Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 9 augustus 2019 19:30

Uitgelicht: PostNL rijkelijk beloond voor meevallende cijfers

 PostNL heeft afgelopen week een flinke koerssprong gemaakt, na meevallende cijfers. 

Het aandeel sloot vrijdag op 1,72 euro, hetgeen op weekbasis een koerssprong betekende van 13,1 procent. En dan keerde het postbedrijf ook nog eens 0,08 euro per aandeel dividend uit.

Het aandeel PostNL staat al een tijd flink onder druk, maar vooral na publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal in mei maakte het aandeel een stevige koersval. Onder meer zorgen over het dividend in 2020, een hoge kapitaaluitstroom volgend jaar en een negatieve mix bij pakketbezorging leidden tot een flinke koersdruk. 

In juni bereikte het aandeel het laagste niveau ooit op 1,43 euro. 

Vanaf dat punt liep de koers weer langzaam op in aanloop naar de nieuwe kwartaalcijfers afgelopen week. En die konden op bijval van beleggers rekenen. Vooral op winstniveau deed het postbedrijf het beter dan verwacht. 

Het onderliggende contante bedrijfsresultaat kwam uit op 41 miljoen euro tegen 33 miljoen euro vorig jaar. De consensus lag hier op 34 miljoen euro."Dat betekent dat PostNL eindelijk eens beter dan verwacht opereert", aldus analist Martin Crum van IEX, die zijn koopadvies handhaafde.

De cijfers vielen volgens Crum "sterk mee". "Hoewel de top van het concern zich die snoeiharde daling zeker deels zelf mag aanrekenen, lijkt de markt doorgeschoten in zijn negativiteit." 

Dividend 

De outlook voor 2019 werd gehandhaafd. Dit betekent dat het bedrijf nog steeds mikt op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 170 miljoen tot 200 miljoen euro. 

Volgens KBC Securities is PostNL goed op weg om aan deze doelstellingen dit jaar te voldoen. 

Ook werden de Postcon-activiteiten verkocht en werd het dividend verhoogd. "Het concern keert tóch een interim-dividend uit, en dat is een meevaller", aldus Crum. " Mogelijk volgt er nog een miniem slotdividend, maar dat is afwachten." 

Jefferies is hierover pessimistisch gestemd. "De vrije kasstroom zal volledig worden opgeslurpt door stijgende investeringen, werkkapitaal en pensioenkosten. "Dat laat geen ruimte voor dividend", denkt analist David Kerstens. Jefferies handhaafde het Houden advies op PostNL, maar verlaagde wel het koersdoel van 2,00 naar 1,80 euro. 

Herstel laat op zich wachten

Toch is de weg richting herstel nog lang, zo zien diverse analisten. 

Analisten van Berenberg vragen zich af of het positieve momentum in het lopende kwartaal kan worden gecontinueerd, gelet op onder meer de onzekerheid over de goedkeuring van de overname van Sandd, de uitkomst van nieuwe regelgeving en een onderzoek naar de postwet, het geplande afstoten van de Italiaanse activiteiten en de opening van twee nieuwe distributiecentra.

Beleggers worden volgens Berenberg eerst geconfronteerd met veel onzekerheid in 2020, voordat het opwaarts potentieel in de koers mogelijk tot uiting kan komen. 

De Aandeelhouder TV

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

mei 25, 2020

Laag handelsvolume in Amsterdam | 25 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100

25 mei 12:41 Nico Bakker

POSTNL bulls aan de leiding