fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 15 augustus 2019 08:01

Licht hogere opening Europese beurzen voorzien

 De Europese beurzen gaan donderdag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 35 punten voor de Duitse DAX, een plus van 14 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag fors lager gesloten. 

Europese beurzen kwamen woensdag onder druk te staan, nadat uit data bleek dat de economie van grootste economie van de eurozone krimpt en de industriële productie van de eurozone is gedaald. Het optimisme van dinsdag over uitstel van Amerikaanse handelstarieven op Chinese goederen smolt daarmee weg.

De angst voor een vertraging van de wereldwijde economische groei ontspoorde verder door de inversie van de rentecurve in Amerika, waar de tienjaarsrente onder de rente op tweejarige treasuries zakte. Dit was voor het eerst in meer dan tien jaar. 

Volgens een eerste raming kromp de Duitse economie in het tweede kwartaal met 0,1 procent, vergeleken met een kwartaal eerder. Dit was conform de verwachtingen. Op jaarbasis was er nog 0,4 procent economische groei, wat beter was dan de verwachte 0,2 procent.

"De externe marktomstandigheden blijven uitdagend [voor Duitsland] vanwege de aanhoudend zwakke wereldwijde vraag, met opnieuw geëscaleerde handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de verhoogde kans op een no-deal Brexit", zei econoom Iaroslav Shelepko van Barclays. "Gezien de uiteenlopende risico's, de sombere vooruitzichten voor de wereldwijde handel en de verhoogde onzekerheid, verwachten we dat de economie in het derde kwartaal opnieuw een milde achteruitgang zal laten zien en daarom een technische recessie ingaat, zelfs nog voordat er duidelijkheid is over de gevolgen van Brexit en de risico's voor de handel tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie", voegde hij daaraan toe. 

Vanochtend kwamen uit het Verenigd Koninkrijk de consumenten- en producentenprijzen over juli naar buiten. Die waren respectievelijk hoger dan verwacht en conform verwachting.

De groei van de economie van de eurozone bleef in een tweede raming van Eurostat ongewijzigd op 0,2 procent op kwartaalbasis en 1,1 procent op jaarbasis. 

Van de eurozone werd ook een industriële productie over juni gerapporteerd die op jaarbasis met 1,6 procent omlaag kwam, waar een daling met 1,2 procent was voorzien.

Bedrijfsnieuws

Axel Springer heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de winstgevendheid onder druk zien staan, maar herhaalde wel zijn outlook voor het lopende boekjaar. De koers van het aandeel noteerde in Frankfurt 0,3 procent lager.

Het Duitse energiebedrijf RWE heeft in de eerste jaarhelft van 2019 de aangepaste nettowinst scherp zien stijgen en bevestigde de outlook voor 2019. Het aandeel sloot vlak.

AstraZeneca heeft van de Amerikaanse Food and Drug Administration voor een medicijn tegen kanker toegang verkregen tot een versneld goedkeuringsproces na betere resultaten dan andere beschikbare middelen. Het aandeel sloot 1,4 procent lager.

De Britse verzekeraar Admiral Group won 3,8 procent, nadat het concern over het afgelopen halfjaar een 4 procent hogere winst voor belasting boekte en het dividend verhoogde.

Liftproducent Schindler verloor 6,9 procent, na teleurstellende kwartaalcijfers.

Sports Direct daalde ruim 10,0 procent. De in moeilijkheden verkerende retailer in sportartikelen meldde dat zijn accountant Grant Thornton na de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 11 september zijn werkzaamheden neerlegt.

Euro STOXX 50          3.288,70 (-2,0%) 
STOXX Europe 600       366,16 (-1,7%) 
DAX                    11.492,66 (-2,2%) 
CAC 40                 5.251,30 (-2,1%) 
FTSE 100               7.147,88 (-1,4%) 
SMI                    9.628,48 (-1,6%) 
AEX                    536,66 (-1,7%) 
BEL 20                 3.454,20 (-1,9%) 
FTSE MIB               20.020,28 (-2,5%) 
IBEX 35                8.522,70 (-2,0%) 

AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures hoger. 

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag fors lager gesloten.

De zorgen over een dreigende recessie escaleerden woensdag, nadat de tienjarige rente woensdag tussentijds onder de tweejarige rente uitkwam. Deze zogenaamde omgekeerde rentecurve wordt over het algemeen als een signaal gezien dat er een recessie op komst is. Het was voor het eerst sinds 2007 dat de tienjaarsrente onder de tweejaarsrente uitkwam.

Daarnaast is de markt sceptisch over de positieve wending in het handelsconflict, nadat de Amerikaanse regering dinsdag aankondigde de extra heffingen op Chinese goederen, die op 1 september zouden ingaan, uit te stellen tot 15 december.

"Er is niemand zoals president Trump die zoveel volatiliteit op de financiële markten heeft gebracht sinds hij in november 2016 het Witte Huis betrok. Het kostte hem één tweet om een biljoen dollar aan marktkapitalisatie weg te vagen en één telefoontje om het te herstellen. De vraag is nu hoe de huidige opluchtingsrally zal gaan?", zei marktanalist Margaret Yang Yan van CMC Markets.

Ook donderdag deed Trump van zich spreken. Trump haalde opnieuw uit naar de Fed en verdedigde zijn handelstarieven. In een tweetal tweets zei Trump dat de Fed "erg, erg laat is", met het verlagen van de rente en hij citeerde goedkeurend een presentator van Fox Business News die zei dat de Amerikaanse tarieven op Chinese importgoederen de economie geen schade hebben berokkend. Trump voegde eraan toe: "en we halen miljarden dollars binnen! Ons probleem is de Fed en niet China".

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse importprijzen in juli op maandbasis zijn gestegen met 0,2 procent, evenals de exportprijzen. Op jaarbasis daalden de importprijzen met 1,8 procent, terwijl de exportprijzen met 0,9 procent afnamen.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gestegen met 21,7 procent. De marktindex steeg van 509,8 naar 620,4.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 9 augustus zijn gestegen met 1,6 miljoen vaten tot 440,5 miljoen vaten.

De september-future voor een vat ruwe olie daalde woensdag 3,3 procent, ofwel 1,87 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 55,23 dollar.

Op macro-economisch vlak staan donderdag voorbeurs de wekelijkse steunaanvragen, de detailhandelsverkopen, arbeidskosten, de Philadelphia Fed index en de NY Empire State index geagendeerd. Later op de dag verschijnen industriële productiedata, vertrouwensdata van huizenbouwers en de bedrijfsvoorraden geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

JP Morgan Chase en Goldman Sachs waren de sterkste dalers van de Dow met verliezen van achtereenvolgens ruim 4,0 procent en circa 3,9 procent.

Macy's verloor circa 12,4 procent, nadat de tetailer over het tweede kwartaal teleurstellende resultaten rapporteerde en zijn verwachtingen voor het hele boekjaar verlaagde.

Wayfair daalde bijna 10,0 procent, nadat woninginrichter dinsdag nabeurs meldde 750 miljoen dollar te willen ophalen met de uitgifte van converteerbare obligaties.

Canada Goose daalde ruim 8,0 procent. De fabrikant van luxe kleding rapporteerde over het fiscale eerste kwartaal een groter dan verwacht verlies, hoewel de omzet omzetgroei de verwachtingen overtrof. 

Cisco publiceert nabeurs kwartaalcijfers en noteerde in aanloop naar de publicatie circa 4,0 procent lager.

S&P 500 index              2.840,60 (-2,9%)
Dow Jones index            25.479,42 (-3,1%)
Nasdaq Composite           7.773,94 (-3,0%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden donderdag overwegend lager, met een min van 1,4 procent voor de Japanse Nikkei en een daling van 0,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite. 

Nikkei 225                    20.374,00 (-1,4%)
Shanghai Composite      2.797,13 (-0,4%)
Hang Seng                    25.306,98 (+0,0%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1149. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1137 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1141 op de borden. 

USD/JPY Yen   105,90
EUR/USD Euro  1,1149
EUR/JPY Yen   118,07
 
MACRO-AGENDA:
DONDERDAG 15 AUGUSTUS 2019
06:30 Omzet detailhandel - Juni (NL)
06:30 Werkloosheid - Juli (NL)
06:30 Industriële productie - Juni def. (Jap)
10:30 Detailhandelsverkopen - Juli (VK)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Detailhandelsverkopen - Juli (VS)
14:30 Arbeidskosten - Tweede kwartaal vlpg. (VS)
14:30 Philadelphia Fed index - Augustus (VS)
14:30 NY Empire State index - Augustus (VS)
15:15 Industriële productie - Juli (VS)
16:00 Vertrouwen huizenbouwers - Augustus (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Walmart - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 NVIDIA - Cijfers tweede kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

februari 24, 2020

AEX 24 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 24, 2020

Cijfers PostNL overschaduwt door virus | 24 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

AEX week 8 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden