Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 25 juli 2019 16:05

Update3: ECB laat rente ongemoeid en sorteert voor op renteverlaging

 De Europese Centrale Bank heeft donderdag conform de verwachting van de markt zijn monetaire beleid gehandhaafd. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

Het belangrijkste rentetarief blijft daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief blijft en de strafrente 0,25 procent.

De centrale bank zei bij het vorige rentebesluit in juni al dat de basisrentetarieven van de ECB "ten minste de gehele eerste helft van 2020" op hun huidige niveau zullen blijven.

"Of lager", scherpte het donderdag deze forward guidance verder aan, en in ieder geval zo lang als noodzakelijk is om te zorgen voor een verdergaande duurzame convergentie van de inflatie naar een niveau onder maar dicht bij 2 procent op middellange termijn.

Eerder ging de ECB er nog van uit dat de rentes ten minste tot en met eind 2019 op het huidige niveau zouden blijven.

Vooral de toevoeging "of lager" is voor marktanalist Bas van Geffen van Rabobank het signaal dat er iets aan zit te komen, vermoedelijk in september.

Van Geffen mikt op een verlaging van de depositorente met 10 basispunten, maar verwacht niet dat de ECB overgaat tot een nieuw opkoopprogramma. “Beide tegelijk is wellicht iets te veel op dit moment.”

De beleidsraad onderstreepte donderdag de noodzaak voor een sterk accommoderend monetair beleid voor een langere tijd, aangezien de inflatie achterblijft bij het beoogde doel. Als dit op de middellange termijn zo blijft, dan is de beleidsraad vastbesloten om in actie te komen en indien nodig alle mogelijke instrumenten die het tot zijn beschikking heeft in te zetten.

In ieder geval zal de inflatie de komende maanden nog dalen, zei Draghi, en dat zint de centrale bank niet.

Ondertussen verslechteren de vooruitzichten, vooral voor de industrie, en daar moet rekening mee worden gehouden, aldus de voorzitter van de ECB. De kans op een herstel in de tweede jaarhelft wordt kleiner. Naast bijvoorbeeld de handelsspanningen, moet er ook rekening worden gehouden met een harde Brexit, zei Draghi.

Goed is het volgens de bankier echter om eerst de nieuwe economische projecties af te wachten, alvorens in actie te komen. Vooralsnog vindt Draghi de kans op een recessie evenwel "erg klein". Bij het volgende rentebesluit in september zal de centrale bank nieuwe groei- en inflatieramingen presenteren.

De beleidsraad heeft zijn technisch comité verder gevraagd om verschillende opties te onderzoeken, waaronder bijvoorbeeld een tiered systeem, maar ook de opkoop van obligaties. De woorden van Draghi over een tiered systeem zorgden dat bankaandelen vanmiddag opveerden.

"De ECB wil de optie voor aankopen duidelijk levend houden", concludeerde Van Geffen.

Eind vorig jaar stopte de ECB juist met zijn kwantitatieve verruimingsprogramma, beter bekend als QE. Wel blijft de centrale bank aflossingen op deze leningen herinvesteren, "en wel voor geruime tijd voorbij het moment waarop de Raad van Bestuur begint de basisrentetarieven van de ECB te verhogen en in ieder geval zo lang als noodzakelijk is om gunstige liquiditeitscondities en een ruime mate van monetaire accommodatie te handhaven."

Draghi die aan zijn laatste maanden als voorzitter van de ECB is begonnen, en wordt opgevolgd door Christine Lagarde, zei donderdag verder niet beschikbaar te zijn als nieuwe voorzitter van het IMF.

De euro is sinds de persconferentie van Draghi gestegen ten opzichte van de dollar en noteert 0,4 procent hoger op 1,1180.

Update3: om meer informatie toe te voegen en reactie analist.

De Aandeelhouder TV

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 5, 2021

OPEC+ verrast en handhaaft productieafspraken

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak

04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF