fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 22 augustus 2019 19:05

Europese beurzen sluiten lager

De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten, na positieve economische cijfers uit Europa en stimuleringsgezinde notulen van de ECB, die werden tenietgedaan door havikachtige uitspraken van Fed-bestuurders tijdens het jaarlijkse symposium in Jackson Hole.

De STOXX Europe 600 index sloot 0,4 procent lager op 374,29 punten. De Duitse DAX verloor  0,5 procent tot 11.747 punten. De Franse CAC 40 zakte 0,9 procent tot 5.388 punten. De Britse FTSE daalde 1,0 procent naar 7.128 punten. 

De Britse beurs verloor terrein na een sterke koersstijging van het pond sterling, na uitspraken van Angela Merkel over de backstop-kwestie rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, een heet hangijzer in de Brexit-saga. Dit voedde hoop op een oplossing van het probleem op korte termijn, mogelijk op basis van een verkeerde interpretatie van bondskanselier.

De Bundesbank liet donderdag weten geen noodzaak te zien voor fiscale stimulering, waardoor de DAX meer terrein verloor. Eerder in de week gaven geruchten over een stimuleringspakket van de Duitse regering steun aan de aandelenmarkten. 

De notulen van de Europese Centrale Bank lieten donderdagmiddag zien dat er brede steun is voor stimuleringsmaatregelen om de economie een zetje omhoog te geven. Of dit ook een hervatting van het obligatie-opkoopprogramma omvat, of andere stappen, staat nog te bezien.

Verder was de aandacht vooral gericht op Jackson Hole, waar diverse Fed-beleidsmakers werden geinterviewd in aanloop naar een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell.  in de VS en Europa deden een stap terug nadat twee Fed-bestuurders lieten blijken geen verdere renteverlaging dit jaar opportuun te vinden. De markt rekent al geheel op een volgende renteverlaging in september. 

Vanochtend bleek ook dat de industrie in de eurozone afgelopen maand minder krimp liet zien ten opzichte van een maand eerder. Daardoor kwam de samengestelde index uit op 51,8, tegenover 51,5 in juli. De Franse industrie groeide weer, terwijl de krimp in Duitsland minder groot was. Het consumentenvertrouwen in de eurozone daalde in augustus licht.

In de VS bleek dat de activiteit van de Amerikaanse economie in augustus minder hard groeide. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 52,6 in juli naar 50,9 in augustus. De index voor de dienstensector daalde van 53,0 naar 50,9, en die voor de industrie van 50,4 naar 49,9. Voor de industrie was dit de laagste stand in bijna tien jaar.

De steunaanvragen in de VS daalden ook sterker dan voorzien.
 
De olieprijs daalde tot 0,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1078. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1084 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1084 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

ThyssenKrupp heeft bij het Hof van de Europese Unie een klacht ingediend tegen het besluit van de Europese Commissie om de joint venture met Tata Steel te verhinderen. De koers van het aandeel sloot krap 6 procent hoger. 

Philips heeft een overeenkomst getekend met Taipei Veterans General Hospital voor de oprichting van de eerste volledig gedigitaliseerde pathologieafdeling in Taiwan. De financiële details van de overeenkomst werden niet vermeld. Philips daalde 0,2 procent in koers.

AstraZeneca neemt een zogeheten Priority Review Voucher over van Swedish Orphan Biovitrum voor 95 miljoen dollar in contanten. De farmaceut verloor 1,2 procent in Londen. 

Airbus was met 2,8 procent een relatief sterke daler. Ook producenten van luxe-artikelen Kering, Hermes en LVMH verloren terrein. 

Banken, waaronder Société Générale, Crédit Agricole, ING en Deutsche Bank, stegen juist, veelal tot zo'n 2 procent.

Tussenstanden Wall Street

De aandelenindices op Wall Street stonden rond sluitingstijd in Europa tot 0,5 procent lager.

De Aandeelhouder TV

februari 28, 2020

Coronavirus zorgt voor schokgolven economie

februari 28, 2020

Ook in tijden van paniek kansen op beurs

februari 28, 2020

Zware klappen voor bitcoin

februari 28, 2020

AEX week 9 en maand 2 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 feb 16:25 Redactie

Positieve playlist om het Corona rood even te vergeten

28 feb 11:53 Redactie

Welke aandelen moet je kopen in 2020?

28 feb 10:31 Redactie

Beleggingstips van Jim Tehupuring | LYNX Debat 2020