fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 9 augustus 2019

Uitgelicht: moeilijke week voor ABN AMRO

 ABN AMRO heeft een moeilijke week achter de rug, ondanks dat de kwartaalcijfers van de bank beter dan verwacht waren.

Het aandeel daalde op weekbasis met 6,6 procent. 

Topman Kees van Dijkhuizen was te spreken over de cijfers. "We boekten een sterke nettowinst", zei de topman in een toelichting.

Hij wees op hogere rentebaten, de verkoop van Stater, gematigd kredietvoorzieningen, maar noemde ook een voorziening voor een customer due diligence herstelprogramma. 

Met dit laatste is een bedrag van 114 miljoen euro gemoeid.

De Nederlandsche Bank bepaalde onlangs dat ABN AMRO al haar particuliere klanten in Nederland door moet lichten.

"Er zijn nu meer dan 1.000 medewerkers volledig hieraan gewijd en dit aantal zal de komende jaren sterk toenemen. In het algemeen zullen we in alle onderdelen van de bank de nodige herstelmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat aan alle wet- en regelgeving wordt voldaan", aldus CEO Van Dijkhuizen.

En dit was tegen het zere been van beleggers, denkt KBC Securities. Er kunnen sancties en zelfs een boete volgen. Onzekerheid waar een belegger niet van houdt.

Bij Morgan Stanley vielen de analisten nog over een andere kwestie. "We denken dat de markt zich zal richten op de visie van ABN op de netto rentebaten, de bank gaf aan het verwacht dat het elk kwartaal een extra druk op de netto rentebaten verwacht van 20 miljoen euro door lagere depositomarges", zo schreef de Amerikaanse bank. 

Meevallende cijfers

De nettowinst van ABN AMRO steeg van 688 miljoen euro een jaar eerder naar 693 miljoen euro het afgelopen kwartaal. De marktconsensus lag op 638 miljoen euro.

De operationele winst daalde licht van 1.027 miljoen euro naar 1.012 miljoen euro. Hier rekenden analisten vooraf op 983 miljoen euro.

De operationele kosten kwamen uit op 1.310 miljoen euro een stijging van 49 miljoen euro op jaarbasis.

De netto rentebaten waren in het tweede kwartaal van 2018 nog 1.656 miljoen euro en de fees bedroegen 425 miljoen euro. Afgelopen kwartaal zijn de netto rentebaten gestegen naar 1.681 miljoen euro en de fees gedaald naar 413 miljoen euro De analisten hadden gerekend op respectievelijk 1.610 miljoen en 416 miljoen euro.

De operationele winst voor belasting bij Retail daalde, mede door de hogere kosten die gemaakt werden voor het customer due diligence herstelprogramma. Ook was er druk op de hypotheekvolumes en op de depositomarges.

Ook bij Private Banking was het resultaat voor belasting lager dan vorig jaar, maar liefst 35 procent. Dit valt vooral toe te schrijven aan het afstoten van de activiteiten op de Kanaaleilanden.

Bij Corporate & Institutional Banking was het operationele resultaat voor belasting in lijn met de verwachting van de analisten. Het resultaat kwam bijna 50 procent hoger uit. Het sturen op kostenbesparing speelde hier een belangrijke rol in. De operationele kosten daalden met 60 miljoen euro naar 250 miljoen euro.

Commercial Banking behaalde meer winst voor belastingen, doordat de afschrijvingen lager uitvielen dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Uitdaging

De cost/income ratio, een belangrijke maatstaf voor de efficiëntie van banken, steeg bij ABN AMRO van 55,1 procent een jaar eerder naar 56,4 procent in het afgelopen kwartaal. In de eerste drie maanden van 2019 was dit zelfs nog 63,8 procent, maar dit was volgens ABN AMRO het gevolg van relatief hoge reguleringskosten in het eerste kwartaal. Indien die kosten uitgesmeerd zouden worden over het gehele jaar, dan bedroeg de ratio in het eerste kwartaal 60,2 procent. 

De kapitaalbuffer, de zogeheten CET 1 ratio daalde naar 18,0 procent, in het zelfde kwartaal vorig jaar was dit nog 18,3 procent en in de eerste drie maanden van dit jaar 18,0 procent. ABN AMRO streeft naar een ratio tussen de 17,5 en 18,5 procent, maar zal dit aanpassen afhankelijk van de eisen van de toezichthouder in Basel.

Het rendement op eigen vermogen was in het afgelopen kwartaal 13,6 procent. Dit zou 12,5 procent zijn geweest als de regelgevingskosten evenredig over het jaar verdeeld zouden zijn, voegde de topman toe.

Het interim-dividend werd vastgesteld op 0,60 euro per aandeel, een uitkering van 50 procent van de winst over het eerste halfjaar. "Ons kapitaal valt binnen de gestelde bandbreedte en we verwachten goed gepositioneerd te zijn om bij de publicatie van de jaarresultaten aanvullende uitkeringen van meer dan 50 procent van de winst te overwegen, aldus Kees van Dijkhuizen.

Analisten noemden het dividend tegenvallend.

Neerwaartse bijstellingen

Na de cijfers keek menig analist nog eens naar zijn taxaties. En dat leverde verschillende neerwaartse bijstellingen op.

Omdat ABN AMRO heeft aangegeven dat de efficiency doelen voor 2020 "erg uitdagend" zijn, verwacht Berenberg dat de consensus omlaag gaat. De zakenbank zit al 15 procent onder consensus, maar verlaagde het koersdoel toch nog eens met een euro naar 19,00 euro. Het advies blijft Houden.

UBS ging van 19,90 naar 16,50 euro en heeft ABN AMRO ook op Houden staan. De rentebaten zullen verder verslechteren, denkt UBS, en dit zal de komende jaren leiden tot steeds verdere dalingen van zowel de inkomsten als de winsten, aangezien kostenbesparingen dit onvoldoende kunnen opvangen.

Ook bij Credit Suisse besloten de analisten om hun koersdoel te verlagen, van 27,00 naar 25,00 euro, wat nog altijd voldoende ruimte biedt voor een koopaanbeveling. ABN AMRO biedt volgens de Zwitsers een hoog dividendrendement in combinatie met een relatief lage waardering. 

In tegenstelling tot Credit Suisse vind KBC Securities ABN AMRO juist een verkoopkandidaat. De analisten wezen op de combinatie van DNB die de bank aan het werk zet en de druk op de netto rentebaten. Ook zijn er zorgen over de diamantsector, betoogde KBC. Het koersdoel ging van 27,00 naar 16,00 euro.

De Aandeelhouder TV

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

december 6, 2019

Opwaarts potentieel olieprijs onder druk

december 6, 2019

Belegger moet voorzichtig zijn met Aramco

december 5, 2019

Op korte termijn venijnige correctie AEX

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud

09 dec 09:26 Martijn Rozemuller

Geduld is een schone zaak