fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 14 augustus 2019

Europese beurzen openen hoger

 De Europese beurzen gaan woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 23 punten voor de Duitse DAX, een plus van 19 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 21 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag hoger, nadat uitstel van Amerikaanse importheffingen tegen China de somberheid verjoeg over een zwak Duits macrocijfer. 

In de namiddag, kort na de opening van Wall Street, schoten de Amerikaanse en Europese beurzen omhoog op het nieuws dat de Amerikaanse regering de aangekondigde importheffingen van 10 procent op bepaalde Chinese goederen uitstelt tot 15 december. Onder het uitstel vallen ook de heffingen op smartphones, laptops en games.

"Het lijkt erop dat Trump als eerste met de ogen heeft geknipperd en de bulls maken optimaal gebruik van het nieuws", stelde marktanalist David Madden van CMC Markets.

De Amerikaanse president kondigde vorige maand extra importheffingen aan op 300 miljard dollar aan Chinese importgoederen, met ingang van september. Een deel van die heffingen wordt nu uitgesteld. Daar komt bij dat de twee landen volgende maand weer met elkaar zullen onderhandelen, wat het optimisme versterkte. 

"Met de zorgen over een op handen zijnde recessie in Duitsland, politieke onzekerheid in Italië en gewelddadige beelden uit Hongkong, bood de ontspanning van de vijandelijkheden tussen de VS en China een welkome afwisseling voor de somberheid van de afgelopen dagen", aldus Madden.

Eerder op de dag zorgden de protesten in Hongkong en een tegenvallende ZEW-index nog voor somberheid. De index voor het vertrouwen van Duitse ondernemers in augustus zakte van 24,5 negatief in juli naar 44,1 negatief. Het sentiment verslechterde daarmee sterker dan de daling tot min 30 punten die was voorspeld.   
 
Bedrijfsnieuws

Het aandeel TUI maakte een aanvankelijke daling goed en sloot vlak. De winst van de reisorganisatie stond onder druk in een periode waarin Boeing 737 MAX-toestellen noodgedwongen aan de grond gekluisterd bleven, na twee vliegrampen. Dit leverde een kostenpost op van 144 miljoen euro, die kan oplopen tot 300 miljoen in de rest van het jaar. 

Henkel ging onderuit met een koersverlies van bijna 7 procent. Het bedrijf stelde zijn groeiprognoses omlaag bij na een tegenvallend tweede kwartaal in de automotivesector. Henkel rekent op 0 tot 2 procent groei, in plaats van van 2 tot 4 procent. Het rendementsdoel bleef staan.

Aston Martin had last van een adviesverlaging door Credit Suisse, dat ook het koersdoel sterk verlaagde tot 529 pence. Het aandeel zakte 4 procent.

Grondstoffen- en energiefondsen profiteerden van het toegenomen optimisme over een Amerikaans-Chinese ontspanning. Total werd bijna 2 procent meer waard en ArcelorMittal zelfs 5 procent.

Ook banken lieten herstel zien. Autofabrikanten Volkswagen en Daimler konden ruim een procent bijschrijven. 

Luxe-artikelenproducenten zoals Kering en L'Oreal verloren opnieuw terrein, maar LVMH sloot licht hoger in Parijs.

Euro STOXX 50          3.357,16 (+0,92%) 
STOXX Europe 600         372,40 (+0,54%) 
DAX                   11.750,13 (+0,60%) 
CAC 40                 5.363,07 (+0,99%) 
FTSE 100               7.250,90 (+0,33%) 
SMI                    9.786,24 (+0,27%) 
AEX                      545,69 (+0,66%) 
BEL 20                 3.519,20 (+0,34%) 
FTSE MIB              20.539,43 (+1,36%) 
IBEX 35                8.695,10 (+0,22%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag vrijwel onveranderd.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag hoger, onder aanvoering van Apple en Best Buy, nadat de Amerikaanse regering water bij de wijn deed in het handelsconflict met China.
De Amerikanen bonden in na een verkoopgolf op de aandelenmarkten. Onder andere de heffingen van 10 procent op speelgoed, telefoons en laptops uit China, die op 1 september zouden ingaan, worden nu uitgesteld tot 15 december, om reden van veiligheid en gezondheid. Ook gaat de Amerikaanse handelsgezant over twee weken weer in overleg met de Chinese vicepremier Liu He.

Aandelen van warenhuizen, discountketens en zelfs speelgoedfabrikanten stegen nadat het Witte Huis aankondigde dat de importheffingen op sommige Chinese goederen zouden worden uitgesteld.  Het uitstel is goed nieuws voor de Amerikaanse winkeliers, die last hebben van de handelsoorlog, naast de aanhoudende concurrentie van goedkope webwinkels zoals Amazon.com.

Op het vliegveld van Hongkong bleven de protesten dinsdag intussen voortduren, op kleinere schaal dan voorgaande dagen. Maandag werden nog alle vluchten geannuleerd vanwege de demonstranten, die boos zijn over eerder politiegeweld tijdens demonstraties deze zomer. De onrust in het voormalige Britse protectoraat in zuidelijk China wordt gezien als een risicofactor voor de aandelenmarkten. 

Ook Argentinië is een reden voor zorgen, na een duikeling van de Argentijnse peso. De munt ging onderuit na een tegenvallende uitslag voor president Mauricio Macri zondag. Hij wordt gezien als een vriend van het bedrijfsleven. 

Voor de opening van Wall Street bleek de Amerikaanse inflatie in juli met 1,8 procent iets sterker te zijn uitgevallen dan voorspeld. De kerninflatie, exclusief de prijzen voor energie en voeding, was 2,2 procent, waar 2,1 procent was verwacht.

Ook de olieprijs steeg sterk na de Amerikaans-Chinese ontspanning. De goudprijs daalde juist en het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsleningen steeg.  

Bedrijfsnieuws

Apple leidde de koersstijgingen met een koerswinst van 3,8 procent, op het nieuws dat bepaalde Chinese computerproducten geen heffingen om de oren krijgen. Retailer Best Buy kreeg er 6,4 procent bij. Ook de fabrikant van bulldozers en graafmachines Caterpillar en chipfabrikant Intel deelden in de winsten, met stijgingen van 2 tot 3 procent.  

Genworth Financial werd 16 procent meer waard. De verzekeraar verkoopt een meerderheidsbelang in zijn Canadese activiteiten aan Brookfield voor 2,4 miljard dollar.
Canntrust daalde 3 procent. De wietproducent verloor maandag al 28 procent, na een rapport waaruit bleek dat het concern wiet heeft geteeld op locaties waar geen vergunning voor was afgegeven.
Advance Auto Parts sloot nipt in het groen, herstellend van eerder verlies na teleurstellende kwartaalcijfers. Het concern verlaagde tevens de outlook voor het hele boekjaar en kondigde een aandeleninkoopprogramma aan van 400 miljoen dollar.

S&P 500 index                   2.924,97 (+1,48%)
Dow Jones index                26.275,24 (+1,44%)
Nasdaq Composite                8.016,36 (+1,95%) 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag hoger, met een stijging van 0,9 procent voor de Japanse Nikkei en een plus van 0,8 procent voor de Chinese Shanghai Composite. 

Nikkei 225                     20,648,68 (+0,9%)
Shanghai Composite              2.819,30 (+0,8%)
Hang Seng                      25.460,77 (+0,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1172. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1175 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1188 op de borden. 

USD/JPY Yen   106,54
EUR/USD Euro  1,1172
EUR/JPY Yen   119,07

MACRO-AGENDA:
04:00 Detailhandelsverkopen - Juli (Chi)
04:00 Industriële productie - Juli (Chi)
08:00 Economische groei - Tweede kwartaal vlpg. (Dld)
08:45 Inflatie - Juli def. (Fra)
09:30 Economische groei - Tweede kwartaal vlpg. (NL)
09:30 Internationale handel - Juni (NL)
10:30 Inflatie - Juli (VK)
10:30 Producentenprijzen - Juli (VK)
11:00 Economische groei - Tweede kwartaal 2e raming (eur)
11:00 Industriële productie - Juni (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Importprijzen - Juli (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 RWE - Halfjaarcijfers (Dld)
13:00 Macy's - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Cisco - Cijfers vierde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

december 6, 2019

Opwaarts potentieel olieprijs onder druk

december 6, 2019

Belegger moet voorzichtig zijn met Aramco

december 5, 2019

Op korte termijn venijnige correctie AEX

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud

09 dec 09:26 Martijn Rozemuller

Geduld is een schone zaak