fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 30 augustus 2019 19:21

Uitgelicht: onzekerheid bepaalt koers Beter Bed

 Beter Bed bracht vrijdag een afwijkend halfjaarbericht naar buiten, dit doordat men de zwak presterende operaties van Matratzen Concord apart vermelde in aanloop naar een mogelijke verkoop ervan. Het bedrijf hoopt de verkoop in het vierde kwartaal te realiseren.

De activiteiten die binnen het bedrijf blijven, waren in de eerste jaarhelft wel winstgevend, aldus Beter Bed.

De activiteiten die in de verkoop staan waren echter duidelijk verlieslatend, maar dat mag geen echte verrassing zijn geweest. Matratzen Concord is al enige tijd een zogeheten ‘bleeder’ voor Beter Bed en is nu onderwerp van onderhandeling met een select aantal partijen.

De koers van het aandeel stond er donderdag aanvankelijk nog niet eens zo slecht voor, maar eindigde daags voor de publicatie van de cijfers wel 2,4 procent lager. 

Met een aanstaande verkoop in het vooruitzicht en een zekere winstgevendheid bij datgene waar het bedrijf verder mee gaat zou vrijdag een vlakke koersbeweging niet onverwacht zijn, maar dat pakte anders uit.

Waar kwam dat nu door? De gedachte zou kunnen zijn dat Matratzen Concord tegen een niet al te aantrekkelijke prijs van de hand moet worden gedaan. Het geheel is verlieslatend met over de eerste zes maanden van dit jaar een stevig opgelopen nettoverlies van ruim 22 miljoen euro op een omzet van 92 miljoen euro. 

Verlieslatende winkels werden gesloten en de overgebleven winkels zagen de omzet met bijna 10 procent dalen. 

“Als gevolg van het verkoopproces van Matratzen Concord is de groep momenteel niet in staat een betrouwbare schatting te geven van een eventuele afschrijving” stond in het halfjaarverslag te lezen.

En sowieso zal het desinvesteringsproces kosten met zich meebrengen, waarschuwde Beter Bed tevens vrijdag. 

De banken en de grootaandeelhouders die bijgesprongen zijn zullen het verkoopproces en de eventuele kosten die dit met zich meebrengt nauwlettend volgen.

Maar het zijn vermoedelijk niet alleen de te verkopen activiteiten die beleggers vrezen. 

Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO wees vrijdag ABM Financial News op de teruggevallen operationele marge voor de voort te zetten activiteiten, terwijl de zogeheten ‘cashburn’ in het eerste halfjaar meer dan 13 miljoen euro bedroeg.

"Die loopt in de tweede jaarhelft nog wel even door en met een nettoschuld van 30 miljoen euro en een kredietfaciliteit van 47 miljoen euro is er nog wel enige ruimte, maar dan moet het bedrijf niet nog een tegenvaller krijgen.” 

“De koersdaling van vandaag schrijf ik toe aan de onzekerheid en ik verwacht dat de volatiliteit tussen de huidige koers en circa 2,50 euro nog wel even aanhoudt", aldus Vos. 

Het aandeel Beter Bed daalde vrijdag 9,1 procent, waarmee het weekresultaat uitkwam op 5,9 procent verlies.

De Aandeelhouder TV

april 1, 2020

AEX 1 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 1, 2020

Uitstel en afstel sleutelwoorden | 1 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

AEX 31 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

Outlooks 2020 sneuvelen bij bosjes | 31 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
01 apr 14:17 BNP Paribas Asset Management

Enige rust na de storm

31 mrt 09:55 Redactie

Herstel beweging nog niet ten einde?

30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound