fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 23 augustus 2019 19:17

Uitgelicht: Oprichters Adyen verpesten cijferfeestje

Hoewel fintechbedrijf Adyen donderdag over de eerste helft van 2019 een flinke winstgroei rapporteerde, domineerde het nieuws dat oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuiff 15 procent van hun aandelenbezit, bijna een half miljoen aandelen, in het Amsterdamse betaalbedrijf hebben verkocht.

De markt interpreteert het over het algemeen als een signaal van weinig vertrouwen in de eigen onderneming als bestuurders een groot deel van hun belang van de hand doen. 

Wat op basis van de beter dan verwachte halfjaarcijfers een mooie dag had kunnen zijn voor het aandeel Adyen, eindigde in misère. Het aandeel was donderdag de sterkste daler van de AEX en sloot 5 procent lager. Vrijdag sloot het aandeel vlak op 643,60 euro, waarmee het Amsterdamse betaalbedrijf op weekbasis 2,4 procent lager sloot.

De reden van Van der Does en Schuiff, die respectievelijk CEO en CTO zijn bij het Amsterdamse betaalbedrijf, om hun aandelenpakket te verkopen is diversificatie van de eigen beleggingsportefeuille en beperking van de risico's op afzonderlijke aandelen. De beslissing weerspiegelt in geen enkel opzicht een wijziging van hun visie op het bedrijf, waar zij in hun huidige rol blijven werken aan de strategie voor de lange termijn, schreef Adyen. Er werden in totaal 497.041 aandelen Adyen aangeboden. De twee oprichters zullen hun resterende aandelen tenminste 180 dagen vasthouden, als onderdeel van de transactie. 

Terug naar de kwartaalcijfers, die volgens analist Thomas Couvreur van KBC Securities de verwachtingen overtroffen. De omzet steeg met 41 procent op jaarbasis tot 221,1 miljoen euro. Daarmee presteerde het bedrijf iets beter dan de 215 miljoen euro waar analisten op rekenden.
Het concern dat de betalingen verzorgt voor bijvoorbeeld Netflix, Uber, Facebook, Spotify maar ook KLM en de Bijenkorf boekte een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 125,8 miljoen euro, hetgeen op jaarbasis een stijging betekende van 79 procent. Analisten hielden rekening met een resultaat van 110 miljoen euro. Onder de streep restte een nettowinst van 92,5 miljoen euro tegen 48,2 miljoen euro een jaar eerder. Per aandeel betekende dit een winst van 3,13 euro. Analisten gingen uit van 2,61 euro per aandeel.  

Volgens Couvreur wist Adyen voor de tweede keer op rij te verrassen wat betreft de kosten in het afgelopen jaar, wat resulteerde in een EBITDA en resultaat dat aanzienlijk hoger lag dan de analistenconsensus. Maar voor de waardering waarop Adyen zich momenteel bevindt, is de omzet volgens de analist veel belangrijker. "Die versloeg ook de verwachtingen, zij het een stuk genuanceerder", aldus Couvreur.  

Volgens Couvreur is de verkoop van de aandelen van Van der Does en Schuiff nog maar het begin. Hij wees erop dat een aanzienlijk deel van de Adyen-aandelen nog steeds aangehouden wordt door investeerders van vóór de beursgang en private-equityspelers. Vooral Pentavest en General Atlantic hebben nog steeds bijna 13 procent van de aandelen in handen, zo merkte de analist op. Vanuit dit oogpunt verwacht de analist op korte termijn plaatsingen, die extra druk op het aandeel zullen uitoefenen.

De Aandeelhouder TV

februari 28, 2020

Coronavirus zorgt voor schokgolven economie

februari 28, 2020

Ook in tijden van paniek kansen op beurs

februari 28, 2020

Zware klappen voor bitcoin

februari 28, 2020

AEX week 9 en maand 2 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 feb 16:25 Redactie

Positieve playlist om het Corona rood even te vergeten

28 feb 11:53 Redactie

Welke aandelen moet je kopen in 2020?

28 feb 10:31 Redactie

Beleggingstips van Jim Tehupuring | LYNX Debat 2020