Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 30 augustus 2019 18:37

Europese beurzen hoger gesloten

 De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 379,48 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,9 procent op 11.941,57 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,6 procent op 5.480,48 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.208,05 punten.

Daarmee konden de Europese aandelenmarkten hun winsten van donderdag verder uitbouwen, vanwege een afkoeling van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en opluchting over het afwenden van een politieke crisis in Italië. Vrijdag bevestigde het Chinese ministerie van buitenlandse zaken dat de besprekingen met Amerikaanse onderhandelaars voortduurden en dat Beijing niet zou terugslaan met extra tarieven na de laatste tariefverhoging van Washington.

President Donald Trump liet vandaag ook weer van zich horen via Twitter. Hij maakte zich boos over de zwakke euro. "De euro daalt als een dolle tegenover de dollar, en dat geeft hen een groot export en productievoordeel…en de Fed doet niets!", twitterde Trump. De Fed kreeg daarvoor een tik op de vingers. "We hebben geen heffingen-probleem, maar een Fed-probleem", schreef hij boos.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse detailhandelsverkopen over juli met procent 4,4 procent zijn gestegen.

De consumentenprijzen van Frankrijk stegen over augustus op maandbasis 0,5 procent en op jaarbasis met 1,1 procent. De verwachtingen lagen respectievelijk op een stijging met 0,4 procent en 1,0 procent.

Later in de ochtend volgde de eurozone met een inflatiecijfer over augustus en deze kwam volgens Eurostat in een voorlopige lezing uit op 1,0 procent op jaarbasis bij een verwachting van eveneens 1,0 procent. In juli was er ook al sprake van een inflatie van 1,0 procent.

De werkloosheid van de eurozone bleef in juli stabiel op 7,5 procent.

Daarmee noteerde de inflatie ruim onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank van iets minder dan 2 procent, hetgeen de verwachtingen van verder stimulering volgende maand opwekte. "De algemene inflatie is 1 procent met een kerninflatie van 0,9 procent in augustus, terwijl de werkloosheid in juli slechts met 16.000 daalde", zei econoom Bert Colijn van ING. "Dit zijn de laatste data die de ECB krijgt voor het belangrijke stimuleringsbesluiten. Verwacht niet dat de ECB zich zal inhouden", voegde hij toe.

De euro/dollar noteerde op 1,0994. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1037 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1055 op de borden. 

Olie noteerde vrijdag tot 3,5 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Pernod Ricard wil volgens The Wall Street Journal zijn whisky-tak uitbreiden met het Amerikaanse Castle Brands voor 223 miljoen dollar en de opening van de eerste whisky-stokerij in China. De koers van het aandeel noteerde vrijdag 1,1 procent hoger.

Het Duitse vastgoedbedrijf Deutsche Wohnen steeg 9,6 procent, na berichten dat een geplande bevriezing van huren in Berlijn misschien niet zo ernstig is als eerst werd gevreesd. Sectorgenoot Vonovia steeg 5,4 procent.

Het Britse bouwmaterialenconcern Grafton Group steeg 10,3 procent, na een stijging van de winst in de eerste helft van het jaar, gesteund door sterke prestaties in Ierland en een goede groei in Nederland.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.919,92 punten. De Dow Jones index noteerde vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

De Aandeelhouder TV

april 7, 2020

Hoop keert terug op financiële markten | 7 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 6, 2020

AEX 6 april 2020 – NIco Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 6, 2020

Olieprijs zet markten op scherp | 6 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 5, 2020

Ahold Delhaize, Galapagos en Shell favoriet voor april

Columns

Nieuw
07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

06 apr 15:01 Marco Knulst

Geld revolutie, de strijd om de wereldmacht

06 apr 14:26 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Zijn uw vermogensbeheerders echt duurzaam?