fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 13 augustus 2019 18:09

Europese beurzen sluiten hoger

De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, nadat uitstel van Amerikaanse importheffingen tegen China de somberheid verjoeg over een zwak Duits macrocijfer. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot dinsdag 0,5 procent hoger op 372,40 punten. De Duitse DAX klom 0,6 procent naar 11.750 punten. De Franse CAC 40 won 1,0 tot 5.363 punten. De Britse FTSE eindigde 0,3 procent hoger op 7.250 punten. 

In de namiddag, kort na de opening van Wall Street, schoten de Amerikaanse en Europese beurzen omhoog op het nieuws dat de Amerikaanse regering de aangekondigde importheffingen van 10 procent op bepaalde Chinese goederen uitstelt tot 15 december, om redenen van gezondheid en nationale veiligheid. Onder het uitstel vallen ook de heffingen op smartphones, laptops en games.

"Het lijkt erop dat Trump als eerste met de ogen heeft geknipperd en de bulls maken optimaal gebruik van het nieuws", stelde marktanalist David Madden van CMC Markets.

De Amerikaanse president kondigde vorige maand extra importheffingen aan op 300 miljard dollar aan Chinese importgoederen, met ingang van september. Een deel van die heffingen wordt nu uitgesteld "om gezondheids- en veiligheidsredenen", stelde het Amerikaanse ministerie van financiën.

Daar komt bij dat de twee landen volgende maand weer met elkaar zullen onderhandelen, wat het optimisme versterkte. "Met de zorgen over een op handen zijnde recessie in Duitsland, politieke onzekerheid in Italië en gewelddadige beelden uit Hongkong, bood de ontspanning van de vijandelijkheden tussen de VS en China een welkome afwisseling voor de somberheid van de afgelopen dagen", aldus Madden.

Voor de opening van Wall Street bleek de Amerikaanse inflatie in juli met 1,8 procent iets sterker te zijn uitgevallen dan voorspelde stijging van 1,7 procent voor de consumentenprijzen. De kerninflatie, exclusief de prijzen voor energie en voeding, was 2,2 procent, waar 2,1 procent was verwacht.

Eerder op de dag zorgden de protesten in Hongkong en een tegenvallende ZEW-index nog voor somberheid. De index voor het vertrouwen van Duitse ondernemers in augustus zakte van 24,5 negatief in juli naar 44,1 negatief. Het sentiment verslechterde daarmee sterker dan de daling tot min 30 punten die was voorspeld.  

De olieprijs steeg sterk na de Amerikaans-Chinese ontspanning. Een september-future West Texas Intermediate werd 4 procent duurder in New York, op 56,83 dollar. Ook de prijs van een vat Brent-olie steeg bijna 4 procent. 

De goudprijs daalde juist.

De euro/dollar noteerde op 1,1188. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1198 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1214 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

TUI maakte het eerdere koersverlies goed en sloot vlak, na kwartaalcijfers die aanvankelijk negatiever werd ontvangen. De winst van de reisorganisatie stond onder druk in een periode waarin Boeing 737 MAX-toestellen noodgedwongen aan de grond gekluisterd bleven, naar aanleiding van twee vliegrampen. Dit leverde een kostenpost op van 144 miljoen euro, die kan oplopen tot 300 miljoen in de rest van het jaar. 

Henkel ging onderuit met een koersverlies van bijna 7 procent. Het bedrijf stelde zijn groeiprognoses omlaag bij na een tegenvallend tweede kwartaal in de automotivesector. Henkel rekent op 0 tot 2 procent groei, in plaats van van 2 tot 4 procent. Het rendementsdoel bleef staan.

Aston Martin had last van een adviesverlaging door Credit Suisse, dat ook het koersdoel sterk verlaagde tot 529 pence. Het aandeel zakte 4 procent.

Grondstoffen- en energiefondsen profiteerden van het toegenomen optimisme over een Amerikaans-Chinese ontspanning. Total werd bijna 2 procent meer waard en ArcelorMittal zelfs 5 procent.

Ook banken lieten herstel zien. BNP Paribas sloot 1,8 procent hoger, ING 1,7 procent en Banco Santander 1,1 procent.

Autofabrikanten Volkswagen en Daimler konden ruim een procent bijschrijven. 

Luxe-artikelenproducenten zoals Kering en L'Oreal verloren opnieuw terrein, maar LVMH sloot licht hoger in Parijs.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond sluitingstijd in Europa hoger.  

De S&P 500 index steeg 1,7 procent tot 2.929 punten, de Dow Jones index steeg 1,5 procent en de Nasdaq 1,9 procent. 

De Aandeelhouder TV

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 26, 2020

AEX 26 maart 220 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 26, 2020

Bedrijven schrappen massaal dividend | 26 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
27 mrt 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Verrassing in de groeidata van China

26 mrt 15:31 Marco Knulst

DEAD CROSS platina

26 mrt 10:45 Bas Heijink

1e lagere top gevormd