fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 15 augustus 2019 18:27

Beperkte verliezen voor Europese beurzen

De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten na een reeks economische cijfers uit de VS, stabiliserend na de grote verliezen op Wall Street woensdag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,3 procent lager op 365 punten. De Duitse DAX zakte 0,7 procent naar ruim 11.412 punten. De Franse CAC 40 leverde 0,3 procent in tot 5.237 punten. De Britse FTSE daalde 1,1 procent naar 7.067 punten. 

"Markten nemen een adempauze", zei Christopher Mahon van Barings eerder donderdag.

In de middag zorgde ECB-beleidsmaker Olli Rehn voor enige reuring door te zeggen dat de centrale bank beter de markt kan wegblazen met een groot stimuleringspakket, dan dat er te weinig wordt gedaan. Dit zette de aandelen van banken zoals Deutsche Bank onder druk. 

De inversie van de rentecurve op Amerikaanse staatsleningen, die woensdag recessievrees op de beurzen inleidde, kreeg de meeste aandacht, zei analist Stefan Hofer van LGT Bank Azië. "De markt kijkt naar waarschuwingssignalen maar is nog niet geheel overtuigd dat we het gevaar lopen van een mondiale recessie of grote terugval."

Weliswaar werden eerdere inversies vaak gevolgd door recessies, maar volgens Hofer is de voorspellende kracht van de rentecurve gecompromitteerd door de grootschalige aankopen van beleggingen door centrale banken. 

China zei donderdag tegenmaatregelen te overwegen in antwoord op de Amerikaanse verhogingen van importtarieven op Chinese producten. Een andere ambtenaar zei vervolgens te hopen dat de VS en China elkaar halverwege kunnen ontmoeten in het handelsconflict.

Een reeks Amerikaanse macro-economische cijfers liet zien dat de Amerikaanse economie het goed blijft doen, ondanks sombere krantenkoppen, stelde David Madden van CMC Markets. 

De bedrijvigheid in de regio Phildadelphia daalde in augustus, terwijl de Empire State index juist steeg. De industriële productie daalde vorige maand, terwijl de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in juni gelijk bleven en het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers deze maand licht steeg. De arbeidskosten en productiviteit stegen in het tweede kwartaal, evenals de steunaanvragen van afgelopen week. De detailhandelsverkopen stegen in juli harder dan verwacht. 

Olie werd goedkoper. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent tot 54,55 dollar, terwijl voor een oktober-future Brent 58,35 dollar werd betaald, een daling van 1,2 procent.

De Britse detailhandelsverkopen stegen in juli met 0,2 procent, waar een daling met 0,1 procent was voorzien.

De euro/dollar noteerde op 1,1101. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1144 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1137 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Sommige banken waren forse dalers, vanwege de omgedraaide rentecurve. Deutsche Bank leverde 2,7 procent in en HSBC verloor 1,8 procent. 

Royal Bank of Scotland ging zelfs 10 procent lager, na een adviesverlaging door HSBC, nadat Macquarie woensdag al hetzelfde deed. Beleggers vrezen dat RBS last gaat krijgen van de inverse rentecurve in het Verenigd Koninkrijk, die de marges kan drukken.

Reisgroep TUI handhaafde zijn vooruitzichten maar leverde tot 3,9 procent in.

A.P. Möller-Maersk eindigde 1,1 procent lager. De reder overtrof de verwachtingen in de markt met zijn tweede kwartaal maar zag de koerswinst toch verdampen. 

Carlsberg was geliefder. De bierbrouwer zag de omzet met 6,5 procent stijgen, vooral dankzij sterke groei in Azië. Het aandeel werd 4,2 procent meer waard in Kopenhagen.

De Zweedse supermarktketen ICA Gruppen steeg 11 procent in Stockholm na sterke resultaten. 

Tussenstanden Wall Street

Wall Street stond rond Europese sluitingstijd licht hoger. De S&P 500 index steeg 0,5 procent tot 2.854 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent en de Nasdaq steeg 0,2 procent.

De Aandeelhouder TV

februari 28, 2020

Coronavirus zorgt voor schokgolven economie

februari 28, 2020

Ook in tijden van paniek kansen op beurs

februari 28, 2020

Zware klappen voor bitcoin

februari 28, 2020

AEX week 9 en maand 2 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 feb 16:25 Redactie

Positieve playlist om het Corona rood even te vergeten

28 feb 11:53 Redactie

Welke aandelen moet je kopen in 2020?

28 feb 10:31 Redactie

Beleggingstips van Jim Tehupuring | LYNX Debat 2020