fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 14 augustus 2019

Valuta: euro en dollar in evenwicht

 Na de berichten van dinsdag van de Amerikanen over het opschorten van hogere importheffingen op een aantal Chinese producten is de markt wat gekalmeerd. Dit meldde valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News.

Boele schat in dat deze week vooral macro-economische data, en dan met name uit de Verenigde Staten, de valutamarkten beheersen.

ABN AMRO heeft nieuwe prognoses voor een aantal valuta en rentestanden. Zo verwacht de bank dat de Federal Reserve dit jaar in totaliteit de rente dit jaar die keer verlaagd met 25 basispunten. Voor Zwitserland houdt de bank rekening met één verlaging met 25 basispunten.

De euro komt nu aan het eind van dit naar verwachting uit op 1,1200 dollar en voor 2020 op 1,1500 dollar. Voor de Chinese yuan verwacht ABN AMRO een geleidelijke verlaging naar 7,20 yuan voor een dollar, "om Washington in het handelsconflict te laten zien dat het Beijing wel ernst is, zonder dat de munt naar een niveau daalt, waardoor een uitstroom van kapitaal kan worden uitgelokt. Wij verwachten dan ook dat de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten aanhouden", aldus Boele. 

China trad vanochtend vroeg al met cijfers naar buiten over de detailhandelsverkopen over juli, die met 7,7 procent stegen. In juni lag de stijging van deze verkopen nog op 9,8 procent. De verwachting van analisten lag op een stijging met 8,5 procent.

De industriële productie van China over juli kwam uit op een stijging met 4,8 procent op jaarbasis, waar in juni nog een plus van 6,3 procent werd gerapporteerd op dezelfde basis. De verwachting was bij dit cijfer een stijging met 5,9 procent.

Duitsland maakte de eerste raming van de economische omvang over het tweede kwartaal bekend en die bleek in overeenstemming met de verwachtingen op kwartaalbasis met 0,1 procent te zijn gedaald. In de prognoses werd op jaarbasis rekening gehouden met een groei van 0,2 procent, maar dat bleek in de voorlopige cijfers 0,4 procent et zijn.

De Franse inflatie over juli bedroeg in een definitieve meting 1,1 procent op jaarbasis, gelijk aan de voorlopige meting. 

Vanochtend komen uit het Verenigd Koninkrijk de consumenten- en producentenprijzen over juli naar buiten. Die worden ingeschat op respectievelijk een daling van 0,2 procent en een stijging met 0,3 procent op maandbasis.

De groei van de economie van de eurozone wordt in de loop van ochtend gepubliceerd en de verwachting hiervoor ligt op een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis en 1,1 procent op jaarbasis.  

Van de eurozone wordt ook een industriële productie over juni verwacht en die wordt ingeschat op maand- en op jaarbasis met 1,2 procent te zijn gedaald. In juni kwam de productie op maandbasis nog 0,9 procent hoger uit en op jaarbasis 0,5 procent lager. 

Uit de Verenigde Staten volgen woensdag twee data: de importprijzen over juli en de wekelijkse olievoorraden over de week die eindigde op 10 augustus.

De importprijzen komen naar verwachting 0,1 procent lager uit. De olievoorraden zijn naar verwachting met 2,1 miljoen vaten gedaald tegen een stijging met 2,385 miljoen vaten olie een week eerder.

De euro noteerde woensdag 1,1176 dollar, een stabiele koers. Ten opzichte van de Britse valuta liep de euro 0,1 procent op naar 0,9272 Britse pond. De euro zakte 0,1 procent ten opzichte van de Zwitserse munt naar 1,0900 Zwitserse Frank. De dollar kostte woensdag 7,044 Chinese yuan.

De Aandeelhouder TV

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

december 6, 2019

Opwaarts potentieel olieprijs onder druk

december 6, 2019

Belegger moet voorzichtig zijn met Aramco

december 5, 2019

Op korte termijn venijnige correctie AEX

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud

09 dec 09:26 Martijn Rozemuller

Geduld is een schone zaak