fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 13 augustus 2019 22:24

Wall Street houdt winst vast

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag hoger gesloten, onder aanvoering van Apple en Best Buy, nadat de Amerikaanse regering water bij de wijn deed in het handelsconflict met China door een deel van de aangekondigde importheffingen uit te stellen.

De S&P 500 index eindigde 1,48 procent hoger op 2.924,97 punten. De Dow Jones index steeg 1,44 procent tot 26.275,24 punten en technologiebeurs Nasdaq klom 1,95 procent naar 8.016,36 punten.

Aandelen van warenhuizen, discountketens en zelfs speelgoedfabrikanten stegen dinsdag nadat de Amerikaanse regering aankondigde dat de importheffingen op sommige Chinese goederen zouden worden uitgesteld. Het uitstel is goed nieuws voor de Amerikaanse winkeliers, die last hebben van de handelsoorlog, naast de aanhoudende concurrentie van goedkope webwinkels zoals Amazon.com.

De Amerikanen binden in na een verkoopgolf op de aandelenmarkten en vooruitlopend op mogelijk hogere prijzen voor consumenten later in het jaar, als gevolg van de geplande importheffingen. Onder andere de heffingen van 10 procent op speelgoed, telefoons en laptops uit China, die op 1 september zouden ingaan, worden nu uitgesteld tot 15 december. 

Veiligheid en gezondheid van de Amerikaanse consument werden genoemd als redenen voor het uitstel. Ook gaat de Amerikaanse handelsgezant over twee weken weer in overleg met de Chinese vicepremier Liu He, zei een woordvoerder van het Amerikaanse departement van financiën.

Op het vliegveld van Hongkong bleven de protesten dinsdag intussen voortduren, op kleinere schaal dan voorgaande dagen. Maandag werden nog alle vluchten geannuleerd vanwege de demonstranten, die boos zijn over eerder politiegeweld tijdens demonstraties deze zomer. De onrust in het voormalige Britse protectoraat in zuidelijk China wordt gezien als een risicofactor voor de aandelenmarkten. 

Ook Argentinië is een reden voor zorgen, na een duikeling van de Argentijnse peso. De munt ging onderuit na een tegenvallende uitslag voor president Mauricio Macri zondag. Hij wordt gezien als een vriend van het bedrijfsleven. 

Voor de opening van Wall Street bleek de Amerikaanse inflatie in juli met 1,8 procent iets sterker te zijn uitgevallen dan voorspelde stijging van 1,7 procent voor de consumentenprijzen. De kerninflatie, exclusief de prijzen voor energie en voeding, was 2,2 procent, waar 2,1 procent was verwacht.

Eerder op de dag zorgden de protesten in Hongkong en een tegenvallende ZEW-index nog voor somberheid op de Europese beurzen, die opveerden op het nieuws over de  uitgestelde heffingen. 

Ook de olieprijs steeg sterk na de Amerikaans-Chinese ontspanning. Een september-future West Texas Intermediate werd ruim 4 procent duurder in New York, op 56,95 dollar. Ook de prijs van een vat Brent-olie steeg dik 4 procent. De goudprijs daalde juist.

De rente op tienjarige Amerikaanse staatsleningen steeg 4 basispunten tot 1,68 procent. 

De euro/dollar noteerde op 1,1175. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1198 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1214 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Apple leidde de koersstijgingen met een koerswinst van 3,8 procent. op het nieuws dat bepaalde Chinese comuputerproducten geen heffingen om de oren krijgen. Samen met Dow Inc. was de maker van iPhones goed voor een kwart van de stijging van de Dow Jones-index. 

Retailer Best Buy kreeg er 6,4 procent bij.

Ook de fabrikant van bulldozers en graafmachines Caterpillar, en microchipfabrikant Intel deelden in de winsten, met stijgingen van 2 tot 3 procent.  

Genworth Financial werd 16 procent meer waard. De verzekeraar verkoopt een meerderheidsbelang in zijn Canadese activiteiten aan Brookfield voor 2,4 miljard dollar.

Canntrust daalde 3 procent. De wietproducent verloor maandag al 28 procent, na een rapport waaruit bleek dat het concern wiet heeft geteeld op locaties waar geen vergunning voor was afgegeven.

Advance Auto Parts sloot nipt in het groen, herstellend van eerder verlies na teleurstellende kwartaalcijfers. Het concern verlaagde tevens de outlook voor het hele boekjaar en kondigde een aandeleninkoopprogramma aan van 400 miljoen dollar.

De Aandeelhouder TV

april 2, 2020

AEX 2 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 2, 2020

Dollar komt onder druk te staan

april 2, 2020

Hoe slecht worden de banencijfers? | 2 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 1, 2020

AEX 1 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
02 apr 14:27 Redactie

7 Sterke Aandelen om te kopen om de Coronavirus-crisis te overleven

02 apr 11:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

02 apr 10:22 Bas Heijink

Lager top lijkt te zijn gezet