fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 31 juli 2019 21:24

Beursblik: Fed voert ‘insurance cut’ door maar overtuigt niet

De renteverlaging van de Federal Reserve met 25 basispunten, is een zogenaamde 'insurance cut' en de deur staat wagenwijd open naar een verdere verlaging. Dit zei Rick Patel, portfolio manager bij Fidelity International in een analyse op het Amerikaanse rentebesluit.

Dergelijke renteverlagingen voor de zekerheid waren in de jaren 90 zeer succesvol, aldus Patel, en in de huidige cyclus is het aannemelijk dat, tenzij inkomende economische data aanzienlijk verbeteren, een verdere renteverlaging wordt doorgevoerd later dit jaar.

"De Fed heeft aangegeven dat het data-afhankelijk blijft bij het bepalen van de timing en de omvang van toekomstige rente-aanpassingen, waarbij het refereren aan de omvang erop kan duiden dat er een grotere verlaging dan 25 basispunten mogelijk is als volgende stap", denkt de marktvorser. Daarna, ervan uitgaande dat de verlagingen iets van een gewenst effect hebben en de inflatie weer dichter naar de doelstelling van de Fed kruipt, zal de centrale bank terughoudend zijn om al zijn vuurkracht te gebruiken in het geval er echt een recessie komt, vermoedt Patel.

Hoewel bijna driekwart van de markt voorspelt dat de federal funds rate in september met nog eens 25 basispunten wordt verlaagd, gaan de Amerikaanse aandelenmarkten woensdag onderuit.

In zijn toelichting benadrukte voorzitter Jerome Powell van de Fed dat de woensdag doorgevoerde renteverlaging niet de start is van een nieuwe verruimingscyclus. Ook acht hij het mogelijk dat de Amerikaanse economie, die de Fed nog altijd als gezond beschouwt, weer flink opveert. Dit zou renteverhogingen wellicht weer noodzakelijk maken.

Maar zo, benadrukte Powell, "Het is niet gezegd dat de Fed de rente slechts één keer verlaagt."

Een gemengde boodschap, en dat is een probleem voor de markt, volgens Jefferies. "De veranderingen in de beleidstekst waren dubbelzinnig en geen sterke boodschap of de Fed wel of niet met aanvullende renteverlagingen komt, de rente handhaaft of weer verhoogt", aldus analist Ward McCarthy.

De Dow Jones index daalde woensdagavond met minder dan een uur handel te gaan 0,9 procent en de S&P 500 leverde 0,7 procent in. De Nasdaq verloor ook 0,7 procent.

De euro zakte onder de 1,11 en noteerde 0,7 procent lager op 1,1190 dollar.

De Aandeelhouder TV

april 1, 2020

AEX 1 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 1, 2020

Uitstel en afstel sleutelwoorden | 1 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

AEX 31 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

Outlooks 2020 sneuvelen bij bosjes | 31 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
01 apr 14:17 BNP Paribas Asset Management

Enige rust na de storm

31 mrt 09:55 Redactie

Herstel beweging nog niet ten einde?

30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound