Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 25 juli 2019 07:17

Recordomzet Pharming

Groei in VS, Europa vlak
Pharming Group heeft in het eerste halfjaar van 2019 een recordomzet geboekt, terwijl ook de winst aanzienlijk steeg. Dit meldde het biotechbedrijf uit Leiden donderdag voorbeurs.

In het afgelopen halfjaar realiseerde Pharming een omzet van 77,9 miljoen euro, 31 procent meer dan de 59,5 miljoen euro een jaar eerder. Op kwartaalbasis steeg de omzet in het tweede kwartaal met circa 21 procent.

Vooral in de Verenigde Staten zag Pharming de omzet aantrekken. Het bedrijf sprak hier van een sterke groei, ondanks een markt met toenemende concurrentie. In Europa en de rest van de wereld bleven de productverkopen in de eerste zes maanden van 2019 onveranderd aan die in dezelfde periode vorig jaar. Dit hield volgens Pharming voornamelijk verband met toegenomen concurrentie op bepaalde Oost-Europese markten na de lancering van concurrerende producten, gecompenseerd door een beperkte groei als gevolg van nationale omzetplafonds in de markten die door Pharming rechtstreeks worden bediend.

Het operationele resultaat steeg met 51 procent tot 24,6 miljoen euro, dankzij een stijging van de brutomarge en een betere kostenbeheersing. Hogere uitgaven voor onderzoeken in pre-eclampsie- en acuut nierfalen ten opzichte van het eerste kwartaal, maar ook voor de productie van het alfa-glucosidase-product tegen de ziekte van Pompe en voor capaciteitsvergroting, leidden op kwartaalbasis evenwel tot een afgenomen groei van de operationele winst met 2 procent.

Onder de streep restte een nettowinst van 13,6 miljoen euro, 60 procent meer dan de winst een jaar eerder.

De kaspositie daalde licht van 66,5 miljoen ultimo maart dit jaar tot 65,3 miljoen euro eind juni, mede door driemaandelijkse afbetalingen van de uitstaande lening en kosten van capaciteitsverbeteringen.

"De omzet- en winstprestaties van Pharming bevestigen onze marktstrategie, aangezien we aanhoudende groei door een combinatie van grotendeels behoud van  bestaande en nieuwe patiënten die Ruconest aanvragen of krijgen voorgeschreven als hun doorbraaktherapie en medicatie voor acuut erfelijk angio-oedeem", aldus CEO Sijmen de Vries. "We verwachten dat deze onderliggende vraag naar het product de omzetgroei in de tweede helft van het jaar verder zal blijven stimuleren."

Door deze vraag en de regelmatige noodzaak tot ad-hocleveringen in verschillende EU-markten na de tijdelijke tekorten aan uit bloedplasma bereide producten, voorziet Pharming op korte termijn druk op de leverantie van Ruconest voor de Europese markt. "Deze druk zal worden weggenomen na goedkeuring van onze nieuwe productiefaciliteit, die volgend jaar in het eerste kwartaal wordt verwacht. We doen ondertussen al het mogelijke om dit probleem tot een minimum te beperken", aldus de topman.

Voor de rest van 2019 verwacht Pharming aanhoudende groei van de opbrengsten uit de verkoop van Ruconest, voornamelijk dankzij de Amerikaanse en Europese activiteiten. Ook verwacht het een blijvend positief netto kwartaalresultaat te realiseren.

De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken