Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 13 augustus 2019 07:19

13-8: Europese beurzen openen onveranderd

Het sentiment blijft in Europa bedrukt, vanwege de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de daaruit voortvloeiende vrees voor een wereldwijde vertraging van de economische groei.

De Amerikaanse president Donald Trump liet ook zaterdag via Twitter van zich horen. Hij zei dat Beijing heel graag een deal met de VS wilde sluiten, maar dat Beijing mogelijk tot volgend jaar wil wachten om te zien of een Democraat de verkiezingen van 2020 wint "zodat ze de grote afzetterij van Amerika kunnen voortzetten", twitterde Trump. De tweets doen de twijfel rijzen over de vraag of de gesprekken die in september zijn gepland wel zullen plaatsvinden.

Marktanalist David Madden van CMC Markets sprak daarentegen van een optimistische stemming ondanks een zwakkere yuan. "De Europese en Amerikaanse aandelenmarkten zagen vorige week grote volatiliteit, vanwege de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. De centrale bank van China stelde de referentiekoers van de Chinese munt ten opzichte van de dollar boven de 7,00 vast", zei Madden, eraan toevoegend dat dit geen grote devaluatie is en dat handelaren inmiddels gewend zijn geraakt aan het idee dat een koers boven 7,00 yuan de nieuwe norm zou kunnen worden.

Daarnaast volgt de markt met argusogen de ontwikkelingen in Italië. De Italiaanse vice-premier Matteo Salvini verwierp zaterdag berichten in de media dat zijn partij in zijn verkiezingscampagne zou oproepen uit de euro te stappen. Salvini's partij, die deel uitmaakt van de regeringscoalitie, heeft vrijdag een motie van wantrouwen ingediend. De partij heeft zijn leden teruggeroepen naar Rome om deze week over de motie te stemmen.

Op macro-economisch vlak stonden maandag in Europa geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Tullow Oil steeg maandag 19,8 procent, nadat het concern meldde dat de ontdekking van olie in Guyana de voorspellingen heeft overtroffen. Binnenkort wordt begonnen met de aanleg van een tweede put op het Ordinduik-blok.

AMS daalde 8,8 procent, nadat het Oostenrijkse halfgeleiderbedrijf aankondigde een bod te doen op Osram Licht van 38,50 euro per aandeel, waarmee de sectorgenoot van Signify wordt gewaardeerd op 3,7 miljard euro. Osram won 10,4 procent.

NMC Health daalde 5,6 procent, hoewel het concern de winstverwachting voor het hele boekjaar herbevestigde. Het aandeel van de zorgverlener verloor 10,4 procent.

Euro STOXX 50          3.326,55 (-0,2%)
STOXX Europe 600       370,41 (-0,3%)
DAX                    11.679,68 (-0,1%)
CAC 40                 5.310,31 (-0,3%)
FTSE 100               7.226,72 (-0,4%)
SMI                    9.760,02 (+0,1%)
AEX                    542.14 (0,0%)
BEL 20                 3.507,31 (-0,8%)
FTSE MIB               20.263,83 (-0,3%)
IBEX 35                8.676,40 (-0,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag licht hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten.

Het aanhoudende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de voortdurende onrust in Hong Kong waren maandag de twee belangrijkste punten van focus. Het rendement op tienjaars treasury's daalde 0,096 procentpunt tot 1,64 procent, terwijl 30-jarige treasury's 0,12 procentpunt daalden tot 2,13 procent.

De Amerikaanse president Trump liet ook zaterdag via Twitter van zich horen. Hij zei dat Beijing heel graag een deal met de VS wilde sluiten, maar dat Beijing mogelijk tot volgend jaar wil wachten om te zien of een Democraat de verkiezingen van 2020 wint "zodat ze de grote afzetterij van Amerika kunnen voortzetten", twitterde Trump. De tweets doen de twijfel rijzen over de vraag of de gesprekken die in september zijn gepland wel zullen plaatsvinden. Vrijdag suggereerde hij al dat de geplande gesprekken in september mogelijk niet zullen doorgaan.

"De vrees dat het handelsconflict een recessie zal veroorzaken groeit", zei econoom Jan Hatzius van Goldman Sachs. De Amerikaanse bank meldde in een note aan klanten te verwachten dat het conflict een negatief effect op de Amerikaanse economie zal hebben van 0,6 procent, vergeleken met 0,2 procent in een eerdere raming. Goldman verlaagde zijn prognose voor het vierde kwartaal voor het Amerikaans bruto binnenland product met 20 basispunten naar een groei van 1,8 procent.

Tegelijkertijd volgen investeerders met argusogen de ontwikkelingen in Hong Kong, waar de autoriteiten maandag meer dan 100 vluchten cancelden, terwijl duizenden demonstranten naar de luchthaven van de stad togen om te protesteren tegen het opreden van de politie tijdens de demonstraties tot dusver deze zomer.

De september-future voor een vat ruwe olie steeg maandag 0,8 procent, ofwel 0,43 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 54,93 dollar.

Dinsdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen vertrouwensdata van het midden- en kleinbedrijf en inflatiedata over juli.

Bedrijfsnieuws

Banken stonden maandag onder druk door de dalende rentes op treasury's. Citigroup en Morgan Stanley leverden achtereenvolgens bijna 3,0 procent en circa 2,8 procent in.

Tyson Foods sloot vlak. Het bedrijf moet een fabriek voor de verwerking van rundvlees in Kansas herbouwen na een brand.

Sysco won circa 3,4 procent. De winst en omzet stegen, hoewel analisten iets meer omzet hadden verwacht. De winst per aandeel viel juist mee, met 1,10 dollar, in plaats van de verwachte 1,06 dollar.

Barrick Gold noteerde ongeveer 0,6 procent lager. Het bedrijf heeft in het tweede kwartaal iets minder goud geproduceerd dan in het voorgaande kwartaal, maar de Canadese gouddelver zei op koers te blijven om de productiedoelen voor dit jaar te overtreffen. Dit maakte het bedrijf maandag voorbeurs bekend.

CannTrust verloor ruim 28,0 procent, na een rapport dat het bedrijf wiet heeft geteeld op locaties waar geen vergunning voor was afgegeven en dat bovendien zou hebben verkocht in het buitenland.

S&P 500 index              2.882,69 (-1,2%)
Dow Jones index            25.896,44 (-1,5%)
Nasdaq Composite           7.863,41 (-1,2%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag lager, met een min van 1,1 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,8 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     20.458,44 (-1,1%)
Shanghai Composite              2.793,11 (-0,8%)
Hang Seng                      25.392,94 (-1,7%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1189. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1214 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1225 op de borden.

USD/JPY Yen   105,42
EUR/USD Euro  1,1190
EUR/JPY Yen   117,99

MACRO-AGENDA:
08:00 Inflatie - Juli def. (Dld)
09:00 Inflatie - Juli def. (Spa)
10:30 Arbeidsmarkt - Augustus (VK)
11:00 ZEW index - Augustus (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Juli (VS)
14:30 Inflatie - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Henkel - Cijfers tweede kwartaal (Dld)
00:00 HelloFresh - Cijfers tweede kwartaal (Dld)
08:00 Tui - Cijfers derde kwartaal (Dld)

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten