fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 2 augustus 2019 19:59

Uitgelicht: fors herstel Fugro

 De kwartaalcijfers van Fugro werden deze week door de belegger goed ontvangen. De koers dikte maar liefst 9,5 procent aan en was daarmee na Altice en Air France-KLM de grootste stijger in de AMX. 

Wel dient gezegd te worden dat de koerswinst intra-week zelf 26 procent is geweest.

De bodemonderzoeker wist afgelopen kwartaal meer omzet te boeken bij een hogere marge. De omzet steeg op jaarbasis van 734 miljoen naar 797 euro. De vergelijkbare groei was 0,5 procent.

De orderportefeuille voor de komende 12 maanden steeg van 851 miljoen naar 856 miljoen euro. In alle regio’s was er sprake van groei, met uitzondering van Azië. Dit was het gevolg van het terugbrengen van de capaciteit.

De EBIT, exclusief eenmalige posten, kwam uit op 23,3 miljoen euro. Dat was een jaar eerder 1,1 miljoen euro. De marge ging van 0,1 naar 2,9 procent.

Netto was er een verlies van 86,0 miljoen euro. Dat was een jaar eerder 40,5 miljoen euro. 

Conform de verwachting van ING kondigde de bodemonderzoeker een afschrijving aan voor Seabed. Maar in plaats van de 80 miljoen euro afschrijving waarop ING rekende, werd dit 61 miljoen euro.

Analist Henk Veerman van Kempen noemde de resultaten beter dan verwacht. "De cijfers waren ‘make or break’ voor Fugro.” 

En Veerman noemde de onderliggende resultaten nog overtuigender. Indien gecorrigeerd voor de kosten voor onderhoud aan schepen in de VS zien de cijfers er nog beter uit, zei Veerman tegenover ABM Financial News.  

ING kwalificeerde de cijfers eveneens als bovenverwachting. "We schatten dat de EBITDA in het tweede kwartaal 59 miljoen was, dit lag ruim boven de verwachte 46 miljoen euro.”

Seabed

Analist Thijs Berkelder van ABN AMRO vond de cijfers juist niet overtuigen. Gecorrigeerd voor de nieuwe rapporteringsmethode, waarbij Seabed buiten de winst- en verliesrekening wordt gelaten, en voor boekwinsten op desinvesteringen, dan was de EBITDA "slechts" 43 miljoen euro. ABN AMRO mikte vooraf op 45 miljoen euro.

De analisten van ING noemden het jammer dat Seabed waarschijnlijk verkocht wordt. "Ondanks dat veel aandeelhouders opgelucht zullen zijn dat er afscheid wordt genomen van dit verlieslatende onderdeel, zien wij hier juist groeimogelijkheden", aldus ING.

Veerman vindt het wel positief dat Seabed waarschijnlijk binnen een jaar verkocht wordt. “Dit zal een goede uitwerking hebben op de schuldratio van het bedrijf, een verlieslatend onderdeel wordt verkocht en met de opbrengst kan er afgelost worden.”

Schuld

Analist Nico Inberg van IEX liet tegen ABM Financiel News weten nog niet helemaal overtuigd te zijn. "De cijfers vielen mee, maar de schuld blijft erg hoog. Met zulke hoge schulden kun je geen fouten meer permitteren”, aldus Inberg. 

De schuldratio, de verhouding tussen nettoschuld en EBITDA, bleef met 2,8 binnen de bankconvenant. En dat terwijl ING had verwacht dat de bodemonderzoeker een waiver, een vrijstelling van bepaalde afspraken, had moeten aanvragen. “De ellende is achter de rug”, concludeerde ING dan ook. 

Inberg gaf aan dat hij vindt dat de CEO van Fugro het goed doet. "Het lijkt dat deze een goede relatie met de banken heeft, hetgeen belangrijk is, zeker in de huidige situatie”, vindt Inberg. 

Kempen en ING vinden dat het positief is dat Fugro zijn kredietlijn met 5 maanden heeft weten te verlengen. Dit geeft het bedrijf wat meer lucht om te herfinancieren, zo stellen beide banken. 

Inberg geeft aan dat met het verlengen van de kredieten Fugro inderdaad wat tijd koopt. “Al is een half jaar niet veel. Wat dat betreft blijft het kicking the can down the road, maar met de aangetrokken markten, vooral uit windparken, is de kans weer ietsje groter dat een emissie voorkomen kan worden", aldus de analist van IEX.

Outlook

Fugro herhaalde woensdag de outlook voor 2019. Dat wil zeggen aanhoudende omzetgroei, een verbetering van de EBIT-marge en een positieve operationele kasstroom na investeringen.

Toch vindt ABN AMRO de afgegeven outlook zwak. “Die is nu ineens exclusief het sterk verlieslatend Seabed, terwijl dit voorheen inclusief was". 

De reden dat de koers het toch zo goed deed afgelopen week, is volgens ABN AMRO door partijen die short zaten in de verwachting dat Fugro een emissie zou aankondigen en nu zien dat dit nog circa 6 maanden langer kan duren.

De Aandeelhouder TV

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 20, 2020

AEX 20 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Marakets

februari 20, 2020

Kleine dip AEX biedt koopkans

februari 20, 2020

Coronavirus gooit roet in het eten bij Besi

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden