Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 19 augustus 2019 17:51

Damrak start handelsweek op positieve noot

 De Amsterdamse beurzen zijn maandag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,1 procent tot 547,91 punten, terwijl de AMX een winst van 2,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,1 procent.

Europabreed zagen markten zich gesteund door berichten dat Duitsland een stimuleringspakket zal aankondigen om verdere vertraging van de groei te  voorkomen en dat China zijn kredietverlening aan het hervormen is.

Daarnaast zagen markten zich gesteund door hoopgevende uitspraken van de Amerikaanse regering over de handelsbesprekingen met China. De Amerikaanse minister van economische zaken Wilbur Ross bevestigde maandag dat Washington de licentie waarmee Huawei Technologies zaken kan blijven doen in de Verenigde Staten met nog eens 90 dagen heeft verlengd, ondanks de zorgen over de nationale veiligheid waardoor het Chinese techconcern eerder dit jaar op een zwarte lijst voor export werd geplaatst.

Trump probeerde afgelopen weekeinde de vrees voor een recessie te sussen, terwijl zijn economisch topadviseur Larry Kudlow bij Fox News een sterke tweede helft van het jaar voorspelde en meldde dat de regering Trump een belastingverlaging van 10 procent overweegt voor mensen met een middeninkomen. 

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij veerden de markten maandag vooral op omdat er de afgelopen dagen geen opruiende opmerkingen over en weer gemaakt werden in het handelsconflict. Daarnaast groeit volgens hem de hoop dat centrale banken meer bereid zijn om de economie te stimuleren dan eerder werd verwacht, hoewel er nog geen conclusies getrokken mogen geworden uit het Duitse stimuleringspakket. 

Schutte kijkt deze week uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal woensdag, die op woensdag staan geagendeerd, de Europese en Amerikaanse samengestelde inkoopmanagersindices op donderdag en de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell vrijdag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole.

Op macro-economisch vlak bleek maandat dat de inflatie in de eurozone in juli is gezakt naar 1,0 procent, van 1,3 procent een maand eerder. Het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van de eurozone daalde in juni van 30 miljard euro naar 18 miljard euro.

De euro/dollar noteerde op 1,1094. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1093 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1089 op de borden. 

Olie noteerde maandag tot 1,5 procent hoger op 54,78 dollar. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 3,6 procent, gevolg door Aegon en DSM met winsten van respectievelijk 2,4 procent en 2,3 procent.

IMCD verloor 2,0 procent, ING daalde 1,1 procent, terwijl Ahold Delhaize 0,7 procent inleverde.

Galapagos noteerde 2,7 procent in het rood. De waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA dat patiënten die worden behandeld met AbbVie's Rinvoq kans lopen op trombose, kan het gedifferentieerde veiligheidsprofiel van Galapagos' filgotinib in gevaar brengen. Dit stelden analisten van Jefferies in een rapport. 

NN Group verloor 1,6 procent na een koersdoelverlaging door ING. Analist Albert Ploegh van ING ziet dat de macro-economische tegenwind voor de verzekeraar toeneemt, maar dat NN Group onverminderd koopwaardig blijft.

In de AMX won AMG 4,7 procent, SBM Offshore steeg 4,5 procent en Boskalis noteerde 4,2 procent hoger. Flow Traders was met een verlies van 0,4 procent de enige daler van de Midkap/ Basic-Fit en GrandVision sloten vlak.

Onder de kleinere fondsen won bouwer Heijmans 7,3 procent in aanloop naar de halfjaarresultaten op woensdag. ING verwacht een stabiele omzet en een licht hoger onderliggende operationele winst. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,2 procent hoger op 2.924,00 punten. De Dow Jones index steeg 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,4 procent in het groen.

De Aandeelhouder TV

oktober 20, 2020

AEX 20 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 20, 2020

Britse pond kan fors dalen bij uitblijven Brexit-deal

oktober 20, 2020

Bob Homan tipt: Gespreid beleggen – #Beursspel2020

oktober 20, 2020

Euronext stoort | 20 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:28

  TA van Edward Loef – Het Amerikaanse begrotingstekort

 • 14:54

  Handelen in zilver – Ontdek alles over de zilver futures

 • 08:30

  Technische storing bij Euronext – Europese landen grijpen naar maatregelen

 • 16:46

  TA van Edward Loef – De S&P 100 Index Verdubbelaars

 • 11:13

  Technische Analyse AEX – AEX heeft 587 punten in verschiet en Philips toont interessant patroon

 • 08:45

  Pelosi geeft Trump nog 48 uur om steunpakket rond te krijgen & Chinese economie groeit met 4,9%

 • 17:06

  TA van Edward Loef – Unibail Rodamco Westfield in de lift

 • 08:51

  Wall Street beperkt verlies & ECB staat klaar om in te grijpen

 • 17:38

  TA van Edward Loef – ASMI en ASML chart technisch

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!