Group. De eerste stappen voor de integratie aan de top van de organisatie werden al gezet. De transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar worden afgerond. 

De Aandeelhouder TV

augustus 7, 2020

AEX week 32 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 7, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk