Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 31 juli 2019 19:02

Europese beurzen overwegend hoger richting rentebesluit Fed

 De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag overwegend hoger gesloten in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. 

De STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 385,77 punten, de Duitse DAX sloot 0,3 procent hoger tot 12.189,04 punten, de Franse CAC 40 eindigde 0,1 procent in de plus op 5.518,90 punten en voor de Britse FTSE 100 restte een verlies van 0,8 procent tot 7,586,78 punten.
 
"Een renteverlaging is volledig ingeprijsd, maar hoe de Fed tot dit besluit is gekomen, zal de rest van de week invloed hebben op de mondiale beurzen", denkt marktanalist Connor Campbell van Spreadex. "Met dat in het achterhoofd, hielden beleggers zich toch wat afzijdig."

Europese beleggers waren woensdag vooral in afwachting van dat Amerikaanse rentebesluit, maar kregen ook een aantal belangrijke macrodata van eigen bodem voor de kiezen.

De belangrijkste waren groei- en inflatiecijfers uit de eurozone, die in beide gevallen een verzwakking toonden. 

De economische groei in de eurozone is in het tweede kwartaal gehalveerd ten opzichte van de drie maanden ervoor, tot 0,2 procent. Op jaarbasis was ook sprake van een vertraging, tot 1,1 procent.

De inflatie verzwakte in juli tot 1,1 procent, van 1,3 procent in juni, en blijft daarmee dus verder onder de 2,0 procent die de Europese Centrale Bank ambieert. 

"De daling van de kerninflatie zal de ECB nog meer buikpijn bezorgen dan de groeivertraging. Veel werk te verrichten voor de relevante comités [van de ECB] deze zomer", meent econoom Carsten Brzeski van ING, doelend op de technische commissies die momenteel bezig zijn in kaart te brengen welke monetaire verruimingsopties de ECB de komende maanden heeft. 

Verder volgde de markt woensdag het nieuws rond de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Washington en Beijing maakten bekend dat pas in september verder wordt gesproken.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1128.

Olie steeg licht na opnieuw een daling van de Amerikaanse voorraden. Dat was voor de zevende week op rij.

Bedrijfsnieuws

BNP Paribas heeft in het tweede kwartaal van dit jaar meer winst geboekt, dankzij een licht hogere omzet, opbrengsten uit de verkoop van een belang in een Indiase joint venture en lagere inkomstenbelastingen.  Het aandeel sloot 1,6 procent hoger.

Credit Suisse heeft in het tweede kwartaal een 45 procent hogere nettowinst geboekt en overtrof daarmee de verwachtingen. Het aandeel won 2,4 procent.

L'Oreal heeft een sterke eerste jaarhelft achter de rug. Er werd een vergelijkbare omzetgroei behaald van 7,3 procent, vooral dankzij de prestaties in Azië. Daarmee was de groei van het concern het sterkst in meer dan een decennium. De omzetgroei vertraagde echter in het tweede kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het aandeel verloor 2,2 procent.

Just Eat heeft flink meer omzet behaald in de eerste zes maanden van 2019 en herhaalde de verwachtingen voor het volledige boekjaar. De maaltijdbezorger zag de beurswaarde met 1,5 procent toenemen. Mogelijke fusiepartner Takeaway.com steeg 3,7 procent na een ordergroei van 70 procent in de eerste jaarhelft.

Osram heeft in het afgelopen kwartaal de resultaten wederom onder druk zien staan. De concurrent van Philips Lighting steeg 1,5 procent.

Vopak heeft in het tweede kwartaal van 2019 een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een licht hogere omzet. Het tankopslagbedrijf won 3,0 procent.

Wolters Kluwer heeft in de eerste zes maanden van 2019 een hogere omzet geboekt en herhaalde de outlook voor het hele boekjaar. Het aandeel daalde 0,1 procent.

Air France-KLM werd met een koerswinst van 8,5 procent beloond voor de gepubliceerde cijfers. De luchtvaartmaatschappij behaalde meer omzet en handhaafde de outlook. Credit Suisse verhoogde het koersdoel naar 10,00 euro.

GrandVision werd 7,1 procent duurder op 27,16 euro. EssilorLuxottica bereikte overeenstemming met grootaandeelhouder HAL om voor 28,00 euro per aandeel het belang van krap 77 procent in GrandVision over te nemen. KBC Securities vindt het een mooi moment voor aandeelhouders om uit te stappen. Het aandeel EssilorLuxottica steeg 3,5 procent.

Airbus heeft in het tweede kwartaal van 2019 de resultaten enorm zien stijgen. Airbus behaalde een 23 procent hogere omzet van 18,3 miljard euro. Dit leverde een nettowinst op van 1,2 miljard euro, tegen 213 miljoen euro een jaar eerder. Het aandeel won 0,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street dicht bij huis.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

juli 2, 2020

Optimisme beursexperts daalt verder

juli 2, 2020

AEX 2 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Tour Tips & Trades Portaal

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

 • 16:52

  Zilverprijs verwachting 2020 – Waar gaat de zilverprijs heen?

 • 10:40

  De beste goudmijnaandelen van 2020

 • 08:42

  Boeing geeft Wall Street vleugels & Amerikaanse huizenmarkt veerkrachtig

 • 16:22

  TA: ‘BREXIT door een technische bril’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS