Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 23 augustus 2019

Europese beurzen lager gesloten

 De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,8 procent tot 371,36 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,2 procent op 11.611,51 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,1 procent op 5.326,87 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent lager op 7.094,98 punten.

De handelsdag stond volledig in het teken van de speech van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell tijdens de centrale bankiersbijeenkomst Jackson Hole, waarbij beleggers meer inzicht hopen te krijgen in het toekomstig monetair beleid van de centrale bank.

De Fed-bestuurder zei bij aanvang van de bijeenkomst de [economische] ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en "passend" te zullen handelen als dat nodig is. Hij gaf echter geen concrete aanwijzingen over een renteverlaging. Hij zei "Dit complexe, turbulente beeld" dat in augustus is ontstaan, met volatiele financiële markten, handelsspanningen en een zwakkere wereldeconomie", nauwlettend in de gaten te houden. Hij benadrukte dat de centrale bank wekt aan het behoud van een gunstige economie "in het licht van aanzienlijke risico's". "Onze uitdaging is nu om te doen wat met het monetair beleid gedaan kan worden om de expansie te ondersteunen", zei hij.

"Het is niet zo verwonderlijk dat hij vaag was, wat waarschijnlijk opzettelijk was", zei analist Randy Federick van Charles Schwab. "Hij wil behendig zijn en hij wil niet dat de markt beweegt op zijn commentaar", voegde hij toe.

De markt zag eerdere winsten echter vervliegen, nadat het Chinese ministerie van financiën aankondigde extra invoertarieven te willen invoeren over Amerikaanse importen ter waarde van 75 miljard dollar. De extra heffing van respectievelijk 10 procent en 5 procent zou in twee stappen worden geïmplementeerd per 1 september en vanaf 15 december.

"China komt terug met wraak en de stap van vandaag heeft het voortdurende handelsconflict naar een ander niveau getild", zei marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "De grootste angst voor markten is nu natuurlijk de tegenreactie van Trump", voegde hij toe.

Trump zette de beurzen verder onder druk, nadat hij via Twitter min of meer van Amerikaanse bedrijven eiste dat zij hun producten in de Verenigde Staten produceren. Hij zei later op de dag een persconferentie te geven om de door China aangekondigde extra tarieven te bespreken.

De euro/dollar noteerde op 1,1144. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1071 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1078 op de borden. 

Olie noteerde 2,7 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Entertainment One won in Londen 31,9 procent, nadat speelgoedfabrikant Hasbro 576 pond per aandeel in contanten bood de moedermaatschappij van Peppa Pig. De markt prijs in dat er een tegenbod komt. Hasbro noteerde op Wall Street 7,6 procent lager.

ITV won 0,2 procent. Het mediaconcern probeerde in 2018 Entertainment One over te nemen.

Rockwool International verloor 15,9 procent. De Deense producent van industriële wol, die wordt gebruikt voor isolatie, verlaagde zijn groeiverwachting van de omzet in het hele boekjaar naar 2 tot 5 procent, terwijl eerder werd gerekend op een groei van 4 tot 8 procent.

Ryanair steeg 0,4 procent, na de tweede dag van stakingen door piloten. De Britse luchtvaartmaatschappij zei dat de Britse vluchten niet werden verstoord.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,6 procent lager op 2.875,53 punten. De Dow Jones index daalde 1,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,0 procent in het rood.  

De Aandeelhouder TV

september 18, 2019

Wachten op rentebesluit! | 18 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2019

AEX 17 sep 2019 -Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2019

DSM op overnamepad? | 17 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 16, 2019

AEX 16 september 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen Blue Sky

17 sep 13:43 Edward Loef

Technische surveillance op de AEX, olie en meer

16 sep 14:28 Marco Knulst

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen