Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 2 augustus 2019 12:26

Europese beurzen fors lager rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden vrijdag rond het middaguur fors lager, vanwege de oplaaiende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 2,0 procent tot 380,04 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 2,6 procent op 11.933,46 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 2,8 procent op 5.400,70 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,9 procent lager op 7.439,28 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde donderdag om per 1 september aanstaande invoerheffingen te zetten op 300 miljard dollar aan Chinese goederen die momenteel nog niet worden belast. Hoewel Trump zelf van mening is dat het om een "kleine" heffing van 10 procent gaat, reageerden de markten wereldwijd geschrokken. 

De Chinese regering dreigde met niet-gespecificeerde "noodzakelijke tegenmaatregelen", als de geplande heffingen van Trump doorgaan.

Trump komt later vandaag met een aankondiging over de handel met de Europese Unie. Trump heeft gedreigd met heffingen voor auto's, voedsel en alcohol uit de Europese Unie.

"Iedereen die in de afgelopen 24 uur de richting van de aandelenmarkt probeert te bepalen, kan het gevoel hebben met een zweep geslagen te zijn", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Een scherpe beweging lager na de terughoudende verklaring van Fed-voorzitter Jerome Powell woensdag volgend op het rentebesluit, werd gecorrigeerd na een reeks zwakke Amerikaanse macrodata, die de kans vergroten dat de Fed binnenkort gedwongen zou worden om een mildere toon aan te slaan. Waarna Trump het herstel de kop indrukte met zijn aankondiging vanaf 1 september heffingen van 10 procent te implementeren op de resterende 300 miljard dollar aan Chinese importgoederen", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in juni op maandbasis zijn gestegen met 1,1 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 2,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1099. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1.1087 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1083 op de borden. 

De olieprijs noteerde vrijdag tot 1,8 procent hoger. 

Bedrijfsnieuws

De verliezen worden vrijdag vanwege het oplaaiende handelsconflict breed gedragen. In Duitsland was Infineon met een verlies van 6,8 procent de sterkste daler, Thyssenkrupp daalde 5,2 procent, terwijl Adidas 4,6 procent lager noteerde.

In Frankrijk was Unibail-Rodamco met een winst van 2,2 procent de enige stijger van de sterindex. STMicroelectronics was met een verlies van 5,8 procent de sterkste daler. ArcelorMittal was met een daling van 5,0 procent een goede tweede.

De FTSE100 kleurde vrijdag volledig rood. Royal Bank of Scotland rapporteerde over de eerste helft van het jaar een sterk hogere winst. Het aandeel noteerde desondanks 5,9 procent lager en was daarmee de sterkste daler.

Allianz heeft een hogere winst en omzet gerapporteerd in het tweede kwartaal te opzichte van een jaar eerder, waarna het bedrijf aan de outlook voor 2019 te handhaven. Het aandeel verhandelde rond het middaguur 2,8 procent lager.

Credit Agricole heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de nettowinst met 15 procent zien teruglopen. Het aandeel verloor 4,3 procent.

Futures Wall Street
 
De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,3 procent in het rood. 

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,9 procent lager op 2.953,56 punten. De Dow Jones index eindigde 1,1 procent in het rood op 26.583,42 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,8 procent tot 8.111,12 punten.

De Aandeelhouder TV

augustus 3, 2020

AEX 3 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 3, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen – Introductie Risk

augustus 3, 2020

PostNL levert af | 3 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 31, 2020

AEX week 31 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:14

  TA: ‘Verzilvermomentje in de Zilverprijs’

 • 16:35

  Aandeel Alphabet: Advertentiereus kwetsbaar voor coronacrisis

 • 11:25

  Technische analyse AEX – Nederlandse beurs op weg naar steun op 530 punten

 • 08:57

  Big Tech verrast & Amerikaanse dollar verzwakt

 • 08:57

  Big Tech verrast & Amerikaanse dollar verzwakt

 • 16:06

  TA: ‘Last minute v.a. € 3,55’

 • 08:12

  aandelensplitsing Apple en duikvlucht voor Air France-KLM

 • 17:34

  TA: ‘Alert zijn op luchtalarm?’

 • 08:48

  Onveranderde rentes stuwen beurs verder

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
03 aug 15:42 Nico Bakker

AKZO vindt SMA steun

03 aug 10:51 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen – Introductie Risk

31 jul 11:47 Marco Knulst

GOLDEN CROSS wereldwijde aandelen en AEX