fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 22 augustus 2019 17:59

Jackson Hole nekt manisch Damrak

De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten, na een wisselvallige dag waarop havikachtige uitspraken van Fed-bestuurders in Jackson Hole zowel Wall Street als het Damrak definitief in de rode cijfers drukten.

De AEX-index sloot 0,6 procent lager op 546,90 punten. De Midkap-index verloor 0,9 procent en de Smallcap-index eindigde 0,6 procent lager.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer karakteriseerde de beursdag als enigszins manisch-depressief, wisselend van min naar plus naar min.

Het begon met goede economische cijfers uit Europa, waar de inkoopmanagersindices uit Duitsland minder slecht waren dan verwacht en die uit Frankrijk eigenlijk best goed, net als die uit heel Europa, zei Nijkamp. De vergelijkbare indices uit de Verenigde Staten na de middag wezen daarentegen juist de verkeerde kant op, vergeleken met de verwachtingen.

Voor heel de eurozone steeg de inkoopmanagersindex voor de industrie van 46,5 in juli naar 47,0 afgelopen maand. De Franse industrie groeide weer, terwijl de krimp in Duitsland afnam. De samengestelde index, inclusief de dienstensector, verbeterde van 51,5 in juli naar 51,8. Het consumentenvertrouwen in de eurozone daalde deze maand iets. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de VS daalde van 52,6 in juli naar 50,9, vooral door een lagere diensten-index. De industrie-index kwam met 49,9 op de laagste stand in tien jaar. 

Waarschijnlijk een grotere invloed hadden uiteindelijk de uitspraken van een aantal centrale bankiers van de Federal Reserve tijdens het jaarlijkse symposium in Jackson Hole. De Fed-bestuurders van Kansas City en Philadelphia menen beide dat er dit jaar geen verdere renteverlagingen nodig zijn, terwijl de markt een verlaging in september al volledig heeft ingecalculeerd en eigenlijk ook op meer verlagingen rekent later in het jaar.

"Fed voorzitter Powell zal niet meer uit kunnen onder een verlaging van september", zei Nijkamp. "Maar over het verdere verloop zal hij dit weekend mogelijk tot de boot willen afhouden." Volgens Nijkamp wordt de Fed niet zozeer door de uitdagende uitspraken van president Donald Trump in de richting van renteverlagingen geduwd, maar door de markt, die erop vooruit loopt. Als de Fed daar niet aan voldoet kan de aandelenmarkt een zwieper omlaag krijgen en daar zit niemand bij de centrale bank op te wachten. 

De euro/dollar noteerde op 1,1087. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1093 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1101 op de borden. De olieprijs daalde. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was betaalbedrijf Adyen de grootste daler met een verlies van 5 procent na kwartaalcijfers. Het EBITDA-resultaat steeg met bijna 80 procent tot 126 miljoen euro, ruim boven de verwachtingen van analisten van 110 miljoen. "De cijfers waren goed, maar we zien gebeuren wat we ook wel zien bij grote Amerikaanse technologiefondsen", zei Nijkamp. "De groei is zo sterk, dat beleggers denken: dat houden ze nooit vol, dat moet wel gaan dalen. Daarom beginnen ze vast terug te schakelen."

Het eeuwig volatiele staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger met 2,9 procent. 

Daarna volgde ING met 2 procent winst, als representant van de bankensector. Die stond in de plus door een positieve beweging van de rentemarkt, over de hele dag beschouwd, vermoedde Nijkamp. 

Verder waren de verliezen breed gedragen.
 
In de AMX daalde bouwer BAM Groep 7,5 procent na cijfers. Eerder op de dag was nog meer dan 12 procent verlies. De bouwer moest een extra voorziening nemen van 7,5 miljoen euro op zijn sluisproject. "De bouwbedrijven zouden het goed moeten doen, in de huidige markt, maar blijven last houden van verliezen bij oude projecten", zei Nijkamp.

Boskalis verloor 3,5 procent na voorzieningen van ruim 100 miljoen euro op vooral offshore windprojecten. De subsidies hiervoor zijn fors verlaagd en topman Berdowski had hier eerder al voor gewaarschuwd. KBC haalde het fonds van zijn kooplijst.

Aperam was een sterke stijger, net als grote broer ArcelorMittal. Bij de Smallcaps volgde Heijmans de grote broer BAM omlaag.

Het lokaal genoteerde Stern won 5,5 procent na cijfers. Het automotive bedrijf presteerde volgens NIBC grofweg conform verwachting en de resultaten zullen naar verwachting in de tweede helft van het jaar verder aantrekken.   

Value 8 won 2,2 procent, nadat bekend werd dat vier partijen interesse hebben in een overname van AmsterdamGold.  

Porceleyne Fles was de uitblinker met een koerswinst van 10 procent voor de maker van Delfts Blauw aardewerk.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond sluitingstijd in Europa tot 0,5 procent lager.

De Aandeelhouder TV

februari 28, 2020

Coronavirus zorgt voor schokgolven economie

februari 28, 2020

Ook in tijden van paniek kansen op beurs

februari 28, 2020

Zware klappen voor bitcoin

februari 28, 2020

AEX week 9 en maand 2 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 feb 16:25 Redactie

Positieve playlist om het Corona rood even te vergeten

28 feb 11:53 Redactie

Welke aandelen moet je kopen in 2020?

28 feb 10:31 Redactie

Beleggingstips van Jim Tehupuring | LYNX Debat 2020