fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 30 augustus 2019 10:16

Valuta: euro gevangen in nauwe bandbreedtes

 De euro bevindt zich momenteel ten opzichte van de dollar en het Britse pond in vrij nauwe bandbreedtes, waarbij de verwachting is dat deze niet snel zullen worden getest, ook al staan er nogal wat prominente inflatiedata op de agenda. 

"Het inflatiecijfer van de eurozone over augustus lijkt het belangrijkste daarvan te zijn" , aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegen ABM Financial News. "Interessant daarbij is dat de voorzitter van De Nederlandsche Bank Klaas Knot gisteren een uitspraak deed met daarin de stelling geen reden te zien voor een hervatting van quantitative easing door de Europese Centrale Bank. Dat is naar mijn idee illustratief voor een zekere verdeeldheid binnen het monetair beleidsorgaan als het gaat om verrruimingsmaatregelen", aldus Jongbloed.

Jongbloed schetst voor het euro/dollar-paar een bandbreedte van 1,1010 tot 1,1110 dollar voor de euro. Voor de euro/Britse pond ziet hij een range van 0,9020 tot 0,9120 Britse pond voor een euro. "Het lijkt er op dat er veel moet gebeuren wil de euro uit deze bandbreedtes vallen", aldus de valutahandelaar.

Daar is vrijdag niet al te veel kans op, maar volgende week loopt die aanzienlijk op met relatief veel toonaangevende macro-economische data op de agenda en een korte terugkeer van het Britse parlement voordat de schorsing ingaat.

Vrijdagochtend kwamen er al de nodige macro-economische data uit met de Japanse detailhandelsverkopen over juli die op jaarbasis daalden. De industriële productie van het land steeg vorige maand wel.

In Duitsland liepen de detailhandelsverkopen over juli met procent 4,4 procent op, hoewel er op maandbasis een krimp van 2,2 procent was.

De consumentenprijzen van Frankrijk stegen over augustus op maandbasis 0,5 procent en op jaarbasis met 1,1 procent. De verwachtingen lagen respectievelijk op een stijging met 0,4 procent en 1,0 procent.

Later in de ochtend volgt de eurozone met een inflatiecijfer over augustus. Hiervoor wordt een stijging op jaarbasis voorzien van 1,0 procent tegen 1,1 procent in juli. Zonder de effecten van voedsel- en energieprijzen komt de inflatie naar verwachting uit op 1,0 procent tegen 0,9 procent in juli. 

De werkloosheid van de eurozone staat vrijdag eveneens later op de ochtend op de agenda. Deze betreft juli en is naar verwachting stabiel gebleven op 7,5 procent.

In de Verenigde Staten staan drie macro-economische data op de het programma. Dat zijn het persoonlijk inkomen en de persoonlijke bestedingen over juli, de inkoopmanagersindex van Chicago over augustus en het consumentenvertrouwen over dezelfde maand, zoals deze wordt gemeten door de universiteit van Michigan.

Het inkomen is naar verwachting 0,3 procent opgelopen tegen een plus van 0,4 procent in juni, de uitgaven lopen naar verwachting met 0,5 procent op tegen een stijging met 0,3 procent een maand eerder. In deze cijfers is ook een kerninflatiecijfer opgenomen die naar verwachting op maandbasis uitkomt op 0,2 procent, gelijk aan maand eerder, terwijl de kerninflatie op jaarbasis naar verwachting uitkomt op 1,6 procent, gelijk aan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen daalt in de prognoses naar 92,1 van 98,4 in juli.

De euro noteerde vrijdag 0,2 procent lager op 1,1036 dollar en 0,1 procent lager op 0,9070 Britse pond.

De Aandeelhouder TV

april 1, 2020

AEX 1 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 1, 2020

Uitstel en afstel sleutelwoorden | 1 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

AEX 31 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

Outlooks 2020 sneuvelen bij bosjes | 31 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
01 apr 14:17 BNP Paribas Asset Management

Enige rust na de storm

31 mrt 09:55 Redactie

Herstel beweging nog niet ten einde?

30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound