--- ---

Correctie: Wall Street koerst af op fors lager slot

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 14 augustus 2019

Vrees voor wereldwijde groeivertraging escaleert.

 De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag pakweg anderhalf uur voor de slotbel lager.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 2,4 procent tot 2.855,75 punten, de Dow Jones index verloor 2,5 procent op 25.625,13 punten en de Nasdaq noteerde 2,7 procent lager op 7.804,86 punten.

De zorgen over een dreigende recessie escaleerden woensdag, nadat de tienjarige rente woensdag tussentijds onder de tweejarige rente uitkwam. Deze zogenaamde omgekeerde rentecurve wordt over het algemeen als een signaal gezien dat er een recessie op komst is. Het was voor het eerst sinds 2007 dat de tienjaarsrente onder de tweejaarsrente uitkwam.

Daarnaast is de markt sceptisch over de positieve wending in het handelsconflict, nadat de Amerikaanse regering dinsdag aankondigde de extra heffingen op Chinese goederen, die op 1 september zouden ingaan, uit te stellen tot 15 december.

"Er is niemand zoals president Trump die zoveel volatiliteit op de financiële markten heeft gebracht sinds hij in november 2016 het Witte Huis betrok. Het kostte hem één tweet om een biljoen dollar aan marktkapitalisatie weg te vagen en één telefoontje om het te herstellen. De vraag is nu hoe de huidige opluchtingsrally zal gaan?", zei marktanalist Margaret Yang Yan van CMC Markets.

Ook donderdag deed hij van zich spreken. Trump haalde opnieuw uit naar de Fed en verdedigde zijn handelstarieven. In een tweetal tweets zei Trump dat de Fed "erg, erg laat is", met het verlagen van de rente en hij citeerde goedkeurend een presentator van Fox Business News die zei dat de Amerikaanse tarieven op Chinese importgoederen de economie geen schade hebben berokkend. Trump voegde eraan toe: "en we halen miljarden dollars binnen!".

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse importprijzen in juli op maandbasis zijn gestegen met 0,2 procent, evenals de exportprijzen. Op jaarbasis daalden de importprijzen met 1,8 procent, terwijl de exportprijzen met 0,9 procent afnamen.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gestegen met 21,7 procent. De marktindex steeg van 509,8 naar 620,4.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 9 augustus zijn gestegen met 1,6 miljoen vaten tot 440,5 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag tot 4,2 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1140. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1179 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1169 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan donderdag voorbeurs de wekelijkse steunaanvragen, de detailhandelsverkopen, arbeidskosten, de Philadelphia Fed index en de NY Empire State index geagendeerd. Later op de dag verschijnen industriële productiedata, vertrouwensdata van huizenbouwers en de bedrijfsvoorraden geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

JP Morgan Chase en Goldman Sachs waren de sterkste dalers van de Dow met verliezen van achtereenvolgens 3,9 procent en 3,8 procent.

Macy's verloor 11,8 procent, nadat de tetailer over het tweede kwartaal teleurstellende resultaten rapporteerde en zijn verwachtingen voor het hele boekjaar verlaagde.

Wayfair daalde 6,8 procent, nadat woninginrichter dinsdag nabeurs meldde 750 miljoen dollar te willen ophalen met de uitgifte van converteerbare obligaties.

Canada Goose daalde 7,9 procent. De fabrikant van luxe kleding rapporteerde over het fiscale eerste kwartaal een groter dan verwacht verlies, hoewel de omzet omzetgroei de verwachtingen overtrof. 

Cisco publiceert nabeurs kwartaalcijfers en noteerde in aanloop naar de publicatie 3,5 procent lager.

Correctie: om 1ste alinea aan te passen.

Geef een reactie