fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 2 augustus 2019

Beursblik: winstgevendheid PostNL neemt toe

PostNL heeft in het tweede kwartaal van 2019 vermoedelijk het onderliggend contante bedrijfsresultaat zien stijgen bij een lagere omzet in vergelijking met vorig jaar. Dit is de verwachting van 9 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

Analisten rekenen voor het tweede kwartaal op een omzet van 686 miljoen euro, in vergelijking met een omzet van 684 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar en van 851 miljoen euro vorig jaar.

Deze lagere omzet is onder meer het resultaat van het feit dat Nexive en Postcon worden gerapporteerd als niet-voortgezette bedrijfsactiviteiten, aangezien PostNL de twee dochterbedrijven wil desinvesteren. PostNL liet bij de publicatie van de jaarcijfers weten nog voor de zomer meer informatie te willen geven over het verkoopproces. Mogelijk zal PostNL hier maandag bij de publicatie over het tweede kwartaal meer inzicht in geven.

De postvolumes in Nederland zijn het afgelopen kwartaal vermoedelijk met 8,7 procent gedaald. Vorig jaar daalde de volumes nog met 10,8 procent en in het eerste kwartaal met 9,1 procent.

Het onderliggende contante bedrijfsresultaat wordt voor het tweede kwartaal van 2019 ingeschat op 34 miljoen euro, tegenover 25 miljoen euro een jaar eerder en 31 miljoen euro in het eerste kwartaal.

De consensus rekent verder voor het tweede kwartaal op 14 miljoen euro aan kostenbesparingen.

Voor het hele boekjaar voorzien de analisten een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 180 miljoen euro op een omzet van net geen 2,9 miljard euro.

ING denkt dat PostNL zich opmaakt voor een periode van een hogere nettoschuld en meer investeringen in pakketbezorging. Bovendien verwacht PostNL dat desinvesteringen minder zullen opbrengen dan aanvankelijk verwacht.

Volgens analist Marc Zwartsenburg stelt PostNL momenteel vooral teleur op het gebied van de onderliggende prestaties met brievenpost in Nederland, terwijl er ook een gebrek aan duidelijkheid is na 2019 en over de nieuwe definities die PostNL hanteert en die erop duiden dat 2019 en 2020 nog overgangsjaren zullen zijn.

Als gevolg stellen analisten van Jefferies dat beleggers er rekening mee moeten houden dat er vermoedelijk twee jaar lang geen dividend uitgekeerd zal worden. Toch is ING van mening dat tegenvallers grotendeels al ingeprijsd zijn.

Beleggers zullen verder zoeken naar mogelijke uitspraken van PostNL over de fusie met Sandd. De Autoriteit Consument en Markt lijkt niet van plan akkoord te gaan met het samengaan van de twee postbedrijven, waardoor het kabinet de fusie nu via wetgeving moet regelen.

Volgens KBC Securities kan er in theorie op 16 augustus een goedkeuring komen van de  staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaatbeleid op basis van een belangrijk maatschappelijk belang.

Outlook

PostNL zei zelf tijdens de presentatie van de jaarcijfers in mei over het hele boekjaar een onderliggend contant bedrijfsresultaat te voorzien van 170 miljoen tot 200 miljoen euro bij een licht stijgende omzet. Dit zal naar verwachting resulteren in een genormaliseerde EBIT van 155 tot 185 miljoen euro.

PostNL opent maandag voorbeurs de boeken. Het aandeel noteerde vrijdag op een rood Damrak 4,2 procent lager op 1,49 euro.

De Aandeelhouder TV

november 18, 2019

Studentenbeleggers Nyenrode kiezen voor Bayer – #Beursspel

november 18, 2019

AEX 18 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 18, 2019

Fed en ECB focus valutamarkt

november 18, 2019

KPN heeft doorbraak in octrooizaak | 18 november 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
15 nov 16:32 Redactie

Grootste Beursgang ooit: Saudi Aramco IPO

15 nov 16:45 Rob Stuiver

Ik mis niks dankzij de VIX

15 nov 12:49 Redactie

Bulls op ramkoers! Bij Airfrance KLM