fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 23 augustus 2019 07:16

Europese beurzen openen vermoedelijk hoger

 De Europese beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 70 punten voor de Duitse DAX, een plus van 34 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 41 punten voor de Britse FTSE 100.
 
De Europese beurzen sloten donderdag nog lager, na positieve economische cijfers uit Europa en stimuleringsgezinde notulen van de ECB, die werden tenietgedaan door tegenvallende Amerikaanse industriecijfers en havikachtige uitspraken van Fed-bestuurders tijdens het jaarlijkse symposium in Jackson Hole.
De Britse beurs verloor terrein na een sterke koersstijging van het pond sterling, na hoopgevende uitspraken van Angela Merkel over de backstop-kwestie rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, een heet hangijzer in de Brexit-saga.  
De Bundesbank liet donderdag weten geen noodzaak te zien voor fiscale stimulering, waardoor de DAX meer terrein verloor. Eerder in de week gaven geruchten over een stimuleringspakket van de Duitse regering steun aan de aandelenmarkten. 
De notulen van de Europese Centrale Bank lieten donderdagmiddag zien dat er brede steun is voor stimuleringsmaatregelen om de economie een zetje omhoog te geven. Of dit ook een hervatting van het obligatie-opkoopprogramma omvat, of andere stappen, staat nog te bezien.
Verder was de aandacht vooral gericht op Jackson Hole, waar diverse Fed-beleidsmakers werden geinterviewd in aanloop naar een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell.  in de VS en Europa deden een stap terug nadat twee Fed-bestuurders lieten blijken geen verdere renteverlaging dit jaar opportuun te vinden. De markt rekent al geheel op een volgende renteverlaging in september. 
Vanochtend bleek ook dat de industrie in de eurozone afgelopen maand minder krimp liet zien ten opzichte van een maand eerder. Daardoor kwam de samengestelde index uit op 51,8, tegenover 51,5 in juli. De Franse industrie groeide weer, terwijl de krimp in Duitsland minder groot was. Het consumentenvertrouwen in de eurozone daalde in augustus licht.
In de VS bleek dat de activiteit van de Amerikaanse economie in augustus minder hard groeide. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 52,6 in juli naar 50,9 in augustus. De industrie-index zakte naar de laagste stand in bijna tien jaar.  
  
Bedrijfsnieuws

ThyssenKrupp heeft bij het Hof van de Europese Unie een klacht ingediend tegen het besluit van de Europese Commissie om de joint venture met Tata Steel te verhinderen. Het aandeel sloot krap 6 procent hoger. 
Philips heeft een overeenkomst getekend met Taipei Veterans General Hospital voor de oprichting van de eerste volledig gedigitaliseerde pathologieafdeling in Taiwan. De financiële details van de overeenkomst werden niet vermeld. Philips daalde 0,2 procent in koers.
AstraZeneca neemt een zogeheten Priority Review Voucher over van Swedish Orphan Biovitrum voor 95 miljoen dollar in contanten. De farmaceut verloor 1,2 procent in Londen. 
Airbus was met 2,8 procent een relatief sterke daler. Ook producenten van luxe-artikelen Kering, Hermes en LVMH verloren terrein. 
Banken, waaronder Société Générale, Crédit Agricole, ING en Deutsche Bank, stegen juist, veelal tot zo'n 2 procent.

Euro STOXX 50          3.373,67 (-0,63%) 
STOXX Europe 600       374,29 (-0,40%) 
DAX                           11.747,04 (-0,47%) 
CAC 40                        5.388,25 (-0,87%) 
FTSE 100                    7.128,18 (-1,05%) 
SMI                               9.805,50 (-0,43%) 
AEX                                 546,90 (-0,64%) 
BEL 20                        3.510,11 (-0,43%) 
FTSE MIB                 20.816,99 (-0,14%) 
IBEX 35                       8.716,40 (+0,17%)  

AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures licht hoger.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag verdeeld, na tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie, die zorgen over de gezondheid van de economie lieten herleven. Boeing was bij de winnaars. 
Wall Street ging aanvankelijk onderuit nadat voorlopige cijfers lieten zien dat de Amerikaanse maakindustrie in augustus in activiteit is afgenomen. De index van Markit daalde tot 49,9 en wees daarmee voor het eerst in tien jaar op krimp.
Ook havikachtige uitspraken van Fed-bestuurders in Jackson Hole droegen mogelijk bij aan het negatieve sentiment. De voorzitter van de Federal Reserve Bank van Kansas City en die van Philadelphia zien geen noodzaak tot meer renteverlagingen dit jaar, zeiden ze. Fed-voorzitter Powell geeft vrijdag een toespraak waar veel van wordt verwacht.
Zwakke Duitse cijfers eerder donderdag droegen bij aan de vrees dat de vertragende wereldwijde economische groei kan overslaan naar de VS. De obligatiemarkt verzond een vers waarschuwingssignaal over het risico van een mogelijke recessie.
Het rendement op de tienjarige Treasury's zakte kortstondig onder dat van tweejarige Amerikaanse staatsleningen, na een vergelijkbare inversie vorige week. Dit wordt algemeen gezien als een signaal voor recessie.
"De inkoopmanagersindex hees een rode vlag, dat de industrie krimpt", zei analist Carter Henderson van Fort Pitt Capital. "De Amerikaanse consument blijft oersterk terwijl de industrie een tik kreeg van de toenemende onzekerheid over de handel met China."
Beleggers hielden ook een oog gericht op het symposium in Jackson Hole waar centrale bankiers uit de hele wereld discussiëren over zaken die de wereldeconomie raken. Vrijdag geeft Fed-voorzitter Jerome Powell een toespraak die hints kan bevatten over de plannen voor het monetaire beleid. "Het rust allemaal Powells schouders", zei analist Craig Erlam van Oanda.

Bedrijfsnieuws

Vliegtuigbouwer Boeing was een sterke stijger na berichten dat het concern de productie weer gaat opvoeren van het vliegtuigmodel dat na twee vliegrampen al maanden aan de grond moet blijven. Het aandeel won 4,5 procent.
L Brands verloor 5 procent. Het vlaggenschip van het bedrijf, het lingeriemarkt Victoria's Secret, zag de omzet verder dalen.
Dick's Sporting Goods steeg 3,6 procent, na de eerste verbetering van de identieke omzet bij de retailer in ongeveer twee jaar. Het bedrijf verwijderde uit 125 winkels de jachtafdeling, inclusief de geweren en vuurwapens.
Nordstrom klom 16 procent. De uitbater van warenhuizen overtrof de verwachtingen voor het tweede kwartaal. 
Hormel Foods boekte in het fiscale derde kwartaal een nettowinst van 0,37 dollar per aandeel op een omzet van 2,29 miljard, terwijl analisten rekenden op 0,36 dollar en 2,30 miljard dollar. Het aandeel won 5 procent.
BJ's Wholesale Club steeg 17 procent, nadat de groothandel de winstverwachtingen overtrof en zijn verwachtingen voor het hele boekjaar herbevestigde. 

S&P 500 index                   2.922,95 (-0,05%)
Dow Jones index            26.252,24 (-0,30%)
Nasdaq Composite           7.991,39 (-0,36%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden vrijdag hoger, met een plus van 0,3 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,6 procent voor de Chinese Shanghai Composite. 

Nikkei 225                     20.689,01 (+0,3%)
Shanghai Composite      2.899,96 (+0,6%)
Hang Seng                    26.193,29 (+0,6%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1068. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1081 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,1078 op de borden. 

USD/JPY Yen   106,57
EUR/USD Euro  1,1068
EUR/JPY Yen   117,96

MACRO-AGENDA:
00:00 Centrale banken symposium Jackson Hole (VS)
01:30 Inflatie - Juli (Jap)
11:00 Industriële productie - Juni (Bel)
15:00 Ondernemersvertrouwen - Augustus (Bel)
16:00 Nieuwe woningverkopen - Juli (VS)
 
BEDRIJFSNIEUWS: 
00:00 Foot Locker - Cijfers tweede kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

februari 28, 2020

Coronavirus zorgt voor schokgolven economie

februari 28, 2020

Ook in tijden van paniek kansen op beurs

februari 28, 2020

Zware klappen voor bitcoin

februari 28, 2020

AEX week 9 en maand 2 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 feb 16:25 Redactie

Positieve playlist om het Corona rood even te vergeten

28 feb 11:53 Redactie

Welke aandelen moet je kopen in 2020?

28 feb 10:31 Redactie

Beleggingstips van Jim Tehupuring | LYNX Debat 2020