fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 23 augustus 2019 19:45

Weekoverzicht: Trump laat weekwinst AEX verdwijnen

De Amsterdamse beurs sloot de week vlak af. Op een slot van 542,09 punten op vrijdag steeg de AEX 0,03 procent. Vorige week sloot de index op 541,94 punten.

De AEX begon de week positief in aanloop naar de Fed-notulen van woensdag en notulen van de ECB op donderdag. De val van de Italiaanse regering van Giuseppe Conte van de Vijfsterrenbeweging zette de koersen vervolgens wel een beetje onder druk maar de val kwam niet als een verrassing en de impact bleef beperkt. 

FED-notulen

De beslissing om de rente met 25 basispunten te verlagen was niet unaniem. Twee functionarissen hadden liever een verlaging gezien van 50 basispunten, terwijl sommigen juist helemaal geen aanpassing wilden. 

De Fed voorzitter Jerome Powell gaf aan de renteverlaging te zien als een 'mid-cycle-aanpassing' en niet als het begin van een agressieve verruimingscampagne.

"De markt lijkt positief te reageren, niet alleen op de goede onderliggende resultaten van de retailers, maar ook op het fiscale en monetaire beleid van de VS, men staat klaar om te doen wat moet gebeuren om de economie draaiende te houden", stelde senior portefeuillemanager  Thomas Martin van Globalt Investments in reactie op de notulen.

ECB-notulen

De notulen van de Europese Centrale Bank lieten donderdagmiddag zien dat er brede steun is voor stimuleringsmaatregelen om de economie een zetje omhoog te geven. Of dit ook een hervatting van het obligatie-opkoopprogramma omvat, of andere stappen, staat nog te bezien.

Jackson Hole

Powell zei dat hij en zijn collega's proberen "het complexe en turbulente beeld" te beoordelen dat in augustus is ontstaan, met volatiele financiële markten, handelsspanningen en een zwakkere wereldeconomie.

De Fed voorzitter sloot de deur niet voor meer rente verlagingen maar wilde zich nergens op vast laten pinnen, "we kiezen voor een flexibele benadering". 

Conflict China-VS

De week stond in het teken staan van de centrale banken maar op de laatste dag kwam het vuurwerk uit een andere hoek. En dat had grote impact op de koersen.

Het Chinese ministerie van financiën kondigde vrijdag aan extra invoertarieven te willen invoeren over Amerikaanse importen ter waarde van 75 miljard dollar. De extra heffing van respectievelijk 10 procent en 5 procent zou in twee stappen worden geïmplementeerd per 1 september en vanaf 15 december.

Trump reageerde als door een adder gebeten. "Onze grote Amerikaanse bedrijven worden hierbij opgedragen om onmiddellijk op zoek te gaan naar een alternatief voor China, inclusief de terugkeer naar huis om te produceren in de Verenigde Staten. Dit biedt een geweldige kans voor de Verenigde Staten", concludeerde Trump. 

De winsten die de markt had opgebouwd verdwenen als sneeuw voor de zon. In het laatste handelsuur verloor de AEX ongeveer 6 punten.

Volgende week

Het Nederlandse cijferseizoen heeft zijn drukste dagen gehad. Volgende week begint rustig, met cijfers van B&S Group en Van Landschot Kempen op dinsdag en NIBC en SIF op woensdag. Donderdag komt VolkerWessels met de halfjaar rapportage. EuroCommercial sluit de week op vrijdag af

Volgende week is er nog aandacht voor de resultaten van buitenlandse bedrijven, waaronder Campbell Soup, Tiffany & Co en Dollar General op woensdag. Donderdag komen Best Buy, Dell en Abercrombie & Fitch aanbod.

Op macro-economisch vlak richt de markt zich op economische groeicijfers uit Europa en de VS. Dit geldt ook voor detailhandelsverkopen Duitsland en de inkoopmanagersindex uit de VS. 

Stijgers en dalers

Het podium in de AEX werd deze week gevormd door Arcelor Mittal, DSM en Unilever. De fondsen stegen respectievelijk met 3,65 procent, 2,65 procent en 1,5 procent.

De financials ABN Amro, Aegon en NN Group waren onderaan te vinden.

ABN Amro moest 5,0 procent in waarde terug en was hiermee de grootste daler. Deze week verlaagde ING het koersdoel van 26,50 euro naar 18,50 euro. Analist Albert Ploegh van ING is te spreken over de transparantie van ABN AMRO over de impact van de negatieve rentes en reglementaire kapitaalveranderingen. Volgens de analist is de bank goed gekapitaliseerd.

Aegon werd 3,2 procent minder waard. Ook voor deze verzekeraar verlaagde ING het koersdoel, van 5,50 euro naar 5,00 euro. Reden voor de koersdoelverlaging is de toegenomen onzekerheid over de capaciteit van de Nederlandse entiteit om een bijdrage te leveren aan het dividend, in combinatie met de forse daling van de rendementen op tienjarige Amerikaanse staatsleningen.

NN Groeup daalde 3,2 procent. NN Group kreeg te maken met een koersdoelverlaging van ING. Het koersdoel voor NN Group werd verlaagd van 43,50 naar 38,50 euro bij handhaving van het koopadvies. Tevens werd deze week bekend gemaakt dat UBS zijn kapitaalbelang en stemrecht in NN flink heeft teruggebracht. UBS meldde een kapitaalbelang van 0,70 procent met een dito stemrecht. Op 14 augustus dit jaar meldde UBS nog een kapitaalbelang van 5,82 procent met eenzelfde stemrecht.

Galapagos kende een zwakke start van de week en herstelde daar ook niet van. De waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA dat patiënten die worden behandeld met AbbVie's Rinvoq kans lopen op trombose, kan het gedifferentieerde veiligheidsprofiel van Galapagos' filgotinib in gevaar brengen. Dit stellen analisten van Jefferies afgelopen maandag in een rapport. De week werd afgesloten met een verlies van 3,8 procent.

In de AMX was TomTom de uitblinker. Het fonds scherpte de hoogste stand van het jaar deze week aan. De handelsweek werd afgesloten met een plus van 7,0 procent. Ook Fugro deed het goed met een winst 4,6 procent. De bodemonderzoeker handelt nog wel in de buurt van de jaar lows.

Bam was de rode lantaarndrager met een min van 5,7 procent. De Bouwer kwam donderdag met de cijfers over het eerste halfjaar. In het eerste halfjaar van dit jaar werd iets meer omzet geboekt en de eerder deze maand verlaagde outlook voor heel 2019 werd herhaald. De omzet van BAM steeg op jaarbasis van 3.237 miljoen naar 3.454 miljoen euro. Het gecorrigeerde verlies voor belastingen kwam uit op 27,2 miljoen euro. Dat was een jaar eerder een winst van 57,8 miljoen euro. ING rekende op een winst van 5,2 miljoen euro.

Onder de kleinere aandelen staken Accell, ICT Group en Pharming er met kop en schouders bovenuit.

Accell steeg 9,2 procent.

ICT Group profiteerde van goede halfjaarcijfers.  Johan van den Hooven van NIBC stelde de autonome omzetgroei op een "indrukwekkend" niveau van 9 procent bleef. De totale omzet steeg met 31 procent tot 79,8 miljoen euro, waar NIBC mikte op 78 miljoen euro, onder meer gedreven door overnames.  Het aandeel werd afgelopen week 8,30 procent meer waard.

Pharming mocht 7,3 procent bijschrijven.

Lokaal was Beter Bed de beste met een winst van 25 procent.

 

De Aandeelhouder TV

februari 28, 2020

Coronavirus zorgt voor schokgolven economie

februari 28, 2020

Ook in tijden van paniek kansen op beurs

februari 28, 2020

Zware klappen voor bitcoin

februari 28, 2020

AEX week 9 en maand 2 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 feb 16:25 Redactie

Positieve playlist om het Corona rood even te vergeten

28 feb 11:53 Redactie

Welke aandelen moet je kopen in 2020?

28 feb 10:31 Redactie

Beleggingstips van Jim Tehupuring | LYNX Debat 2020