Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 22 augustus 2019 10:55

Beursupdate: Adyen lager op rood Damrak

 De Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,3 procent op 548,84 punten. 

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING voert angst de boventoon onder beleggers. "Angst voor escalatie van de handelsoorlog, angst voor de brexit, angst voor een sterke terugval van de winstgroei van bedrijven en vooral angst voor een recessie", aldus Wiersma.
 
"Anderzijds moeten we nu ook weer niet overdrijven", zo stelt de investment manager. ING merkte op dat de Italiaanse beurs dit jaar een van de best presterende aandelenbeurzen in Europa is en dat er "behoorlijke" groeicijfers uit Nederland en de VS zijn gekomen. "De meeste bedrijfsresultaten zijn beter dan verwacht." 

ING verwacht wel dat de economische groei en de winstgroei van bedrijven afnemen en dat dit gepaard gaat met "flink" wat turbulentie op de financiële markten. "Het beursbeeld van de afgelopen weken past prima in dat scenario, al vinden we dat beleggers iets zijn doorgeslagen in hun angst", aldus Wiersma. 

De activiteit in de industrie van de eurozone liet in augustus minder krimp zien ten opzichte van een maand eerder, zo werd vanochtend bekend. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 46,5 in juli naar 47,0 afgelopen maand. De Franse industrie groeide weer, terwijl de krimp in Duitsland minder was. De samengestelde index kwam uit op 51,8, tegenover 51,5 in juli. 

De euro/dollar noteerde op 1,1103. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1093 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1101 op de borden. De olieprijzen stegen tot 0,3 procent. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was fintechbedrijf Adyen met 3,5 procent de grootste daler na rapportering van cijfers. Het EBITDA-resultaat kwam in het afgelopen halfjaar uit op 125,8 miljoen euro, hetgeen op jaarbasis een stijging betekende van 79 procent. Analisten hielden rekening met een resultaat van 110 miljoen euro. Volgens KBC Securities overtrof Adyen de verwachtingen.

ING Groep koerste in het groen met een plus van 1,2 procent, terwijl ArcelorMittal 1,4 procent steeg. 

In de AMX daalde bouwer BAM Groep 12,2 procent na een cijferrapportage. De bouwer moest in het afgelopen halfjaar een extra voorziening nemen van 7,5 miljoen euro op sluisproject OpenIJ. Volgens ING kwamen de resultaten van de bouwer onder de verwachtingen uit, terwijl KBC Securities vooral het nettoresultaat teleurstellend vond. 

Boskalis steeg 1,1 procent na cijfers, waarmee de openingsverliezen werden weggewerkt. Boskalis trof voorzieningen van ruim 100 miljoen euro op een aantal contracten, vooral rond offshore windprojecten. ING noemde de resultaten zwakker dan verwacht, terwijl KBC het aandeel zelfs van de kooplijst haalde. Het aandeel kreeg een Accumuleren advies met een koersdoel van 22,00 euro. Dit was eerst 30,00 euro. 

Signify en PostNL wonnen tot 1,4 procent. 

Onder de kleinere aandelen verloor bouwer ICT Group 2,0 procent. Accsys won 0,9 procent. Het lokaal genoteerde Stern won 4,7 procent na cijfers. Het automotive bedrijf presteerde volgens NIBC grofweg conform verwachting en de resultaten zullen naar verwachting in de tweede helft van het jaar verder aantrekken.   

Value 8 won 2,2 procent, nadat bekend werd dat vier partijen interesse hebben in een overname van AmsterdamGold.  


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 6, 2020

GoldenCrosses – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1

juli 6, 2020

Kijk terug: Een robuuste portefeuille bouwen in een volatiele omgeving | BeleggersFair Kennis Update 2020

juli 6, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Fibonacci Charting Tool

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven