Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 2 augustus 2019 19:03

Uitgelicht: Altice verrast met groei

Altice Europe deed afgelopen week goede zaken op het Damrak met een koerswinst van bijna 23 procent.

Na een krimp in het eerste kwartaal lukte het de Franse kabelaar om in het tweede kwartaal te groeien.

Topman en oprichter Patrick Drahi was hierover goed te spreken. "De turnaround van Altice Europe wordt meer en meer zichtbaar."

Bij zowel Altice France als Altice International was sprake van een groeiversnelling wat de weg vrij maakt voor een verdere afbouw van de schulden. Daarom is Altice Europe ook in staat de outlook voor heel 2019 te verhogen, aldus Drahi. 

Voor het huidige boekjaar 2019 rekent Altice nu op een operationele vrije kasstroom die groeit rond de 15 procent, waar eerder werd gerekend op circa 10 procent. Dit is exclusief Altice TV.

De omzet van Altice France neemt vermoedelijk met 5 tot 6 procent toe en niet langer met 3 tot 5 procent en de aangepaste EBITDA bij deze tak is opgeschroefd naar 4,1 miljard tot 4,2 miljard euro, van 4,0 miljard tot 4,1 miljard euro.

In de Franse thuismarkt profiteerde Altice France van een nieuwe aanwas klanten en een verbeterde omzettrend. De Franse tak behaalde een omzetgroei van 4 procent, tegen een krimp van 1,2 procent in het eerste kwartaal. De omzetgroei bij Altice International verbeterde op kwartaalbasis van 2,0 naar 3,6 procent.

De geconsolideerde omzet van Altice steeg met 3,8 procent tot 3.592 miljoen euro, waar in de eerste drie maanden nog sprake was van een fractionele krimp van 0,1 procent.

De aangepaste EBITDA verbeterde op jaarbasis met 9,8 procent naar 1.433,9 miljoen euro, wat een ruime verdubbeling was ten opzichte van de groei van 4,1 procent in het eerste kwartaal. De aangepaste EBITDA-marge verbeterde op jaarbasis met 2,2 procentpunt tot 39,9 procent.

Analisten van Credit Suisse waren te spreken over de cijfers van Altice en besloten het koersdoel op te trekken van 2,90 naar 3,30 euro.

De Zwitserse zakenbank merkte op dat er diverse positieve punten te vinden waren in de rapportage over het tweede kwartaal. Zo versnelde de omzet uit de mobiele tak en blijft de kabeldivisie verbeteren, hetgeen een verbetering van de operationele prestaties suggereert. Op operationeel vlak laat Altice volgens Credit Suisse robuuste cijfers zien, maar concurrent Orange doet het beter. 

Verder werd de EBITDA-outlook opwaarts bijgesteld vanwege de verbeterde onderliggende trends. 

Ook lijkt een inkoopprogramma van aandelen wat waarschijnlijker geworden, uitte het bestuur zich positief over de financieringskosten en verlopen de desinvesteringen in Portugal volgens schema.

Toch zijn er volgens Credit Suisse ook enkele uitdagingen. 

De versnelling van de mobiele omzet was zo fors, dat de groei vermoedelijk niet alleen gedreven werd door een hogere gemiddelde omzet per gebruiker, maar ook valt toe te schrijven aan inkomsten uit apparatuur, waar de marges lager zijn. 

Verder lijkt de omzet bij de zakelijke tak te vertragen, ondanks enkele grote opdrachten, en bleef de nettoschuld op kwartaalbasis vlak ondanks een stijging van de operationele kasstroom van bijna 20 procent. 

Voor Credit Suisse reden om het Neutraal advies te handhaven.

Een stuk enthousiaster is analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl, die tegen ABM Financial News sprak van "mooie cijfers, na vele kwartalen van krimp". Vooral de resultaten bij SFR, de Franse tak van Altice, zal veel beleggers enthousiast maken, meent Jellema. "De vele investeringen de afgelopen jaren lijken nu ook eindelijk door te slaan naar groei."

Hoewel ook hij de nodige risico’s ziet, is er heel goede kans op een flinke verdere stijging van de koers, denkt de analist.

Het draait volgens Jellema vooral om de schuld van Altice. De schuldratio zou volgens de kabelaar eind 2020 op 4,25 moeten uitkomen, dankzij een oplopende winst, een betere vrije kasstroom en de verkoop van bezittingen.

"Als mijn taxaties kloppen zou de schuld in de holding met 3,5 miljard kunnen dalen richting 25 miljard." Mocht dit lukken dan gaat de koers van Altice nog veel verder omhoog, voorziet Jellema. Een koersdoel van 8,87 euro is dan mogelijk. "Ik blijf de aandelen dan ook vasthouden in de portefeuille", zo liet Jellema weten.

Wel benadrukt de analist dat mocht dit scenario niet uitkomen, de koers weer fors kan corrigeren. "Het is een aandeel voor beleggers die hun zenuwen in bedwang kunnen houden", aldus de analist van DeAandeelhouder.

De Aandeelhouder TV

september 21, 2020

AEX 21 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 21, 2020

TikTok | 21 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 18, 2020

AEX week 38 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 18, 2020

Olie in de lift | 18 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:32

  TA van Edward Loef: Banken en beren (deel 2)

 • 16:15

  Aandelen Sony – is de Playstation 5 de trigger voor hogere koersen?

 • 11:41

  Technische analyse AEX – 530 punten blijft trekken als een magneet

 • 08:09

  Geruzie om nieuwe opperrechter in de VS & beurzen openen handelsweek in het rood

 • 16:42

  TA van Edward Loef: Belgische, Nederlandse en Deutsche Post

 • 08:25

  Opstoot coronavirus in Europa – Vandaag IPO van Unity Software

 • 18:37

  TA van Edward Loef: Significante omslag?

 • 08:48

  FED houdt rente ongewijzigd – weg open voor sterkere dollar

 • 16:40

  TA van Edward Loef: Onbekend maakt niet onbemind

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
21 sep 13:39 Nico Bakker

ALFEN suggereert koopkans

18 sep 12:23 Jordy Beuving

EU gaat voor €255 miljard groen

17 sep 12:16 Bas Heijink

TA AEX: Op weg naar lagere koersen