Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 2 augustus 2019 12:26

Europese beurzen fors lager rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden vrijdag rond het middaguur fors lager, vanwege de oplaaiende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 2,0 procent tot 380,04 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 2,6 procent op 11.933,46 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 2,8 procent op 5.400,70 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,9 procent lager op 7.439,28 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde donderdag om per 1 september aanstaande invoerheffingen te zetten op 300 miljard dollar aan Chinese goederen die momenteel nog niet worden belast. Hoewel Trump zelf van mening is dat het om een "kleine" heffing van 10 procent gaat, reageerden de markten wereldwijd geschrokken. 

De Chinese regering dreigde met niet-gespecificeerde "noodzakelijke tegenmaatregelen", als de geplande heffingen van Trump doorgaan.

Trump komt later vandaag met een aankondiging over de handel met de Europese Unie. Trump heeft gedreigd met heffingen voor auto's, voedsel en alcohol uit de Europese Unie.

"Iedereen die in de afgelopen 24 uur de richting van de aandelenmarkt probeert te bepalen, kan het gevoel hebben met een zweep geslagen te zijn", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Een scherpe beweging lager na de terughoudende verklaring van Fed-voorzitter Jerome Powell woensdag volgend op het rentebesluit, werd gecorrigeerd na een reeks zwakke Amerikaanse macrodata, die de kans vergroten dat de Fed binnenkort gedwongen zou worden om een mildere toon aan te slaan. Waarna Trump het herstel de kop indrukte met zijn aankondiging vanaf 1 september heffingen van 10 procent te implementeren op de resterende 300 miljard dollar aan Chinese importgoederen", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in juni op maandbasis zijn gestegen met 1,1 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 2,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1099. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1.1087 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1083 op de borden. 

De olieprijs noteerde vrijdag tot 1,8 procent hoger. 

Bedrijfsnieuws

De verliezen worden vrijdag vanwege het oplaaiende handelsconflict breed gedragen. In Duitsland was Infineon met een verlies van 6,8 procent de sterkste daler, Thyssenkrupp daalde 5,2 procent, terwijl Adidas 4,6 procent lager noteerde.

In Frankrijk was Unibail-Rodamco met een winst van 2,2 procent de enige stijger van de sterindex. STMicroelectronics was met een verlies van 5,8 procent de sterkste daler. ArcelorMittal was met een daling van 5,0 procent een goede tweede.

De FTSE100 kleurde vrijdag volledig rood. Royal Bank of Scotland rapporteerde over de eerste helft van het jaar een sterk hogere winst. Het aandeel noteerde desondanks 5,9 procent lager en was daarmee de sterkste daler.

Allianz heeft een hogere winst en omzet gerapporteerd in het tweede kwartaal te opzichte van een jaar eerder, waarna het bedrijf aan de outlook voor 2019 te handhaven. Het aandeel verhandelde rond het middaguur 2,8 procent lager.

Credit Agricole heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de nettowinst met 15 procent zien teruglopen. Het aandeel verloor 4,3 procent.

Futures Wall Street
 
De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,3 procent in het rood. 

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,9 procent lager op 2.953,56 punten. De Dow Jones index eindigde 1,1 procent in het rood op 26.583,42 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,8 procent tot 8.111,12 punten.

De Aandeelhouder TV

maart 7, 2021

Correctie in tech-aandelen nog niet voorbij

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak