fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -dinsdag, 13 augustus 2019

Update: weer minder omzet en winst voor Kendrion

Kendrion heeft over het tweede kwartaal van 2019 de omzet verder zien teruglopen. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de cijfers van de specialist in elektromagneten. 

De omzet over de periode april tot en met juni kwam op jaarbasis 8 procent lager uit op 109,0 miljoen euro. Het genormaliseerde operationeel resultaat (EBITDA) daalde met 27 procent naar 12,7 miljoen euro. Het genormaliseerde nettoresultaat nam met 48 procent af en kwam uit op 4 miljoen euro. 

Over de eerste jaarhelft daalde omzet van 239,6 miljoen euro naar 217,3 miljoen euro, een daling met 9 procent. ING ging vooraf uit van een omzet van 218 miljoen euro. 

De nettoschuldpositie nam toe met 8,6 miljoen euro sinds het eind van het eerste kwartaal van 2019 naar 96,2 miljoen euro aan het eind van het eerste halfjaar van dit jaar. Ook in het eerste kwartaal nam de nettoschuld bij de onderneming verder toe. 

In een kort commentaar op de cijfers gaf het bedrijf aan dat het een lastig eerste halfjaar ervoer met een nog altijd uitdagende automotivesector. De daling van het EBITDA schreef Kendrion toe aan de moeilijke marktomstandigheden in de automotivesector en de industriële sector. De Chinese operaties hebben ook te maken met zwakke marktomstandigheden, maar groeien volgens Van Beurden desondanks tegen de markt in. 

Kendrion heeft de organisatie gestroomlijnd en de kostenbasis verlaagd. CEO Van Beurden van Kendrion gaf dinsdag in een toelichting op de cijfers tegenover ABM Financial News aan dat het bedrijf zich nadrukkelijk blijft richten op de kostenkant, maar ook investeert.

"We hebben in de automotive branche, die toch tweederde van onze omzet bepaalt, te maken met elektrificatie, een andere rol voor de autobestuurder, het zogeheten shared driving en meer van dergelijke veranderingen. Wij ontwikkelen bijvoorbeeld een systeem voor het schoonhouden van sensoren, het zogeheten smart sensor cleaning. Onze ontwikkelaars zitten, net als de commerciële tak, niet bepaald stil en wij sluiten niet uit dat daar over niet al te lange tijd een opdracht voor binnenkomt", aldus Van Beurden.

Van Beurden verwacht voorlopig geen model waarin een bestuurder van een auto vrijwel geheel buiten de besturing van het voertuig valt. "Maar van de vijf niveaus die je kunt onderscheiden is er tot aan niveau drie op een termijn van enkele jaren wel veel in praktijk te verwachten en daar hoort het schoonhouden van sensoren zeker bij", aldus Van Beurden.

Aan de kostenkant heeft Kendrion zich de afgelopen tijd stevig onder handen genomen. Alleen aan de IT-kant ziet het bedrijf nog wel de nodige mogelijkheden voor besparingen. Van Beurden verwacht dat het bedrijf zich op deze basis in markten die op hun best een vlakke trend laten zien het een aantal jaar kan volhouden zonder in problemen te komen. "Maar de markten zijn onderhevig aan conjuncturele invloeden en wij verwachten dat de huidige invloeden geen jaren aanhouden", aldus de CEO van Kendrion dinsdag tegen ABM Financial News. 

Die relatieve afhankelijkheid van automotive is voor de raad van bestuur van Kendrion nu nog geen reden om deze bij te stellen. Van Beurden verwacht, mede op basis van inkoopmanagersindices, dat de tweede jaarhelft geen verandering van het beeld laat zien en dat dit ook voor 2020 geldt. "Maar we hebben en gezonde balans met in principe ruimte voor overnames van ongeveer 100 miljoen euro, waarmee we een wijziging in onze spreiding van activiteiten zouden kunnen bewerkstelligen. Bij overnames die onze balans niet toelaat zullen we niet aarzelen ook de aandeelhouder te consulteren", zo stelde de CEO.   

Outlook 

Kendrion gaf dinsdag aan dat de vooruitzichten in de automotivesector zwak blijven, terwijl de industriële sector in de eerste maanden van het jaar een gematigde zwakte lieten zien, die in de loop der tijd steviger werd. 

Voor 2023 rekent de onderneming nog altijd op een rendement op de investeringen, de ROI, van tenminste 20 procent met een EBITDA-marge van meer dan 15 procent. 

Aandeleninkoop 

Om het vertrouwen in de toekomst en de strategie uit te dragen kondigde Kendrion dinsdag een extra aandeleninkoopprogramma aan met een omvang van maximaal 10 miljoen euro dat op 13 augustus van start gaat en loopt tot uiterlijk 31 december van dit jaar. Na inkoop worden deze aandelen ingetrokken. 

Van Beurden onderstreepte dinsdag dat de keus voor deze stap autonoom tot stand is gekomen. De omvang van het programma is gebaseerd op de kasstroom en het dividendbeleid van de onderneming, aldus Van Beurden.

Kendrion heeft het eerder aangekondigde inkoopprogramma van 161.684 eigen aandelen inmiddels afgerond. 

Het aandeel Kendrion noteerde dinsdag op een rood Damrak een verlies van 2,2 procent op 15,28 euro. 

Update: om het commentaar van de CEO toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

december 6, 2019

Opwaarts potentieel olieprijs onder druk

december 6, 2019

Belegger moet voorzichtig zijn met Aramco

december 5, 2019

Op korte termijn venijnige correctie AEX

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
05 dec 13:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: COP25 meeting: push in strijd tegen klimaatverandering

05 dec 13:34 Redactie

2% Rendement per maand met ArcelorMittal

03 dec 09:32 Bas Heijink

AEX Bearish Engulfing