fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 4 september 2019 09:04

Flatex haalt 20.000 klanten binnen

De uitbreiding van onlinebroker Flatex naar Nederland verloopt voorspoedig en het Duitse bedrijf wil dit jaar nog verder Europa in trekken, om te beginnen naar Spanje. Dat zegt CEO Frank Niehagen van Flatex woensdag in een interview met ABM Financial News.

“We hebben in twaalf weken al 20.000 klanten in Nederland”, aldus de CEO. “We verwachtten een sterke start, maar niet zo sterk. Het stelt ons gerust dat we de juiste keuze hebben gemaakt, om naar Nederland te gaan.”

Het bedrijf, dat aan het begin van de zomer zijn Nederlandse campagne lanceerde met opvallende Duitse slogans, mikte aanvankelijk op 20.000 tot 25.000 Nederlandse klanten voor het einde van het jaar. Inmiddels durft Flatex grotere aantallen te noemen. “We zouden graag 60.000 tot 100.000 klanten hebben, op zijn minst, binnen 12 tot 24 maanden. We willen serieus marktaandeel krijgen en een belangrijke speler worden in Nederland.” 

Voor Duitsland, Oostenrijk en Nederland samen mikt Flatex op een verdubbeling van het aantal nieuwe klanten tot 60.000 dit jaar, waarvan er inmiddels al 50.000 zijn gerealiseerd.

Ter vergelijking: BinckBank heeft in combinatie met Saxo Bank 860.000 klanten in Europa en DeGiro telde halverwege dit jaar ruim 400.000 klanten in heel Europa. De twee rivalen geven geen aantallen voor Nederland. Ons land zou in totaal zo’n 1,4 miljoen particuliere beleggers tellen. 

Flatex begon in Nederland met een beperkt aanbod van vooral contante aandelen en ETP’s of indextrackers. Nederlandse beleggers handelen graag ook in opties, maar in een model zonder transactiekosten blijkt dat lastig te realiseren. “We proberen opties tegen zo laag mogelijke kosten aan te bieden”, aldus de CEO. 

Dat lukt mogelijk niet meer voor het einde van het jaar, zoals gehoopt, maar waarschijnlijk wel in het eerste kwartaal van volgend jaar. Voor het einde van het jaar wil het bedrijf ook margin gaan aanbieden, zodat klanten met geleend geld kunnen beleggen. 

De Nederlandse klanten die zich in de eerste twaalf weken bij Flatex aanmeldden zijn actief, zei Niehage. Vertaald naar jaarbasis handelen ze minstens even veel als de klanten in Duitsland en Oostenrijk. 

In Duitsland gooide Flatex twaalf jaar geleden de markt overhoop door met vaste tarieven te werken. Voor Nederland werd een model gekozen waarin de klant helemaal geen transactiekosten meer betaalt. De kosten worden verhaald op de aanbieders van beleggingsproducten. Dit model wordt in Nederland zeer goed ontvangen, zei de CEO.

Flatex opereert vanuit Duitsland en omzeilt zo het Nederlandse provisiebod. Hier zijn ‘kickback fees’ al geruime tijd verboden, omdat ze ondoorzichtig waren en de klant niet  kon zien hoe veel ‘verborgen’ kosten aan hem werden doorberekend. 

De Vereniging van Effectenbezitters noemde het omzeilen van het provisieverbod een stap terug. "De VEB is blij met het provisieverbod in Nederland. Het heeft geleid tot meer kostentransparantie. Praktijken waarbij over de rug van beleggers hoge provisies werden getoucheerd door tussenpersonen, zijn verleden tijd. Het is dan ook onwenselijk dat via initiatieven als Flatex provisieprikkels weer worden geïmporteerd", aldus de Nederlandse belangenbehartiger.

De VEB vindt daarom dat toezichthouders, zoals de Nederlandse AFM, op zoek moeten naar mogelijkheden om het provisieverbod in Nederland te beschermen.
 
Belangrijk voor Flatex is de nieuwe Europese richtlijn voor beleggingsinstellingen Mifid II, die zulke provisies of kickback fees wel toestaat, legt Niehage uit, mits ze aantoonbaar in het voordeel zijn van de klant. “We zijn transparant. We ontvangen provisies. We denken dat onze klanten daar voordeel van hebben”, aldus de CEO.

Niehage denkt niet dat het Nederlandse provisieverbod meer navolging zal vinden nu de Mifid II-richtlijn er is. “Ik verwacht dat Nederland een uitzondering blijft in Europa, of dat Nederland het verbod uiteindelijk zal schrappen.” 

De Nederlandse klanten van Flatex kunnen kiezen voor beleggingsfondsen van externe aanbieders, wat Flatex een provisie oplevert.

Op de beurs Tradegate waar Flatex mee samenwerkt, zijn de ‘spreads’ minstens even goed als op concurrerende beurzen zoals Xetra of Euronext, stelt de CEO, zeker voor de grote aandelen waar Nederlandse klanten graag in handelen. Voor de kleinere fondsen kan hij dat niet op voorhand garanderen. Ook kunnen klanten handelen buiten de reguliere beurstijden. Dan zijn de spreads echter wel hoger dan normaal. 

Bij de handel in aandelen is het volgens de VEB daarom verstandig om orders bij Flatex te voorzien van limieten en/of om orders te beëindigen voordat referentiebeurzen dicht gaan. "Dit om te voorkomen dat orders ongunstig worden uitgevoerd."

"Natuurlijk krijgen Flatex-klanten gewoon een rekening gepresenteerd, in klinkende munt en een slechter aanbod", schreef de VEB.

Flatex verdient gemiddeld per transactie zo'n 7 à 8 euro. Volgens de CEO begrijpen de klanten hoe het model werkt en is er dan ook geen sprake van verborgen kosten. “Onze klanten beschikken over de technische middelen om de spreads op verschillende beurzen met elkaar te vergelijken. We nodigen ze uit om dat te doen.”

De snelle  Europese expansie van Degiro in de afgelopen jaren is een voorbeeld voor Flatex. “Ze kwamen naar Duitsland, profiterend van hun regulering vanuit één land, zonder filialen te hoeven openen en zonder de kosten te verhogen.” aldus de topman van Flatex. “Wij volgen dat voorbeeld nu.”

Flatex wil dit jaar nog in Spanje starten en volgend jaar in tenminste nog twee landen actief zijn. Frankrijk, Italië en Noord-Europa staan op de agenda. In vijf jaar tijd moet de omzet verdubbeld zijn tot 250 miljoen euro en het EBITDA-resultaat verdriedubbeld tot 125 miljoen euro.

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 26, 2020

AEX 26 maart 220 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?