Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 21 augustus 2019 17:51

Damrak hoger gesloten

 De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,0 procent tot 550,42 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,1 procent.

Europa-breed herstelden de beurzen van de verliezen een dag eerder, waarbij markten zich concentreerden op de politieke situatie in Italië, te midden van zorgen over een vertraging van de wereldwijde economische groei.

Markten kijken uit naar de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve later vandaag en het centrale bankierssymposium in Jackson Hole, dat aanstaande vrijdag van start gaat. De markt hoopt daarbij inzicht te krijgen in het toekomstig monetair beleid van centrale banken.

Vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld vermogensbeheer spreekt van een onderliggend "goede" en "optimistische" markt, waarbij de markt uitkijkt naar de Fed-notulen en Jackson Hole. Van Eerden merkt op dat goud nog steeds sterk in de lift zit en mogelijk zelfs naar de 1.800 dollar beweegt. "Dit heeft alles te maken met het renteverhaal en de mondiale schuldenberg, die inmiddels is gestegen naar 175 triljoen", aldus Van Eerden. "Terwijl de ECB zelfs overweegt nu ook aandelen te gaan opkopen", voegde hij toe.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek woensdag dat de Nederlandse consument in augustus minder optimistisch is geworden, consumenten in juni meer hebben besteed dan in dezelfde maand vorig jaar en dat de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland in juli op jaarbasis met 7,0 procent zijn gestegen.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gedaald met 0,9 procent, terwijl de bestaande woningverkopen in juli op maandbasis met 2,5 procent stegen.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 16 augustus zijn gedaald met 2,7 miljoen vaten tot 437,8 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag tot 0,8 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1099. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1098 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1099 op de borden.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 22 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aalberts met een winst van 1,9 procent, gevolgd door een fractioneel lagere DSM en Wolters Kluwer, dat 1,8 procent hoger sloot.

ABN AMRO, ING en KPN waren de enige dalers. ABN AMRO verloor 0,9 procent, terwijl ING 0,9 procent inleverde en KPN 0,1 procent verloor.

Philips noteerde 0,8 procent hoger. Volgens persbureau Reuters wist Philips al jaren van dubieuze verkopen aan de Braziliaanse regering voordat vorig jaar een omkopingsschandaal bij zijn Braziliaanse tak aan het licht kwam. 

IMCD won 1,6 procent, ondanks dat ING het aandeel van de kooplijst haalde. Het advies ging naar Houden, terwijl het koersdoel neerwaarts werd bijgesteld van 75,00 naar 65,00 euro. ING merkte op dat IMCD een uitdagende omgeving ervaart en de afgelopen kwartaalcijfers markeerden de eerste teleurstelling sinds het bedrijf op de beurs genoteerd staat.   

In de AMX ging TKH aan kop met 3,4 procent, TomTom won 1,8 procent, terwijl Intertrust 2,0 procent steeg.

OCI daalde 1,9 procent, na een koersdoelverlaging van Credit Suisse van 29,00 naar 25,00 euro. Het advies werd gehandhaafd op Outperform.

Onder de kleinere aandelen won Accell 5,1 procent. Volgens De Telegraaf gaat aandeelhouder Pon zich richten op de markt voor zakelijke leasefietsen.  

ICT Group won 8,7 procent na cijfers. NIBC sprak van een sterke autonome omzetgroei. De cijfers van Heijmans konden juist niet op bijval van beleggers rekenen. Het aandeel van de bouwer daalde met 2,7 procent. Vooral de omzet viel tegen volgens KBC Securities. Toch is KBC van mening dat de resultaten goed waren.    

Sif Holding verloor 2,8 procent, nadat het bedrijf een vertraging meldde bij een project in Massachusetts. 

Het lokaal genoteerde Kardan schoot 8,4 procent omhoog, nadat het bedrijf een niet-bindende intentieverklaring tekende met een derde partij die een controlerend belang wil nemen in dochterbedrijf Tahal. De financiële details van de transactie werden niet gemeld.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent hoger op 2.926,63 punten. De Dow Jones index steeg 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,0 procent in het groen.

De Aandeelhouder TV

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

augustus 6, 2020

AEX 5 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

AEX richting 523 punten

augustus 6, 2020

AEX 5 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

 • 08:53

  Nasdaq boekt record & Microsoft wil TikTok

 • 16:14

  TA: ‘Verzilvermomentje in de Zilverprijs’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk

03 aug 15:42 Nico Bakker

AKZO vindt SMA steun