fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 31 juli 2019 12:03

AEX blijft dicht bij huis

 De Amsterdamse beurs koerste woensdag rond het middaguur licht lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,2 procent op 573,02 punten.

Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management zei dat de beurs vanochtend gedreven werd door bedrijfscijfers. "Met name Fugro springt in het oog. We kunnen de stijging van Fugro wel typeren als een opluchtingsrally. Bij beleggers heerste er angst dat Fugro in de schuldproblemen zou komen. Door de cijfers van vanochtend werden die zorgen weggenomen", aldus Van Eerden. 

Voor de rest typeert hij de  markt als een 'zomerbeurs'. De markt blijft goed liggen bij lage omzetten. 

Apple kwam gisteren nabeurs met de cijfers over het tweede kwartaal. De omzet steeg op jaarbasis met 1 procent naar 53,8 miljard dollar. De markt reageerde positief. Het aandeel noteerde gisteren nabeurs 3,4 procent hoger.

Voor vandaag verwacht de vermogensbeheerder geen grote uitslagen meer richting het FED besluit.

Aberfeld Asset Managemant gaat uit van een renteverlaging van 0,25 procentpunt. "Deze verlaging is meer politiek gedreven dan economisch. De economische data zijn goed, een economische noodzaak is er dus niet direct", aldus Van Eerden. Het belangrijkste gaat vanavond het commentaar van de Fed zijn. Indien de rente verlaagd wordt, zal de markt benieuwd zijn of er ook gehint wordt op mogelijke verdere verlagingen later dit jaar", zo stelt de vermogensbeheerder.

De euro/dollar noteerde op 1,1146. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1155 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1147 op de borden. De olieprijzen noteert rond de slotkoersen van gisteren .

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vandaag de nodige Europese data te verwerken. 

De Franse consumentenprijzen bleken in juli minder hard te zijn gestegen. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 1,1 procent. In juni was dit nog 1,2 procent.

De werkloosheid in Duitsland bleef gelijk. Het werkloosheidspercentage aangepast voor seizoensinvloeden bleef in juli net als in juni op 5,0 procent. 

In de eurozone kwam de werkloosheid uit op 7,5 procent, het laagste niveau sinds juli 2008.

De inflatie in de eurozone nam in juli iets af en de groei van de economie in de eurozone vertraagde in het tweede kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal licht. 

Stijgers en dalers

In de AEX ging Vopak aan kop met 2,9 procent. De cijfers die voorbeurs werden gepubliceerd vielen in goede aarde. Onder de streep resteerde een nettowinst, inclusief eenmalige posten, van 106,0 miljoen euro voor Vopak. De omzet steeg van 309,9 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2018 naar 316,8 miljoen euro het afgelopen kwartaal. 

Ook Takeaway.com opende voorbeurs zijn boeken. De totale aangepaste EBITDA kwam uit op 1,8 miljoen euro, tegenover een verlies van 6,1 miljoen euro in de eerste zes maanden van vorig jaar. Takeaway.com realiseerde daarmee de eerste operationele winst sinds de beursgang in september 2016. Het aandeel noteerde 0,6 procent hoger 

Unibail Rodamco was hekkensluiter met een min van 1,4 procent. Nabeurs komt het vastgoedfonds met de cijfers over het tweede kwartaal.

In de AMX ging Fugro vier aan kop. De cijfers van bodemonderzoeker vielen bij de beleggers in de smaak. De omzet steeg op jaarbasis van 734 miljoen naar 797 euro. De vergelijkbare groei was 0,5 procent. De EBIT, exclusief eenmalige posten, kwam uit op 23,3 miljoen euro. Dat was een jaar eerder 1,1 miljoen euro. CEO Mark Heine sprake van een sterke verbetering van de marine-activiteiten, vooral bij offshore wind. De focus van Fugro ligt volgens de topman vooral op betere marges en de kwaliteit van het orderboek. Fugro noteerde 20,5 procent hoger

Air France profiteerde van het beter dan verwachte operationele resultaat. Deze kwam met 400 miljoen euro boven de consensus van 342 miljoen euro. De koers dikte 7,0 procent aan. 

De koers van Grandvision steeg 5,2 procent. Voorbeurs werd bekend gemaakt dat  HAL overeenstemming heeft bereikt over de verkoop van het belang van 76,72 procent in GrandVision aan EssilorLuxottica. Het belang wordt verkocht voor 28,00 euro per aandeel in contanten, tenzij de afronding van de deal niet binnen 12 maanden gebeurt, want dan wordt de overnameprijs met 1,5 procent verhoogd naar 28,42 euro per aandeel.

Onder de kleinere aandelen in de AScX ging Pharming 2,2 procent hoger en daalde Accsys 3,7 procent.

De Aandeelhouder TV

april 1, 2020

AEX 1 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 1, 2020

Uitstel en afstel sleutelwoorden | 1 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

AEX 31 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

Outlooks 2020 sneuvelen bij bosjes | 31 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
01 apr 14:17 BNP Paribas Asset Management

Enige rust na de storm

31 mrt 09:55 Redactie

Herstel beweging nog niet ten einde?

30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound