Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 30 augustus 2019 19:01

Uitgelicht: Alfen uitblinker op Damrak

 Alfen is afgelopen week met sterke halfjaarresultaten gekomen en de markt reageerde enthousiast. 

De producent van laadpalen voor elektrische auto's, transformatoren en opslagsystemen voor energie sloot vrijdag 3,0 procent hoger op 12,50 euro. Op weekbasis steeg het aandeel 21,2 procent.

Na een uitdagend tweede helft van 2018, waarin Alfen de kosten zag oplopen om zichzelf voor te kunnen bereiden op een periode van sterke groei, kan het concern met optimisme vooruitkijken naar de toekomst, concludeerden analisten van Berenberg na publicatie van de halfjaarcijfers. 

"De halfjaarcijfers die het concern woensdag publiceerde bevestigen dat het bedrijf op de goede weg zit en zijn doelstellingen waarmaakt", aldus de analisten van Berenberg. 

"Over het algemeen zijn wij van mening dat het bedrijf in een veel sterkere positie verkeert dan een jaar geleden om tegelijkertijd de omzet en winstgevendheid te laten groeien", voegden zij toe. 

In de eerste zes maanden van 2019 boekte het bedrijf een 50 procent hogere omzet van 61,6 miljoen euro, in vergelijking met 41,0 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. 

De groei was volgens de analisten van Berenberg met name sterk bij EV charging, ofwel het opladen van elektrische auto's. Op jaarbasis groeide de omzet van de divisie met 73 procent, "wat wijst op een sterke onderliggende marktgroei, evenals verdere groei van het marktaandeel en internationale expansie.", zei Berenberg.

De aangepaste EBITDA steeg van 1,7 miljoen euro, ofwel 4,2 procent van de omzet in de eerste helft van 2018 naar 4,9 miljoen euro, ofwel 7,9 procent van de omzet, het afgelopen kwartaal. Op vergelijkbare basis steeg de aangepaste EBITDA met 132 procent. De aangepaste nettowinst steeg met 125 procent tot 1,4 miljoen euro.

Internationaal timmert Alfen stevig aan de weg. Het afgelopen halfjaar haalde het concern 32 procent van de omzet uit het buitenland, in vergelijking met 21 procent in de eerste helft van 2018.

Alfen herhaalde woensdag de outlook voor 2019 waarin het mikt op een omzet van 135 miljoen tot 145 miljoen euro, wat volgens Berenberg ondersteund werd door de stijging van het orderboek met 58 procent ten opzichte van vorig jaar en een sterkere pijplijn aan projecten.

"We verwachten een groei in alle segmenten, vooral buiten Nederland, waar het concern zijn aanwezigheid sterk uitbouwt", zeiden de analisten. 

Berenberg voegde eraan toe dat het management van Alfen het optimisme over de groeivooruitzichten op de korte termijn bevestigde. Het management heeft de productiecapaciteit opgeschaald en de organisatie de afgelopen paar maanden versterkt om de coördinatie met leveranciers en klanten te verbeteren. 

"Dit zou het concern uiteindelijk moeten helpen bij het verder opschalen van de activiteiten naarmate de vraag blijft groeien", aldus de analisten.

"Wat de winstgevendheid betreft, begrijpen we dat een deel van de stijging van de brutomarge in de eerste helft van dit jaar te danken is aan een betere productmix in alle segmenten", aldus de analisten. Berenberg hanteert een koopadvies en koersdoel van 19,00 euro voor het aandeel Alfen.

Hoewel het concern de eigen richtlijnen voor de omzetontwikkeling voor een termijn van meerdere jaren niet wilde delen met ABM Financial News, herhaalde de directie het streven dat bij de beursgang werd aangevoerd van een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei voor de middellange termijn van 40 procent. 

Volgens Berenberg is bij Alfen sprake van krachtige structurele groeifactoren, die "in combinatie met de leidende marktpositie van het concern en sterke klantrelaties, de sterke groei die we verwachten zouden moeten ondersteunen".

De Aandeelhouder TV

april 7, 2020

Hoop keert terug op financiële markten | 7 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 6, 2020

AEX 6 april 2020 – NIco Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 6, 2020

Olieprijs zet markten op scherp | 6 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 5, 2020

Ahold Delhaize, Galapagos en Shell favoriet voor april

Columns

Nieuw
07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

06 apr 15:01 Marco Knulst

Geld revolutie, de strijd om de wereldmacht