fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 14 augustus 2019

Beursupdate: AEX zakt weg

 De Amsterdamse beurs zakte woensdag gedurende de ochtend weg. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,5 procent op 543,08 punten. 

"Beleggers reageren gelaten op de laatste economische cijfers, uit onder meer Duitsland", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal van dit jaar fractioneel in vergelijking met een kwartaal eerder. Op jaarbasis was er in deze eerste lezing nog altijd sprake van een stijging van 0,4 procent. Dit cijfer was beter dan de verwachte plus van 0,2 procent. In Nederland was er sprake van een stabiel groeitempo in het tweede kwartaal. 

"Nog één kwartaal in de min en de Duitse economie verkeert in een recessie", aldus Van Eerden. Volgens hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING drukten handelsconflicten, wereldwijde onzekerheid en de automotivesector op de cijfers. 

De groei van de economie in de eurozone vertraagde in het tweede kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal licht. Het bruto binnenlands product steeg in de periode april tot en met juni met 0,2 procent op kwartaalbasis. Dit was conform de eerste meting van eind juli.

Beleggers doen het vandaag verder rustig aan, nadat de beurzen in Europa en de VS gisteren nog omhoog schoten op het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump een ronde nieuwe importheffingen voor China uitstelt tot 15 december. "De markt reageert momenteel niet rationeel", aldus Van Eerden. "Een tweet van Trump kan alles veranderen", zo stelt de vermogensbeheerder. 

Volgens Van Eerden is dit een teken dat er veel nervositeit in de markt is. 

De euro/dollar noteerde op 1,1179. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1175 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1188 op de borden. De olieprijzen daalden met 1,3 procent. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen namen de defensieve waarden Unilever en RELX het voortouw met winsten tot 1,0 procent. 

ArcelorMittal gaf 4,4 procent prijs, na een flinke koerswinst op dinsdag. Randstad daalde met 1,4 procent. 

In de Midkap was het TKH dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 0,6 procent. Het aandeel werd op dinsdag nog flink afgestraft na tegenvallende kwartaalcijfers. 

PostNL zag een openingswinst van 3,2 procent verdampen en koerste 1,7 procent lager. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt oordeelde dat het postbedrijf de tarieven voor het versturen van brieven en pakketten volgend jaar met 16,4 procent mag verhogen. 

SBM Offshore en Fugro verloren tot 4,1 procent.  

Onder de kleinere aandelen won Sif Holding 1,9 procent, terwijl VolkerWessels 2,3 procent inleverde. 

De Aandeelhouder TV

december 12, 2019

Lagarde zorgt voor frisse moed

december 12, 2019

AEX 11 december 2019 Nico Bakker Daily Charts BNP

december 10, 2019

Gaat de AEX stevig onder de 600?

december 10, 2019

Verliezers 2019 zijn winnaars in januari

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
12 dec 15:21 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: China voorbij de handelsoorlog

10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX

09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar