Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 20 augustus 2019 08:01

Neutrale opening Damrak voorzien

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een vrij vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX index wijzen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. 

Maandag koerste de AEX index nog 1,1 procent hoger tot 547,91 punten, terwijl de AMX zelfs een winst van 2,2 procent liet optekenen.

Europabreed kregen de markten maandag een duwtje in de rug door berichten dat Duitsland een stimuleringspakket zal aankondigen om verdere vertraging van de groei te  voorkomen en dat China zijn kredietverlening aan het hervormen is. De recessievrees werd hierdoor voor even gedempt.

Vorige week liet de Duitse economie krimp zien en nu heeft de minister van financiën volgens Der Spiegel laten doorschemeren dat het land een stimuleringspakket van 50 miljard euro kan klaarzetten, merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. "Gezien de degelijkheid van de Duitsers, wijst zelfs de mogelijkheid van een stimuleringspakket erop dat ze serieus iets willen doen."

China droeg een steentje bij aan het sentiment, door het goedkoper te maken voor bedrijven om geld te lenen bij banken, wat moet helpen om de afkoelende economie op gang te houden. 

Ten slotte zagen markten zich gesteund door hoopgevende uitspraken van de Amerikaanse regering over de handelsbesprekingen met China. 

De Amerikaanse minister van economische zaken Wilbur Ross bevestigde maandag dat Washington de licentie waarmee Huawei Technologies zaken kan blijven doen in de Verenigde Staten met nog eens 90 dagen heeft verlengd, ondanks de zorgen over de nationale veiligheid waardoor het Chinese techconcern eerder dit jaar op een zwarte lijst voor export werd geplaatst.

Op Wall Street zaten na het Huawei nieuws vooral chipaandelen in de lift. Onder meer Qualcomm, Broadcom en Intel zijn leveranciers van de  Chinese multinational die IT-infrastructuur beheert, apparatuur voor telecommunicatie produceert en telecommunicatieservices verleent. 

Het aandeel Apple steeg 1,9 procent. Apple CEO Tim Cook waarschuwde Trump vrijdag in een persoonlijk gesprek dat importheffingen zijn bedrijf kunnen schaden en concurrenten een voordeel kunnen bieden. Trump meldde dat Cook "zeer overtuigend argumenteerde, dus ik denk erover na."

De oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot maandag 2,4 procent hoger op 56,21 dollar op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie werd ook 2,7 procent duurder. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vlak op 1,1084.

In Azië noteren de hoofdbeurzen vanochtend in het groen, maar beleggers blijven terughoudend. De beurs in Sydney is koploper met krap een procent, terwijl de Chinese beurzen fractioneel in de plus noteren.
 

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg. Op het bedrijfsvlak komt Home Depot vandaag met cijfers.

Woensdag en donderdag staan de vrijgave van de notulen van de laatste rentevergaderingen van respectievelijk de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank geagendeerd.  De Fed verlaagde enkele weken geleden de rente, in Europa lijkt er ook extra stimulerend beleid aan te komen.  

Het belangrijkste agendapunt is deze week wellicht het centrale banken symposium in Jackson Hole, op donderdag, vrijdag en zaterdag. Centraal bankiers komen van over de hele wereld om het onderwerp ‘Uitdagingen voor monetair beleid’ te bespreken.

Bedrijfsnieuws

In de eerste zes maanden van dit jaar behaalde het technologische chemiebedrijf Avantium  een omzet van ruim 5,2 miljoen euro, tegenover ruim 6,4 miljoen euro over dezelfde periode een jaar eerder. Het operationeel verlies liep op van 3,4 miljoen naar bijna 12,2 miljoen euro.

Verder zei handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten dat Shell mogelijk in beweging kan komen na een downgrade van Barclays. De Britse bank verlaagde het advies voor de energiereus van Overwogen naar Gelijkgewogen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg maandag 1,3 procent, de Dow Jones-index 1,1 procent en de Nasdaq 1,5 procent.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken