fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -maandag, 12 augustus 2019

Wall Street lager gesloten

 De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,2 procent tot 2.882,67 punten, de Dow Jones index verloor 1,5 procent op 25.896,44 punten en de Nasdaq sloot 1,2 procent lager op 7.863,41 punten.

Het aanhoudende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de voortdurende onrust in Hong Kong waren maandag de twee belangrijkste punten van focus. Het rendement op tienjaars treasury's daalde 0,096 procentpunt tot 1,64 procent, terwijl 30-jarige treasury's 0,12 procentpunt daalden tot 2,13 procent.

De Amerikaanse president Trump liet ook zaterdag via Twitter van zich horen. Hij zei dat Beijing heel graag een deal met de VS wilde sluiten, maar dat Beijing mogelijk tot volgend jaar wil wachten om te zien of een Democraat de verkiezingen van 2020 wint "zodat ze de grote afzetterij van Amerika kunnen voortzetten", twitterde Trump. De tweets doen de twijfel rijzen over de vraag of de gesprekken die in september zijn gepland wel zullen plaatsvinden. Vrijdag suggereerde hij al dat de geplande gesprekken in september mogelijk niet zullen doorgaan.

"De vrees dat het handelsconflict een recessie zal veroorzaken groeit", zei econoom Jan Hatzius van Goldman Sachs. De Amerikaanse bank meldde in een note aan klanten te verwachten dat het conflict een negatief effect op de Amerikaanse economie zal hebben van 0,6 procent, vergeleken met 0,2 procent in een eerdere raming. Goldman verlaagde zijn prognose voor het vierde kwartaal voor het Amerikaans bruto binnenland product met 20 basispunten naar een groei van 1,8 procent.

Tegelijkertijd volgen investeerders met argusogen de ontwikkelingen in Hong Kong, waar de autoriteiten maandag meer dan 100 vluchten cancelden, terwijl duizenden demonstranten naar de luchthaven van de stad togen om te protesteren tegen het opreden van de politie tijdens de demonstraties tot dusver deze zomer.

De euro/dollar noteerde op 1,1215. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1217 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1198 op de borden. 

De september-future voor een vat ruwe olie steeg maandag 0,8 procent, ofwel 0,43 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 54,93 dollar.

Dinsdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen vertrouwensdata van het midden- en kleinbedrijf en inflatiedata over juli.

Bedrijfsnieuws

Banken stonden maandag onder druk door de dalende rentes op treasury's. Citigroup en Morgan Stanley leverden achtereenvolgens bijna 3,0 procent en circa 2,8 procent in.

Tyson Foods sloot vlak. Het bedrijf moet een fabriek voor de verwerking van rundvlees in Kansas herbouwen na een brand.
 
Sysco won circa 3,4 procent. De winst en omzet stegen, hoewel analisten iets meer omzet hadden verwacht. De winst per aandeel viel juist mee, met 1,10 dollar, in plaats van de verwachte 1,06 dollar. 

Barrick Gold noteerde ongeveer 0,6 procent lager. Het bedrijf heeft in het tweede kwartaal iets minder goud geproduceerd dan in het voorgaande kwartaal, maar de Canadese gouddelver zei op koers te blijven om de productiedoelen voor dit jaar te overtreffen. Dit maakte het bedrijf maandag voorbeurs bekend.

CannTrust verloor ruim 28,0 procent, na een rapport dat het bedrijf wiet heeft geteeld op locaties waar geen vergunning voor was afgegeven en dat bovendien zou hebben verkocht in het buitenland.  

De Aandeelhouder TV

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

december 6, 2019

Opwaarts potentieel olieprijs onder druk

december 6, 2019

Belegger moet voorzichtig zijn met Aramco

december 5, 2019

Op korte termijn venijnige correctie AEX

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
05 dec 13:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: COP25 meeting: push in strijd tegen klimaatverandering

05 dec 13:34 Redactie

2% Rendement per maand met ArcelorMittal

03 dec 09:32 Bas Heijink

AEX Bearish Engulfing