fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 30 augustus 2019 20:09

Weekoverzicht: Ontspanning in handelsconflict zet AEX in het groen

De Amsterdamse beurs is afgelopen week 3,0 procent gestegen naar 558,35 punten. Op maandbasis leed de index evenwel een verlies van 2,8 procent.

Richting het einde van de maand werden de beurzen nog even hoger gezet, zag beleggingsadviseur Reijn Schutte van Boer & Olij. "Een soort windowdressing". 

Met het aflopende cijferseizoen en het wachten op de centrale banken, waren de ogen van beleggers afgelopen week toch vooral weer gericht op het handelsconflict tussen de VS en China.

Een week eerder stookten beide kemphanen het vuurtje nog flink op, maar gedurende het weekend matigden zij hun toon.

"Na de paniek van vorige week vrijdag is sinds maandag de rust helemaal teruggekeerd", constateerde vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. 

De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag "zeer serieus" met Beijing in onderhandeling te gaan, nadat Washington twee "zeer goede telefoontjes" van Beijing heeft ontvangen. 
"China belde gisteravond onze tophandelaren en zei: later we terugkeren naar de [onderhandelings] tafel", zei Trump. "Ik heb daar veel respect voor", voegde hij toe.

Hoewel het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei niet op de hoogte te zijn van dergelijke telefoontjes, zei Beijing maandag met de VS te willen blijven praten over een nieuwe handelsdeal. Beijing waarschuwde dat een ontkoppeling van de Verenigde Staten en China tot chaos op de markt zal leiden.

"Het voorlopig uitstellen van nieuwe heffingen [door China] geeft de aandelenmarkten in elk geval weer hoop", meende marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Ten aanzien van het handelsconflict denken beleggers wellicht nu weer even dat het glas half vol is, “maar er is wel veel argwaan in de markt΅, vindt Vermeulen. "Elk moment kan een tweet van Trump de markt weer een paar honderd punten lager zetten in de VS en de Europese beurzen voelen dat dan ook." 

En ook marktanalist David Madden van CMC Markets waarschuwde beleggers. "Beijing gaf toe dat verdere spanningen op handelsgebied voor iedereen schadelijk zullen zijn. Buitenlandse bedrijven die in China actief zijn zullen niet onder druk worden gezet, maar China is wel bereid zijn financiële spierballen te laten rollen om de VS pijn te doen."

Cijfers uit Duitsland waren wederom weinig opbeurend. De Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland daalde in augustus sterker dan verwacht naar 94,3 in augustus.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het cijfer een teken dat de Duitse economie nog steeds in vrije val is. Hij noemde het cijfer “verschrikkelijk”. Het cijfer daalde voor de elfde keer in twaalf maanden tijd.

Een ander heikel onderwerp voor beleggers, de plannen van Londen om het VK uit de EU te halen, kreeg een verrassende wending afgelopen week.

Koningin Elizabeth II heeft de wekenlange schorsing van het Britse parlement, waar minister-president Boris Johnson om verzocht, goedgekeurd. Met deze schorsing komt een no-deal Brexit weer een stap dichterbij.

"Toch apart wat voor truc ze uit de kast trekken", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij, eraan toevoegend dat het er inderdaad steeds meer op begint te lijken dat we op een harde Brexit afstevenen. "Nu is het afwachten wat de gevolgen zullen zijn. Op de korte termijn zal dit zowel in het Verenigd Koninkrijk en Europa voor problemen zorgen, waarna je toch iedere keer weer ziet dat markt zich aan de [nieuwe] realiteit aanpast", voegde hij toe.

In Italië werd de stemming wat beter. De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft Giuseppe Conte de opdracht gegeven een nieuwe coalitieregering te vormen met de Vijfsterrenbeweging en de centrum-linkse Democratische Partij. Daarmee zou de Lega-partij van Matteo Salvini, die de eerdere coalitie opblies, buiten spel komen te staan. 

"Er is een kans dat een crisis wordt afgewend, in elk geval op korte termijn", stelde Madden van CMC Markets. 

Stijgers en dalers

De grote namen zijn inmiddels wel geweest met hun kwartaalcijfers, maar in de AScX en lokaal was het cijferseizoen afgelopen week nog volop aan de gang.

Alfen steeg op weekbasis 21,2 procent. De producent van laadpalen voor elektrische auto's, transformatoren en opslagsystemen voor energie noteerde het afgelopen halfjaar een omzet van 61,6 miljoen euro, een stijging met maar liefst 50 procent op jaarbasis, onder andere door een sterke groei bij EV-apparatuur en een verdere internationalisering. Alfen herhaalde de outlook voor 2019 waarin het mikt op een omzet van 135 miljoen tot 145 miljoen euro.

B&S Group verloor afgelopen week 11,6 procent, ondanks een omzetgroei bij de groothandel voor drank en health- en beautyproducten met 17,1 procent tot 898,3 miljoen euro. De autonome omzetgroei was 7,4 procent. ING noemde de cijfers conform verwachting.  

Onder de kleinere fondsen viel Van Lanschot Kempen op met een koerswinst van 9,7 procent. Het nettoresultaat van de private bank steeg het afgelopen half jaar op jaarbasis van 39,3 miljoen euro naar 83,6 miljoen euro. ING bleek vooral te spreken over de kostenbeheersing bij Van Lanschot.

Sif Holding sloot de week 4,5 procent hoger af. De cijfers waren beter dan verwacht. Sif wist de winstgevendheid in het tweede kwartaal op te voeren, zoals ook werd voorzien. De EBITDA steeg van 4,1 miljoen euro in het eerste kwartaal naar 8,6 miljoen euro afgelopen kwartaal. ING rekende op een stijging naar 6,4 miljoen euro. "Het sentiment in offshore windenergie is verder verbeterd", stelde CEO Fred van Beers, die een hogere productie voor de tweede jaarhelft voorziet en er op rekent op een zeker moment weer de niveaus van 2016 en 2017 te kunnen halen. 

De Roermondse funderingsspecialist huurt er verder 20 hectare bij in de Rotterdamse haven voor een nieuwe assemblagedienst. DEME is daarvan de eerste klant.

NIBC leverde 5,7 procent aan beurswaarde in. NIBC boekte in het eerste halfjaar een stabiele winst op nagenoeg eveneens stabiele inkomsten, terwijl de kosten licht daalden. De nettowinst bedroeg 83 miljoen euro, tegen 84 miljoen euro in de eerste helft van 2018. Het aandeel noteerde vrijdag ex-dividend.

Een dramatische beursweek werd het voor VolkerWessels, dat 14,0 procent verloor. De cijfers waren niet direct het probleem. Ook de extra kostenpost voor het Zeesluisproject OpenIJ zal beleggers niet hebben laten schrikken. Het bedrag viel mee en partner BAM had een week eerder al onthuld een dergelijke afschrijving te moeten doen. VolkerWessels waarschuwde echter voor toegenomen risico’s en onzekerheden, en dat viel bij beleggers vermoedelijk verkeerd.

ArcelorMittal en Aperam waren de smaakmakers in de AEX en de AMX. Rust en hoop ten aanzien van het handelsconflict doen deze aandelen altijd goed. 

De Aandeelhouder TV

april 1, 2020

AEX 1 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 1, 2020

Uitstel en afstel sleutelwoorden | 1 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

AEX 31 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

Outlooks 2020 sneuvelen bij bosjes | 31 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
01 apr 14:17 BNP Paribas Asset Management

Enige rust na de storm

31 mrt 09:55 Redactie

Herstel beweging nog niet ten einde?

30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound