fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 20 augustus 2019 17:47

Damrak sluit verdeeld na val Italiaanse regering

 De Amsterdamse beurs is dinsdag verdeeld gesloten, wegzakkend na de lagere start van de handelsdag op Wall Street en de bevestiging dat de Italiaanse regering is gevallen.

De AEX-index eindigde 0,5 procent lager op 544,87 punten, de AMX-index daalde 0,6 procent en de Smallcap-index steeg 0,3 procent.

De val van de regering van Giuseppe Conte van de Vijfsterrenbeweging kwam niet als een verrassing nadat coalitiepartij Lega een motie van wantrouwen had ingediend. De premier noemde vicepremier Salvini van de Lega opportunistisch en onverantwoordelijk.

Aanvankelijk steeg de aandelenbeurs in Amsterdam dinsdag nog, maar door de Italiaanse perikelen zakten de koersen weg, zei Krist Plaizier van Fintessa Vermogensbeheer. Al met al bleef de beurs dicht bij huis.

De vermogensbeheerder heeft er weinig fiducie in dat de Italiaanse Vijfsterrenbeweging een nieuwe coalitie gaat vormen. Dit zou nieuwe verkiezingen betekenen en dus onzekerheid voor de aandelenmarkten.

Afgezien van tragere stijging van de Duitse producentenprijzen en een stabiele bouwproductie voor de eurozone in juni, was de macro-economische agenda dinsdag leeg.
  
Later in de week volgen de notulen van de laatste vergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank. Plaizier verwacht weinig verrassingen uit de notulen van de Fed, omdat de markt een verlaging van de rente met een kwart procentpunt al geheel inprijst. 

De ECB-notulen kunnen wel hints bevatten die de uitspraken bevestigen van beleidsmaker Olli Rehn. Deze zwaargewicht zei onlangs dat de ECB maar beter met zwaar geschut kan komen om de economie te stimuleren, teneinde markten te verbluffen. 

Net als andere commentatoren in de financiële industrie zette Plaizier vraagtekens bij die benadering. "Ik ben het eens met de Nederlandse topbankiers die zeggen dat meer stimuleren geen zin meer heeft voor de ECB. Ze kunnen juist beter de rente verhogen en zo het signaal afgeven dat de economie er goed voorstaat." Meer stimulering zal de spaarzucht van particulieren alleen maar versterken, verwacht Plaizier.

Het muntpaar euro/dollar noteerde op 1,1091. De olieprijzen noteerden tot twee procent lager. 

Stijgers en dalers

Er waren weinig opvallende koersbewegingen op het Damrak.

Aegon verloor 1,4 procent tot 3,58 euro. ING verlaagde zijn koersdoel na de halfjaarcijfers van 5,50 naar 5,00 euro, maar blijft het aandeel koopwaardig vinden. De kapitaalkrapte bij de Nederlandse divisie is tijdelijk, volgens analist Albert Ploegh. Een strategische verkoop van Nederlandse portefeuilles aan private equity-partijen is een interessante mogelijkheid, stelde de analist, wijzend op de verrassende komst van Lard Friese als nieuwe CEO. 

IMCD was in trek. Het aandeel werd opgepikt door beleggers die vonden dat het te sterk was afgestraft na de resultaten van vorige week. Plaizier vond dat wel terecht. "Ze doen het helemaal niet zo slecht." IMCD sloot 2,2 procent hoger.

ABN AMRO ging onderuit met 2,2 procent. Dit was wel opvallend, vond Plaizier, omdat de bank in tegenstelling tot ING weinig te maken heeft met Italië.

Shell kreeg een adviesverlaging bij Barclays. Ook werd bekend dat het resterende belang van 10 procent in de aanbieder van aardgas Mahanagar Gas werd verkocht. Het olieconcern sloot 0,9 procent lager. 

Bij de Midkap-fondsen verloor Boskalis 3 procent. Ook SBM Offshore en Fugro behoorden tot de verliezers. 

Bouwbedrijf Heijmans werd 4,5 procent duurder bij de Smallcaps. Heijmans publiceert woensdag zijn resultaten en ligt al een tijdje goed in de markt, merkte Plaizier op. Blijkbaar rekenen sommige partijen op positieve berichten. 

Lokaal onderscheidde Beter Bed zich met een koerswinst van 14 procent. 

De ontwikkelaar van bioplastics Avantium verloor 5 procent na halfjaarcijfers. De omzet daalde van 6 miljoen naar 5 miljoen euro en het operationeel verlies steeg van 3 miljoen tot 12 miljoen euro. KBC vraagt zich af waar het bedrijf de financiering van zijn fabriek vandaan gaat halen. 

De Aandeelhouder TV

februari 24, 2020

AEX 24 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 24, 2020

Cijfers PostNL overschaduwt door virus | 24 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

AEX week 8 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden