fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -dinsdag, 13 augustus 2019

Update: Winst TKH onder druk

 TKH Group heeft in het afgelopen halfjaar een licht hogere omzet geboekt, terwijl de winst flink onder druk stond. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de kwartaal- en jaarcijfers van de Haaksbergse onderneming.

TKH boekte in de eerste zes maanden van 2019 een omzet van 753, miljoen euro, hetgeen op jaarbasis een stijging betekende van 3,5 procent of 0,1 procent autonoom. ING mikte voorafgaand aan de cijfers op 833 miljoen euro. De omzet werd volgens TKH gedrukt door een laag investeringsniveau bij producenten van consumentenelektronica en lager aantal grote projecten.

Het EBITA-resultaat daalde met 8,8 procent tot 77,6 miljoen euro door hogere kosten ter voorbereiding op de verwachte groei in het tweede halfjaar. "Verder lag het kostenniveau hoger door integratiekosten die in het kader van het ‘Simplify & Accelerate’-programma werden doorgevoerd. Dit had een drukkend effect op het resultaat", aldus CEO Alexander van der Lof. De bedrijfskosten namen met 8,1 procent toe ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018. De bedrijfskosten van de acquisities resulteerden in een kostenstijging van 4,8 procent, terwijl valutakoersen een effect hadden van 0,7 procent.

Onder de streep restte een nettowinst voor amortisatie, eenmalige baten en lasten toerekenbaar aan aandeelhouders van 45,9 miljoen euro, hetgeen een daling betekende van 16,6 procent. 

TKH deed in de afgelopen periode diverse overnames, onder meer van technologiebedrijven ParkEyes en Commend. Bovendien werd een meerderheid van de industriële connectivity-activiteiten afgestoten. Volgens TKH verloopt de integratie van de vision- en security-bedrijven voorspoedig.

Outlook

Het orderboek per 30 juni 2019 steeg autonoom met 13,0 procent ten opzichte van 31 december 2018. "Dit biedt goed perspectief voor sterke groei van omzet en winst in tweede halfjaar", aldus TKH.

Het bedrijf verwacht voor heel 2019 een nettowinst uit voortgezette activiteiten voor amortisatie, eenmalige baten en lasten toerekenbaar aan aandeelhouders te realiseren tussen 106 miljoen en 112 miljoen euro. Dit was in 2018 nog 110,3 miljoen euro. 

"Op basis van het hogere orderboek en een aantal projecten in de pijplijn verwachten we dat zowel omzet als resultaat ten opzichte van het eerste halfjaar hoger zal zijn", aldus CEO Van der Lof. 

Het Simplify & Accelerate’-programma zal een positief effect hebben op de winstgevendheid van het bedrijf, zo liet TKH al in juni van dit jaar weten. Het rendement op de omzet (ROS) zal op middellange termijn uitkomen op "tenminste" 15 procent. De doelstelling voor het rendement op geïnvesteerd vermogen (ROCE) zal uitkomen tussen de 22 tot 25 procent. In de afgelopen zes maanden kwamen de ROS en ROCE uit op respectievelijk 10,3 procent en 18,7 procent. Vorig jaar was dit 11,7 procent en 20,8 procent. 

Update: om meer informatie toe te voegen. 

De Aandeelhouder TV

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

december 6, 2019

Opwaarts potentieel olieprijs onder druk

december 6, 2019

Belegger moet voorzichtig zijn met Aramco

december 5, 2019

Op korte termijn venijnige correctie AEX

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
05 dec 13:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: COP25 meeting: push in strijd tegen klimaatverandering

05 dec 13:34 Redactie

2% Rendement per maand met ArcelorMittal

03 dec 09:32 Bas Heijink

AEX Bearish Engulfing